Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Κοίμηση Θεοτόκου Ερμουπόλεως

18802

Με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και την ευγενική πρόσκληση του Αρχιμ. Αλεξάνδρου Τσούχαρη, ο παρεπιδημών στην Σύρο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνειας κ. Παντελεήμων προέστη της Ι.Πανηγύρεως του Ι.Ναού Κοιμήσεως Θεοτοκου Ερμουπόλεως,όπου φυλάσσεται και η γνωστή περίπυστος Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτοκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιωμένος απο τους ιερείς του Ναού και όλους σχεδόν τους ιερείς του νησιού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας πήρε αφορμή από την φράση του Απολυτικίου της εορτής ¨ εν τη κοιμήσει τον κόσμον ού κατέλιπες Θεοτόκε.

"Ετόνισε ότι μετά τον θάνατο και την ανάσταση τους Χριστού ο θάνατος δεν είναι εκμηδένιση,αλλά κοίμηση που περιμένει το ξύπνημα.(Εί γαρ πιστεύομεν ότι Ιησούς απέθανε και ανέστη ούτω και ο Θεός τους κοιμηθέντας δια του Ιησού άξει συν Αυτώ).

Πολύ περισσότερο λοιπόν ο θάνατος της Παναγίας είναι Κοίμηση.Της Παναγίας που είναι η Μητέρα της ζωής και "μετέστη προς την Ζωήν" όπως τονίζει και το Απολυτίκιο, αφού ο Χριστός είπε ¨ εγώ ειμί η...ζωή.¨

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την τραγικότητα του θανάτου και διαχώρισε τον βιολογικό θάνατο,τον πνευματικό,που είναι ο χωρισμός του ανθρώπου απο την πηγή της ζωής, τον Θεό και τον αιώνιο θάνατο, όταν ο βιολογικός θάνατος βρίσκει τον άνθρωπο στην κατάσταση πνευματικού θανάτου.

Πώς,ερώτησε ο Σεβασμιώτατος,υπάρχει αιώνιος θάνατος,αφού όλοι θα αναστηθούν "εν τη εσχάτη ημέρα;" Για να απαντήσει: όλοι θα αναστηθούν, αλλά όλοι δεν θα μπορούν να μετάσχουν στη μακαριότητα της ζωής του Θεού.Σε όςους εσκλήρυναν και έκλεισαν την καρδιά τους στη Χάρη του Θεού,το φως του Θεού δεν θα βρίσκει είσοδο εκεί.

Ας ευχηθούμε, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, με τις πρεσβείες της Παναγίας,μητέρας της Ζωής,να ζούμε αγαπώντας τον Χριστό,ώστε ούτε ο θάνατος να μη μπορεί να μας χωρίσει από Αυτόν.

Εμφανίσεις: 32430
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!