Η εορτή της Κοιμήσεως στον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοσπηλαιωτίσσης

xriso-3

Με λαμπρότητα εορτάσθη και στο κέντρο των Αθηνών η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομόνυμο Ναό - Παναγίας Χρυσοσπηλαιωτίσσης - στην οδό Αιόλου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Ελαίας Θεοδώρητος, ενώ την κυριόνυμο ημέρα την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Αχαίας Αθανάσιος.

Πλήθος πιστών συνόδεψε ευλαβικώς τον επιτάφιο της Παναγίας μας στην περιφορά που ετελέσθη αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι ο Ναός ανηγέρθη αρχικώς το έτος 1705, ότε η περιώνυμος πόλις των Αθηνών ευρίσκετο υπό τον Τουρκικόν ζυγόν. Το επίθετον "Χρυσοσπηλαιώτισσα" του εδόθη, διότι η περίβλεπτος Ιερά Μονη του Μεγάλου Σπηλαίου συνέβαλε τα μέγιστα στην ανοικοδόμησιν του.

Το 1827 ο βάρβαρος Κιουταχης πασάς πιλιουρκούσε την Αθήνα και μεταξύ των Ναών που κατέστρεψε ολοσχερώς ήταν και αυτός της Χρυσοσπηλαιωτίσσης.

Το 1830 ξεκίνησε η εξ υπαρχής ανέγερση του δευτέρου Ιερού Ναού.

Σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα ο Ναός ήταν ένα στερνό "αγκωνάρι" που στήριξε επαξίως Ορθοδοξία και Ελλάδα.

Στον Ναόν αυτόν διηκόνησαν, κήρυξαν, έψαλαν και εκκλησιάστηκαν περιώνυμοι κληρικοί και λαικοί.

Ο Αγιος των ημερών μας Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως λειτουργούσε κατά διαστήματα στον Ναόν, όπως και άλλα πνευματικά αναστήματα όπως ο π. Ιγνάτιος Κολλιόπουλος, π. Ευσέβιος Ματθόπουλος, π. Ευάγγελος Ματζουνέας, κ.λπ.

Στις μέρες μας ο Ναός, ευρίσκεται σε πλήρη ανακαίνιση με τις προσπάθειες του εφημερίου π. Αθανασίου Αττάρτ και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

xriso-1

xriso-2

xriso-4

xriso-5

Εμφανίσεις: 50589
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!