Εξελίξεις στο θέμα της εξάρθρωσης κυκλώματος ιερόσυλων
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνος - 13.28
-
Της Μαρίας Ριτζαλέου
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της εξάρθρωσης του μεγάλου κυκλώματος ιερόσυλων που έχουν αδειάσει από εικόνες και ιερά κειμήλια τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της Ηπείρου.
Ως ύποπτος για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων κλήθηκε να καταθέσει αύριο στην ανακρίτρια Ιωαννίνων ο 43χρονος Δ.Δ., γνωστός επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και κατονομάζεται από τον Ρίτσαρντ Τεμπλ, ιδιοκτήτη της ομώνυμης γκαλερί του Λονδίνου, ως προμηθευτής εικόνων που βρέθηκαν στην γκαλερί το 2011 και αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από την Ηπειρο.
Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι ότι οι πέντε δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για διάφορες κλεμμένες εικόνες έχουν σταλεί στην ανακρίτρια Ιωαννίνων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε και η πολυσέλιδη -ξεπερνά τις 150 σελίδες- αναφορά της Σκότλαντ Γιαρντ για το θέμα.
Στην κατάθεσή του, που εσωκλείεται, ο Ρίτσαρντ Τεμπλ φέρεται να κατονόμασε τον Δ.Δ. ως προμηθευτή των εικόνων, έδωσε μάλιστα χειρόγραφα σημειώματά του και αριθμούς τραπεζικών του καταθέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο 43χρονος του είπε πως ήταν δικές του, τις είχε ως οικογενειακά κειμήλια και ότι ο ίδιος είναι συλλέκτης, ενώ παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν πως «υπάρχουν άτομα υπεράνω υποψίας που κρύβονται πίσω από αυτόν».
Ο Τεμπλ κατέθεσε επίσης ότι αποφάσισε να επιστρέψει συνολικά 17 εικόνες, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της διάσημης γκαλερί και παράλληλα διέκοψε τη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο Ελληνα προμηθευτή.
Πληροφορίες από την Ηπειρο και τα Τρίκαλα αναφέρουν ότι ο 43χρονος επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερα ανήσυχος τις τελευταίες ημέρες και προσανατολίζεται να ζητήσει προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος αλλά και οι συνήγοροί του για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσει την απολογία του.
Σημειώνεται πως δέκα από τις εικόνες που βρέθηκαν στην γκαλερί Temple προέρχονται από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ιωαννίνων, ο οποίος λεηλατήθηκε στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων το 2009, από όπου οι θρασύτατοι ιερόσυλοι αφαίρεσαν 40 εικόνες, ενώ μία προερχόταν από τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων.
Αλλες 10 εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου εντοπίστηκαν στην γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ και κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο πριν διατεθούν προς πώληση, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Καθυστέρηση
«Μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία δεν είδε με τη δέουσα προσοχή το πολύ σοβαρό αυτό θέμα και εκατοντάδες θρησκευτικοί θησαυροί πουλήθηκαν στο εξωτερικό, μετά από λεηλασίες μοναστηριών», δήλωσε στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έχει αποδυθεί σε πολύχρονο αγώνα να ξεσκεπάσει το κύκλωμα των ιερόσυλων, ενώ με την ιδιότητα του νομάρχη Ιωαννίνων το 2009 κατέγραψε και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της νομαρχίας όλους τους θρησκευτικούς θησαυρούς που εκλάπησαν από την Ηπειρο - κυρίως τις περιοχές του Ζαγορίου.
Την ίδια ώρα με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζεται η έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ για την πολύκροτη υπόθεση και είναι χαρακτηριστικό πως την άκρη του νήματος αναζητούν πλέον επιτελείς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και όχι το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία χειρίζονται το θέμα είναι το γεγονός πως ενημερώνεται απευθείας η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και από εκεί οι δικαστικές αρχές των Ιωαννίνων, που συνεχίζουν να... εμπλουτίζουν την ογκώδη δικογραφία με αδιάσειστα στοιχεία.
- Εμφανίσεις: 36972