Ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αύρα

aura1

Στο όμορφο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Αύρας τελέστηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιμ. Δωρόθεου Τζεβελέκου.

Πλήθος κόσμου και φέτος ανέβηκε στη Μονή του Αγίου Γεωργίου, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ανήμερα της γιορτής του.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένας περίπου χρόνος που το μοναστήρι επανδρώθηκε με τον Αρχιμ. Δωρόθεο και γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει και πάλι ως Μονή.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιμανδρίτης μίλησε για τις δύσκολες και πονηρές μέρες που διανύουμε και σημείωσε πως πρέπει ξανά να βαδίσουμε τον δρόμο του Χριστού με πίστη και με αφοσίωση. «Ο Χριστός αγαπά την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, «και θα μας σώσει, αρκεί να πιστέψουμε σ' αυτόν και να προσευχόμαστε». Μεταξύ άλλων τόνισε πως δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από ξενόφερτες συνήθειες, διότι η χώρα μας έδωσε τα φωτά και στους υπόλοιπους λαούς άρα εμείς δεν πρέπει να μιμούμαστε τα ξένα κράτη. «Ο λαός είναι οργισμένος», τόνισε, «και πρέπει η οργή αυτή να σταματήσει».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Περιφερειακό Σύμβουλο Τρικάλων κ. Ντίνο Μπάρδα για την βοήθεια του, καθώς και τον Πρόεδρο του χωριού κ. Χρήστο Κακούσιο για το άνοιγμα του δρόμου, καθώς και όλους τους χωριανούς που τον στήριξαν και τον βοήθησαν αυτόν τον πρώτο χρόνο στη Μονή του Αγίου Γεωργίου.

Τέλος, έκανε γνωστό πως γίνονται προσπάθειες να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και πως ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης θα στείλει μηχανικούς για τη μελέτη του.

Με τη βοήθεια του Θεού και των ανθρώπων ευελπιστούν πως του χρόνου θα ολοκληρωθεί μια αίθουσα, όπου θα μπορούν να τρώνε εκεί οι χριστιανοί το φαγητό.
«Μονή ήταν και Μονή θα γίνε»ι, είπε χαρακτηριστικα ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και της αρτοκλασίας μοιράστηκε στον αύλειο χώρο του μοναστηριού φαγητό (μανέστρα με προβατίνα). Σημειώνεται πως κάθε χρόνο το φαγητό είναι προσφορά κάποιου πιστού του χωριού.

Κάτω από τον ίσκιο των δέντρων και σε κλίμα κατάνυξης οι Αυριώτες αλλά και πολλοί πιστοί από τα γύρω χωριά, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα βρέθηκαν, αντάλλαξαν ευχές και πήραν την ευχή του Αγίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Αύρα πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, μία στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου και μία στην γιορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (24 Αυγούστου).

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε και από την Αύρα και δίδαξε στον χώρο που είναι σήμερα το μοναστήρι.

Παραθέτουμε ό,τι έχει γραφτεί σχετικά: Στην Αύρα Καλαμπάκας μιλούν οι κάτοικοι και σήμερα για το πέρασμα του Αγίου. Διερχόμενος από το χωριό μάζεψε όλους τους κατοίκους και τους μίλησε. Στο τέλος κάποιος του πρόσφερε ένα αχλάδι.

Ο Άγιος δεν το δέχτηκε και απεκάλυψε ότι ήταν κλεμμένο, πράγμα που ομολόγησε ντροπιασμένος ο χωρικός.

Για χρόνια κυκλοφορούσαν χειρόγραφα με Διδαχές του Αγίου, αλλά σήμερα έχουν χαθεί.

Όπως αναφέρει η παράδοση στο χωριό πολλές γυναίκες είχαν κεντήσει σταυρό στο μέτωπο, στις μαντίλες που φορούσαν, όπως τις συμβούλεψε ο Άγιος.

Η θύμηση του περάσματος του μεγάλου ιεραποστόλου από το χωριό φθάνει έως σήμερα.

Στις 24 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής του, γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και μετά παραθέτουν τράπεζα σε όλο το εκκλησίασμα.

(Μαρία Μαμασούλα, Φιλόλογος, Θεολόγος, Δ/ρ Παιδαγωγικής).

aura

aura2

aura3

Εμφανίσεις: 40341
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!