Ο Ράσκας Θεοδόσιος καλεί τους Σέρβους να επιστρέψουν στο Κόσοβο

ImageΝα επιστρέψουν στο Κόσοβο κάλεσε τους Σέρβους ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, Θεοδόσιος, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα στην περιοχή.

"Οι συνθήκες για την επιστροφή των Σέρβων στο Κόσοβο απέχουν πολύ από το να μπορούν να χαρακτηριστούν καλές και υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και κίνδυνοι", δήλωσε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος στη σερβική εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι".

Και πρόσθεσε: "Ωστόσο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για εμάς. Ο καθένας πρέπει να έρθει στην εστία του και να συμβάλλει στην επιστροφή. Παραδείγματα μεμονωμένων ανθρώπων που το έχουν κάνει αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι λίγα, φέρνουν την ελπίδα ότι κι άλλοι θα τους ακολουθήσουν".

Ο νέος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης υπογράμμισε ακόμη ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους.

"Προτεραιότητα των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να είναι το αληθινό ενδιαφέρον για το λαό και την ειρήνη κι όχι εφήμερες ιδεολογίες. Γι' αυτό και είναι σημαντικό, οι άνθρωποι με καλή πίστη να κρατούν αποστάσεις από αυτούς που νομίζουν ότι η ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βίας", είπε χαρακτηριστικά ο Θεοδόσιος.

Σημείωσε δε ότι η επιστροφή της επαρχίας Ράσκας-Πριζρένης στο ιστορικό και πνευματικό κέντρο του Πρίζρεν, 11 χρόνια μετά την "εξόρισή" της, κατά κάποιον τρόπο αποτελεί κάλεσμα προς τους Σέρβους να επιστρέψουν στον τόπο όπου ανήκουν.

Ο Επίσκοπος Θεοδόσιος ανέφερε ακόμη ότι η διαδικασία της αποκατάστασης των κατεστραμμένων εκκλησιών στο Κόσοβο αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία και συμπλήρωσε πως βασικός στόχος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο είναι να ενισχύσει το πνευματικό έργο και να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον απειλούμενο πληθυσμό.
Εμφανίσεις: 33714
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!