Ο βυζαντινολόγος, Πολ Μαγκνταλίνο, τιμήθηκε από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ

ImageΈναν σημαντικό βυζαντινολόγο, τον Πολ Μαγκνταλίνο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αγ. Ανδρέα της Σκωτίας, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, τίμησε Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Στον Πολ Μαγκνταλίνο απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Εταίρου του Κέντρου από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Κατσαρό. Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο κτίριο «Μέλισσα» του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, ολοκληρώθηκε με διάλεξη του τιμώμενου καθηγητή με θέμα «Προφητικές στιγμές στη Θεσσαλονίκη το 1258».

Ο Πολ Μαγκνταλίνο σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών έστρεψε το ενδιαφέρον του στην περίοδο του Μεσαίωνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Βυζαντινή εποχή, «που συνδύαζε τα δύο ενδιαφέροντά μου, για το Μεσαίωνα και για τον ελληνισμό», όπως εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Η αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό δεν είναι τυχαία, αλλά έλκεται από την ελληνική του καταγωγή: ο παππούς του γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τρίκερι της Μαγνησίας, ενώ στη συνέχεια μετανάστευσε στην Ουαλία.

Μάλιστα, η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τη Θεσσαλία κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, οπότε και αποτέλεσε ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, ένα από τα πρώτα επιστημονικά του άρθρα αφορούσαν στην τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά το 13ο και 14ο αιώνα. Μιας Θεσσαλονίκης, τα βυζαντινά μνημεία της οποίας έχει μελετήσει επισταμένα, ωστόσο θλίβεται που τα βλέπει «απομονωμένα μέσα στις σύγχρονες πολυκατοικίες», όπως λέει.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του για τη Βυζαντινή εποχή εστιάζεται κυρίως στις εκφάνσεις του πολιτισμού, «τις εκκλησίες, τα κάστρα και προπάντων τα κείμενα, γιατί στο Βυζάντιο υπήρξαν άριστοι συγγραφείς», όπως επισημαίνει.

Ο Πολ Μαγκνταλίνο για πολλά χρόνια δίδαξε Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας. Επίσης, έχει διδάξει ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales και στην Ecole pratique des Hautes Etudes της Γαλλίας.

Από το 2006 διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης, όπου πλέον ζει μόνιμα. Η Κωνσταντινούπολη, εξάλλου, και η Ιστορία της αποτελούν το κύριο θέμα του ερευνητικού του έργου τα τελευταία χρόνια. Ερευνητικό έργο, διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς έχει δημοσιεύσει 12 βιβλία και συμμετείχε σε 50 συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις.

Επίσης, είναι επιστημονικός κριτής και μέλος επιστημονικών επιτροπών εκδοτικών προγραμμάτων, όπως η σειρά μονογραφιών των εκδόσεων Brill, η σειρά «Oxford Studies in Byzantium» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Προσωπογραφικό Λεξικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας της Βρετανικής Ακαδημίας.

Εμφανίσεις: 36741
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!