Απάντηση Ι.Μ. Τριφυλίας για απαγόρευση βαπτίσεων και γάμων

mitroΑπάντηση για την απαγόρευση τέλεσης βαπτίσεων και γάμων στην εκκλησία του χωριού Λαντζουνάτο έστειλε η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, μετά το κυριακάτικο δημοσίευμα του «Θάρρους» με τις έντονες διαμαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής για την εν λόγω απόφαση.

Σε αυτή κάνει λόγο «για το παράλογο που κυριαρχεί και για το λογικό που τείνει προς εξαφάνιση», ενώ κοινοποιεί εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που ισχύει από το 2007, όπως και εγκύκλιο της Μητρόπολης Τριφυλίας από το 2011.

«Δεν υπακούν στην Εκκλησία»

Ειδικότερα, η απάντηση της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας έχει ως εξής: «Σε μια εποχή που το παράλογο κυριαρχεί και το λογικό τείνει προς εξαφάνιση εγκαλείται η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολις επειδή εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ανερυθρίαστα κάποιοι της συνιστούν να τις παραβιάσει, επειδή έτσι διευκολύνονται.

Ξέρουν να διακρίνουν μόνο εξωτερικά το κάλλος, καθώς αναφέρονται σε γραφικές ομορφιές του τόπου τους, αλλά εσωτερικά δεν ενδιαφέρονται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση υπακούοντας στα προστάγματα της Εκκλησίας.

“Το έξωθεν του ποτηρίου και του πίνακος καθαρίζετε, το δε έσωθεν υμών γέμει αρπαγής και πονηρίας” (Λουκά ια’ 39).

Σε συνοικισμούς όπως το Λατζουνάτο απαγορεύεται να τελούνται μυστήρια.

Ο Άγιος Νικόλαος Λατζουνάτου υπάγεται στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο Τρυπήλας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Λατζουνάτο, μόλις δύο χιλιομέτρων.

Αντί, όμως, οι ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν την αρμονική οδό της υπακοής στην Εκκλησία και την εξυπηρέτησή τους στον κοντινό ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Τρυπήλας, προτίμησαν αδικαιολογήτως να μεταβούν στο μακρινό Σελλά και να δημιουργήσουν ζήτημα.

Η αντίδραση των κατοίκων του συνοικισμού να μην εισέλθουν εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικολάου Λατζουνάτου, στις 12 Αυγούστου, οπότε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος επεσκέφθη το συνοικισμό προκειμένου να τελέσει την ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, αποκαλύπτει τη σύγχυση που επικρατεί εντός τους.

Δεν γνωρίζουμε τι επικρατεί σε άλλες Μητροπόλεις. Αγωνιούμε, μοχθούμε και αγωνιζόμαστε για όσα η Εκκλησία μάς έχει εμπιστευτεί. Πόσο μπορούν να ευσταθούν κατηγορίες εναντίον μας, επειδή εφαρμόσαμε τους νόμους και τους κανονισμούς;».

Εγκύκλιοι

Στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Παρά ταύτα, διαπιστώνεται μία προϊούσα εκκοσμίκευσις της τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων, ιδία της Βαπτίσεως και του Γάμου, η οποία ενίοτε εγγίζει τα όρια της βλασφημίας και παρατηρείται ότι ήδη αρκετοί Ιεράρχαι έχουν λάβει μέτρα δια την περιστολήν του τοιούτου φαινομένου. Το φαινόμενον αυτό καθίσταται πλέον έντονο εις χώρους αλλοτρίους των Ιερών Ναών, ήτοι εις Ξενοδοχεία, εις Κτήματα διαθέτοντα Παρεκκλήσια, εις το έμπροσθεν εξωκκλησίων υπαίθριον χώρον κ.λπ. […] Η Ιερά Σύνοδος, αναμετρώσα την μεγίστην ευθύνην των Ποιμένων της Εκκλησίας δια τον κίνδυνον της πλήρους εκκοσμικεύσεως των Ιερών Μυστηρίων, ήχθη εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής εις την Απόφασιν της πλήρους απαγορεύσεως της τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων εις χώρους αλλοτρίους των Ιερών Ναών, οι οποίοι είναι το κέντρον της Ορθοδόξου Λατρείας. Τα Ιερά Μυστήρια δεν είναι κοσμικαί τελεταί αλλά γεγονότα εκκλησιαστικά, γεγονότα έχοντα άμεσον σχέσιν με την σωτηρίαν του ανθρώπου».

Τέλος, στην εγκύκλιο της Μητρόπολης Τριφυλίας, επικαλούμενη την προηγούμενη της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Τα Ιερά Μυστήρια του Αγίου Βαπτίσματος και του Γάμου τελούνται αποκλειστικώς και μόνον εις τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς. Απαγορεύεται η τέλεσις των Μυστηρίων αυτών εις Παρεκκλήσια, Εξωκκλήσια, Προσκυνηματικούς και Μοναστηριακούς Ιερούς Ναούς».

Με την ίδια εγκύκλιο απαγορεύεται η ταυτόχρονη τέλεση γάμου και βάπτισης του παιδιού των νεονύμφων, απαγορεύεται ο στολισμός της κολυμβήθρας και των προαύλιων χώρων, η ρίψη ρυζιού στους γάμους μέσα στην εκκλησία και απαγορεύεται… το πάτημα του ποδιού από τη νύφη!

Μάλιστα, καταλήγοντας, στην εγκύκλιο της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας τονίζεται ότι η εφαρμογή των παραπάνω «είναι υποχρεωτική και απαράβατος» και ότι «ουδεμία εξαίρεσις χωρεί και δια τούτο κανείς ας μην προσέρχεται εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ζητών ειδικήν μεταχείρισιν».

Εμφανίσεις: 62362
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!