Προβλήματα για την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

ImageΠροκλητική εξακολουθεί να είναι η συστηματική αδιαφορία της πολιτείας αλλά κυρίως των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Δωδεκανήσου, απέναντι στο ζήτημα λειτουργίας της  Πατμιάδας του Γένους Εκκλησιαστικής Σχολής.

Τελευταία φορά που αναδείχθηκε το ζήτημα ήταν πριν από έναν περίπου χρόνο. Έκτοτε δεν σημειώθηκαν άλλες εξελίξεις πέραν του ότι με σχετική απόφαση, έκλεισαν οι εκκλησιαστικές σχολές σε Χίο, Τήνο, Κορίνθου, Κιλκίς, Καβάλα.

Από την σχολή της Τήνου ελάχιστοι  μαθητές μεταφέρθηκαν στην Πατμιάδα που αριθμεί σήμερα μόλις 29 παιδιά!

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των εκκλησιαστικών σχολών. Η Πατμιάδα όμως προσπαθεί ακόμη να στέκεται στα πόδια της» δήλωσε στην τηλεόραση Ωμέγα, ο Σχολάρχης κ. Ματθαίος Μελιανός και πρόσθεσε:

«Πρόσφατα μας πληροφόρησαν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σκοπεύει να κάνει μια πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, να αναλάβει τις εκκλησιαστικές σχολές αφού σχεδιάζεται να περιοριστούν σε δύο ή τρεις. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αγγίξει τα σχολεία που ανήκουν στην περιοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως όπως η Πατμιάδα, η Αθωνιάδα και η σχολή της Κρήτης. Ωστόσο απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες ώστε εάν υπαχθούμε στο Υπουργείο Παιδείας να μπορέσουμε να λαμβάνουν επιχορήγηση για το οικοτροφείο το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχορήγηση της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Πάτμου που έχει επωμισθεί όλο το κόστος του οικοτροφείου».

Το πρόβλημα λοιπόν που πάει να δημιουργηθεί και ανησυχεί τους εκκλησιαστικούς κύκλους της Πάτμου, έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα που έφερε η εφαρμογή του σχεδίου ‘Καλλικράτης’ αφού η νέα αιρετή ενιαία περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει τις Κυκλάδες (που υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος) και τα Δωδεκάνησα  (που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως).

Ήδη ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου (και νυν Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης) φέρεται να μην έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε τέτοια υπόθεση και όταν ρωτήθηκε –of the record- για το τι σκοπεύει να πράξει με τα θέμα της Πατμιάδας,  περιορίστηκε απλά να δηλώσει ότι ‘είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας’….

«Η Πατμιάδα ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει ιστορία 300 ετών. Βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη και ακριτική περιοχή και είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση για να συνεχίσει την λειτουργία της. Ο ίδιος ο Πατριάρχης νοιάζεται για την Πατμιάδα ασκεί πιέσεις στην Υπουργό Παιδείας για το θέμα κι όλοι ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει» λέει ο κ. Μελιανός.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου εκλεγμένου περιφερειάρχη είπε:

«Δεν έχει δικαίωμα να μιλάει έτσι! Θα πρέπει να νοιαστεί για την Πατμιάδα. Εμείς πάντως, θα ζητήσουμε την παρέμβασή του».

Εμφανίσεις: 75593
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!