Βικέντιος "Πιστεύω ότι ο Πατριάρχης θα καταλάβει ότι υπάρχει ένα σφάλμα στην όλη υπόθεση"

Image«Aπογοητευμένος» από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε ό,τι αφορά την παραίτησή του, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος, λίγη ώρα μετά την επιστροφή του προχθές το απόγευμα στη Νέα Υόρκη. «Την οποία, βέβαια, απόφαση σεβόμαστε, πλην όμως, το κάνουμε από σεβασμό προς την Εκκλησία», τόνισε.

«Οχι ότι αποδεχόμαστε οτιδήποτε, χωρίς να ανακριθούμε, χωρίς να κληθούμε να απολογηθούμε για οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Πατριάρχης θα το καταλάβει ότι υπάρχει ένα σφάλμα στην όλη υπόθεση και θα πρέπει να το διαλευκάνει. Εάν ο Βικέντιος είναι υπόλογος και υπόδικος θα πρέπει να το προχωρήσει το θέμα και να τον δικάσει τον Βικέντιο. Εάν ο Βικέντιος δεν βαρύνεται από τίποτε, τότε ζητά τη Δικαιοσύνη του Πατριαρχείου».

Ο επίσκοπος Βικέντιος έφθασε με αυτοκίνητο της Αστυνομίας, από το αεροδρόμιο «Κένεντι» στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου του Μπρούκλιν, όπου και διαμένει, προκειμένου, όπως γράφτηκε ήδη στον «Ε.Κ.» να συγκεντρώσει τα προσωπικά του είδη και υπάρχοντα και να φύγει για πάντα από την Αμερική, όπως εντέλλεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά την αποδοχή των παραιτήσεων του ιδίου και του Μητροπολίτη Τυάνων κ. Παϊσίου, ύστερα από τα όσα συνέβησαν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.

Από νωρίτερα, περιπολικό της Αστυνομίας είχε σταθμεύσει έξω από το ναό, για περίπτωση ανάγκης. Εκεί περίμεναν, επίσης, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος ο οποίος έχει οριστεί προσωρινός ηγουμενεύων της Μονής από το Πατριαρχείο, οι ιερείς της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που ανήκει επίσης στη Μονή της Οσίας Ειρήνης, όπως και του Αγ. Νεκταρίου π. Δημήτριος Πανέτας και π. Χαράλαμπος Πολίτης και άτομα του περιβάλλοντος του Μητροπολίτη.Image

Μόλις έφθασε ο επίσκοπος Βικέντιος, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος αφού τον χαιρέτισε, τον απομάκρυνε από τους άλλους και μπροστά στο κιγκλίδωμα του διπλανού κτιρίου, άρχισε να συζητά μαζί του, ζητώντας του να μην εισέλθει στο ναό.

Ο Επίσκοπος Βικέντιος αντέδρασε, λέγοντας ότι εκεί είναι το σπίτι και τα πράγματά του.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ ενός εκ των αστυνομικών και του Μητροπολίτη Ευαγγέλου και τελικά εισήλθαν όλοι μέσα στο ναό.

Ο ίδιος αστυνομικός συνομίλησε μέσα στο ναό, για πολλή ώρα με τον Μητροπολίτη Ευάγγελο στον οποίο και είπε ότι θα πρέπει ο επίσκοπος Βικέντιος να διαμείνει στο δωμάτιο που έχει μέσα στην εκκλησία, πράγμα που τελικά και έγινε.

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.», που ήταν παρών κατά την άφιξή του, ο κ. Βικέντιος είπε ότι ενώ ερχόταν από το αεροδρόμιο «Κένεντι» έλαβε ένα τηλεφώνημα ότι «ο Μητροπολίτης Ευάγγελος πηγαίνει προς την εκκλησία για να αλλάξει τις κλειδαριές».

Image"Οπως ξέρετε, το διαμέρισμά μου είναι μέσα στην εκκλησία. Μου είπαν ότι κάποια τέτοια εντολή ήλθε από το Πατριαρχείο. Κατόπιν αυτού, αντί να έλθω κατ’ ευθείαν στην εκκλησία, πήγα στην Αστυνομία. Ηλθα στη Νέα Υόρκη, μόνο και μόνο να πάρω τα πράγματά μου, σύμφωνα με την εντολή του Πατριαρχείου, να τακτοποιήσω τις υποχρεώσεις μου στην εκκλησία, να παραδώσω και κατόπιν, οπωσδήποτε θα αναχωρήσω. Αλλά, αυτό θα πάρει λίγο διάστημα. Δεν ήλθα σήμερα να πάρω μια βαλίτσα και αύριο το πρωί να πάρω το αεροπλάνο και να φύγω... Σαράντα χρόνια ζω εδώ πέρα. Εδώ, στον Αγιο Νεκτάριο είμαι 25 χρόνια. Εχω ορισμένες υποχρεώσεις".

"Δεν παίρνεις τα πράγματά σου κ.λπ. και σηκώνεσαι και φεύγεις εν μία νυκτί. Πού ζούμε; Σε ποια εποχή; Και δεν ξέρω, αν όλα αυτά είναι κατ’ εντολή του Πατριαρχείου... Ετσι, ήλθα με την Αστυνομία στον Αγιο Νεκτάριο. Και η Αστυνομία μίλησε. Με ξέρουν 25 χρόνια οι αστυνομικοί. Ουδέποτε απασχολήσαμε με οποιοδήποτε πρόβλημα την Αστυνομία στον Αγιο Νεκτάριο. Προσπαθούν κι εδώ να δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν θύματα εδώ. Δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα εδώ. Δόξα τω Θεώ... Οσο τουλάχιστον εγώ ήμουνα, εδώ είναι όλα μια χαρά".

Ο επίσκοπος Βικέντιος υποστήριξε ότι κατά την άφιξή του, του έστησαν μια «παγίδα, κατευθυνόμενη, από γνωστά παράκεντρα και πρόσωπα». Και πρόσθεσε:

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Πατριαρχείο αντιμετωπίζει με πολύ προχειρότητα τέτοιες πληροφορίες. Πιστεύω ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία σύντομα. Ηλθα να κλάψω, δυστυχώς, επί των ερειπίων, που δημιουργήσαμε. Μετά από 40 χρόνια καλυκάρπου υπηρεσίας, προσφοράς προς την Ομογένεια, υπάρχει σήμερα αυτό το οδυνηρό τέλος το οποίο πιστεύω ότι θα περάσει πάρα πολύς χρόνος για να ξεχαστεί. Είναι κάτι το οποίο θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην Ομογένεια».

Σε σχετική ερώτηση, ο επίσκοπος Βικέντιος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. «Ξέρω ότι ο κόσμος είναι πικραμένος και εδώ στο Μπρούκλιν, αν και δεν δόθηκαν αφορμές συζητήσεων. Ο,τι έχει μάθει ο κόσμος, είναι από τον Τύπο, είτε από το ραδιόφωνο, ή τηλεόραση. Από εμένα δεν έχει ακουστεί το παραμικρό στον κόσμο. Δεν θέλω να σκανδαλίσω περισσότερο ούτε έναν άνθρωπο».

Φώτο: Κώστας Μπέης

Image

Εμφανίσεις: 56506
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!