4,5 εκατ. ευρώ σε Μονή του Αγίου Όρους

ImageΣτα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008 και εν τω μέσω της καταιγίδας του σκανδάλου Βατοπεδίου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου προωθεί με σχέδιο απόφασης την επιχορήγηση της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας

με 4,5 εκατ. ευρώ, για «ερευνητικό πρόγραμμα μοριακής ανίχνευσης καρκίνων μαστού, τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου και υποδομές εξυπηρέτησης»!

 

Με απλά λόγια, το μοναστήρι επιδοτείται αδρά για να αναπτύξει ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τον καρκίνο, την ώρα που τα αντικαρκινικά νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη πόρων και περιμένουν μάταια χρηματοδοτήσεις…

 

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε από τον προκάτοχο του κ. Παπαθανασίου, το καλοκαίρι του 2005.

 

Από τότε μια σειρά ενεργειών, όπως τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι, συστάσεις ιδρυμάτων που θα αναλάβουν το έργο, αλλαγές δικαιούχων κ.λπ., βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα και να πάρει το μοναστήρι τα χρήματα.

 

Κύκλοι του υφυπουργού υποστηρίζουν στο «ΘΕΜΑ» πως ο κ. Παπαθανασίου δεν έχει βάλει ακόμη την τελική υπογραφή, καθώς περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα για την επιστημονική επάρκεια του Ιδρύματος «Ορμύλια», το οποίο θα αναλάβει να εκπονήσει το έργο για λογαριασμό της μονής.

 

Αμφιλεγόμενη απόφαση

 

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου ήρθε να αποδείξει ότι κάποιοι μοναχοί από μοναστήρια του Αγίου Όρους έχουν αφήσει στην άκρη το ράσο και την προσευχή και ασχολούνται με big business.

 

Όπως φαίνεται όμως, τον δρόμο της… οικονομίας έχουν ακολουθήσει και άλλοι ηγούμενοι –εκτός από τον Εφραίμ- και διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, έχοντας μάλιστα ανοιχτή επαφή με στελέχη της Κυβέρνησης.

 

Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Παπαθανασίου αποφασίζει να δώσει το τελικό ΟΚ και να χρηματοδοτήσει τη Μονή Σίμωνος Πέτρας.

 

Το σχέδιο της απόφασης που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» είναι ήδη έτοιμο και είναι πλέον θέμα ημερών η υπογραφής της.

 

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από μελέτη και αφού έλαβε υπόψη 33 σημεία που αφορούν σε νόμους, προεδρικά διατάγματα, επιστολές και υπουργικές αποφάσεις, αποφάσισε να ανοίξει το σακούλι των επιχορηγήσεων και να δώσει 4.540.898 ευρώ στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας για την υλοποίηση έργου.

 

Μάλιστα, ένα μέρος του ποσού θα δοθεί από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων!

 

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 4 του σχεδίου της απόφασης του υφυπουργού κ. Παπαθανασίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Αποφασίζει την επιχορήγηση της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους κατά ανώτατο επιτρεπτό όριο, με το ποσό των 4.540.898 ευρώ για το έργο «Ερευνητικό πρόγραμμα μοριακής ανίχνευσης καρκίνου μαστού, καρκίνου της μήτρας και παχέος εντέρου και υποδομές εξυπηρέτησης», όπως ορίζεται στο από 1.8.2008 εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου».

 

Λίγο πιο κάτω, στην παράγραφο 2 της συγκεκριμένης απόφασης, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει από πού προέρχονται τα ποσά και πως κατανέμονται.

 

Συγκεκριμένα:«Η ως άνω επιχορήγηση προέρχεται κατά 75% (3.405.674 ευρώ) από πόρους του χρηματοδοτικού μέσου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), περιόδου 1999–2003, και κατά 25% (1.135.224 ευρώ) από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα καλύπτει δε τη χρονική περίοδο έως την ημερομηνία περαίωσης του έργου, όπως προκύπτει από το 1.8.2008 εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου».

 

Στην τελευταία παράγραφο του σχεδίου της απόφασης του κ. Παπαθανασίου αναφέρεται και η προϋπόθεση για να προχωρήσει η ροή των χρημάτων.«Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της ροής της χρηματοδότησης είναι η δέσμευση του επιχορηγούμενου φορέα ότι θα τηρήσει τους όρους της από 1.8.2008 επιστολής του γραφείου ΕΟΧ, με σχετική επιστολή δέσμευσης που θα πρέπει να επιστραφεί υπογεγραμμένη από τον νομικό εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα».

 

Μια αμαρτωλή ιστορία

 

Πως ξεκίνησε, όμως, η ιστορία που θυμίζει Βατοπέδι; Σύμφωνα με κύκλους του υφυπουργού κ. Παπαθανασίου, υπόθεση ουσιαστικά ξεκινά τον Μάρτιο του 2005.

 

Όταν έπειτα από μια σειρά προτάσεων, αξιολογήσεων και ερευνών εκδίδεται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η επιχορήγηση των 4.540.898 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παναγία η Φιλανθρωπινή του Ιερού Κοινοβίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «παράρτημα» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, όμως στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα με τον φορέα υλοποίησης, αφού το συγκεκριμένο κέντρο δεν έχει νομική υπόσταση.

 

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2006 αλλάζει ο φορέας και προστίθεται στον τίτλο το όνομα της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

 

Όμως και πάλι προκύπτει πρόβλημα, όπως λένε κύκλοι του υπουργού, αφού υπήρξε αλλαγή μόνο στο όνομα και όχι στην ουσία του φορέα που θα αναλάμβανε να υλοποιήσει το έργο.

 

Λίγες μέρες αργότερα περνάει ο νόμος 340 του 2006, σύμφωνα με τον οποίο το μοναστήρι Σίμωνος Πέτρας και το Ιερό Κοινόβιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» έφτιαξαν το ίδρυμα «Ορμύλια», το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει στόχο την ιατρική έρευνα και συνεπώς μπορεί να υλοποιήσει το έργο που χρηματοδοτείται.

 

Έτσι κατέληξε η χρηματοδότηση να ανατεθεί στη Μονή Σίμωνος Πέτρας και η υλοποίηση του έργου να γίνει από το Ίδρυμα «Ορμύλια».

 

Το συγκεκριμένο ίδρυμα που εδρεύει στην Χαλκιδική φέρεται  να προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες.

 

Στο παρελθόν, όμως, έχουν προκληθεί έντονες διαμαρτυρίες από τον ιατρικό κόσμο που υποστηρίζει πως το ίδρυμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να διεξάγει έρευνες ιατρικού χαρακτήρα.

 

Σίμωνος Πέτρας: Μοναστήρι με master στις «ιερές» μπίζνες

 

Η Ιερά Σίμωνος Πέτρας δεν είναι μόνο το ομορφότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους , αλλά και ένα από τα πιο πλούσια, ενώ έχει αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα πολύ προτού έρθει στην επικαιρότητα το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

 

Με μοναχούς που στην πλειονότητα τους είναι σχετικά μικρής ηλικίας, σχεδόν οι μισοί αλλοδαποί με σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ξεκίνησε πρώτη από όλες τις Μονές τα παιχνίδια του εκσυγχρονισμού, της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν μεγάλη επιρροή στο μοναστήρι και από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου στάθηκε και υποστήριξε την πλευρά του Εφραίμ και των επιλογών του.

 

Μάλιστα, αρκετές φορές ήρθε σε σύγκρουση με αρκετά αγιορείτικα μοναστήρια για τις νέες γραμμές που προσπάθησε να περάσει και να εφαρμόσει.

 

«Διαθέτει τεράστια περιουσία. Ακίνητα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Οι πληροφορίες λένε ότι μόνο για φόρους από τα ενοίκια που εισπράττει πληρώνει πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως», τονίσει στο «ΘΕΜΑ» άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα μυστικά της συγκεκριμένης Μονής και προσθέτει: «Μάλιστα, έχει ιδρύσει ιδρύματα όπως το «Ορμύλια» και άλλα και διαθέτει φωτοβολταϊκά σε υβριδικό σύστημα».

 

Την περασμένη άνοιξη, πολύ προτού σκάσει το σκάνδαλο με το Βατοπέδι, συζητήθηκε ύστερα από ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Βουλή η πρόθεση του συγκεκριμένου μοναστηριού να διεκδικήσει μια έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει υψηλό επίπεδο μοναχών και το ότι οι εγκαταστάσεις του έχουν εκσυγχρονιστεί, αφού διαθέτει και οδοντιατρείο.

 

Η επιχορήγηση με περίπου 4,5 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα μόνο κομμάτι των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της «Σιμωνόπετρας», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν, καθώς όσοι γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει λένε πως το συγκεκριμένο μοναστήρι κρατά τα σκήπτρα στα επιχειρηματικά παιχνίδια του Αγίου Όρους.

 

"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΕΛ: 48 - 49 ΓΡΑΦΟΥΝ: (Δ.ΠΟΠΩΤΑΣ - Α. ΚΑΛΥΒΑ)

Εμφανίσεις: 1640
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!