Αποστολική Διακονία: Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση

ImageΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γρηγορίου (Παλαμά) της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, η επίσημη παρουσίαση των μέχρι σήμερα εκδοθέντων τριών τόμων με τα μουσικά έργα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Πρίγγου, Άρχοντος Πρωτοψάλτου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Οι τόμοι που παρουσιάσθηκαν είναι το «ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ», η «ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ» και η «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ» τόμος Α. Κάθε τόμος συνοδεύεται από 2 cd’s με πρωτότυπες («ζωντανές») ηχογραφήσεις του αειμνήστου Κωνσταντίνου Πρίγγου.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. κ. Ιωάννης Τασιάς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πρωτοψάλτες και καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής, απόγονοι του αειμνήστου Κωνστ. Πρίγγου και πλήθος μουσικόφιλων.

Την Αποστολική Διακονία εξεπροσώπησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αλέξιος Ψωίνος, Διευθυντής των Υπηρεσιών και του Θεολογικού Οικοτροφείου, και ο π. Λεωνίδης Φ. Ψαριανός, Διευθυντής Διοικητικού - Οικονομικού.

 Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ωμίλησε στην αρχή της εκδηλώσεως και αναφέρθηκε στην αξία της Βυζαντινής Μουσικής και της παραδόσεως που έχουμε και επήνεσε την προσπάθεια της Αποστολικής Διακονίας.

Ο π. Λεωνίδης Φ. Ψαριανός, εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκδοτικής αυτής προσπαθείας της Αποστολικής Διακονίας. Ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από την γνωριμία και τη μαθητεία του κοντά στον Κωνστ. Πρίγγο και στον απαράμιλλο τρόπο που έψαλλε τους ύμνους. Στο τέλος της ομιλίας του απέδωσε ένα «Δοξαστικό» κατά τον τρόπο ερμηνείας του Κωνστ. Πρίγγου.

Ο Μουσικοκριτικός κ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης και ο Επιμελητής της εκδόσεως κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου ανέλυσαν, από μουσικολογικής πλευράς, το έργο του Πρίγγου και τον τρόπο παρουσιάσεώς του στους τόμους που εκδόθηκαν.
Εμφανίσεις: 480
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!