Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Καρπενησίου

karpe-2

Γράφει η Βάσω Φεγγούλη

Τον καθιερωμένο Αγιασμό επί τη ενάρξει των μαθημάτων της νέας Σχολικής χρονιάς, τέλεσε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα 29 Σεπτεμβρίου 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος.

Η ακολουθία έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων, όπου στεγάζεται εδώ και δέκα χρόνια η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου αλλά και η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων με την επωνυμία «Μάρκος Μπότσαρης».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης, μετά τον αγιασμό, προσεφώνησε καταλλήλως τους παρισταμένους, ενώ τόνισε την διαχρονικήν αξία της Βυζαντινής Μουσικής, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι ἡ μητέρα των υπολοίπων ειδών μουσικής και προέτρεψε τούς νέους να ακολουθήσουν την παράδοση αυτήν και αργότερα καταρτισμένοι να πλαισιώσουν τα ιερά αναλόγια των Ναών, που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις».

«Η Εκκλησία σας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία και σεις πρέπει να την εκμεταλλευτείτε», είπε ο Δεσπότης και συνέχισε: «Αυτό το σημαντικό έργο της επιλογής εκείνων των νέων που μπορούν να διδαχτούν την Βυζαντινή Μουσική μας, θα πρέπει να το αναλάβουν οι εφημέριοι των Ενοριών, για να στελεχωθεί έτσι η Σχολή με νέους και κατάλληλους μαθητές».

Ακόμη ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, εξήρε το έργο που επιτελούν στην Τοπική μας Εκκλησία, οι δάσκαλοι της Σχολής, ευχόμενος σε όλους μια ευλογημένη και δημιουργική εκπαιδευτική χρονιά.

Στην δεκάχρονη προσφορά της Σχολής στην τοπική κοινωνία και στο σπουδαίο έργο που επιτελεί, αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, Αιδεσιμολογιώτατος π. Λάμπρος Ανδρεάκης, ο οποίος ανακοίνωσε και την δημιουργία του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, στην Κρέντη του Δήμου Αγράφων.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων, π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην λειτουργία και της Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων, που φέρει την επωνυμία «Μάρκος Μπότσαρης» και στα πρόσωπα που συγκροτούν το Δ.Σ. του Συλλόγου αυτού. 

Στον Αγιασμό, παραβρέθηκαν ιερείς της πόλεως του Καρπενησίου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων, οι Μουσικοδιδάσκαλοι της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, π. Κων/νος Λιάπης, Τάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Νιούτσικος, Γιάννης Δαράβαλης, Γεωργία Ανδρεάκη καθώς και μουσικοδιδάσκαλοι της Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων. 

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί για 10η χρονιά προσφέροντας εκτός από υψηλής ποιότητος μουσική παιδεία την ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση.

Αρκετοί από τους 70 περίπου μαθητές της υπηρετούν ήδη στα αναλόγια, στην Ευρυτανία και αλλαχού, ενώ η παρακολούθηση των μαθημάτων στη Σχολή αυτή είναι δωρεάν. 

Τέλος να αναφέρουμε πως μετά το πέρας του Αγιασμού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου, μοιράστηκε ως ευλογία σε όλους τους μαθητές το πόνημα του π. Λάμπρου Ανδρεάκη, που αναφέρεται στην λειτουργία της Σχολής καθώς και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο με την συμπλήρωση 10 χρόνων από την λειτουργία της.

karpe-1

Εμφανίσεις: 58001
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!