Εκκλησιαστικό γεγονός στην Πάτρα

Image
Εγκαίνια του Ιερού Ναού
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και απόλυτη εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν σήμερα το πρωί τα Εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Ναού

του Αποστόλου Παύλου των Πατρών.

Χιλιάδες οι πιστοί που προσήλθαν για να προσευχηθούν και να παρακολουθήσουν την Ιερά Ακολουθία των Εγκαινίων, καθώς και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Συλλειτούργησαν, ο εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Πετρόπουλος, οι Αρχιμανδρίτες π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος και π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Αβραμόπουλος, οι ιερείς π. Δημήτριος Χαλκιόπουλος, π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος και οι διάκονοι π. Σεραφείμ Αργυρόπουλος, π. Δημήτριος Ταρσινός και π. Γεώργιος Δημητρακόπουλος.

Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1963 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Κωνσταντίνο Πλατή και τον προετοίμαζε όλα αυτά τα χρόνια με ιδιαίτερη εκκλησιαστική φροντίδα για την σημερινή ημέρα ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Πετρόπουλος. Πριν από ένα μήνα τοποθετήθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ένα πραγματικά έργο τέχνης, το οποίο φιλοτέχνησε Σερραίος καλλιτέχνης.

Ο π. Νικόδημος στην μακροσκελή ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Από τον Ιούνιον του 1963 ότε εγένετο η θεμελίωσις του Ιερού Ναού τούτουμέχρι σήμερον παρήλθον 5 Αρχιερατίαι:
  1. Του από Κοζάνης Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Κωνσταντίνου Πλατή του θεμελιώσαντος αυτόν.
  2. Του Αιγιαλείας κυρού Γεωργίου (ως τοποτηρητού)
  3. Του από Ζιχνών και Νευροκοπίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πατρών κ. Νικοδήμου
  4. Του Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου Λενή (ως τοποτηρητού)
  5. Αυτήν ήν διανύουμεν σήμερον της ειδικής Σας σεπτής Ποιμαντορίας κ. Χρυσόστομε.
  6. Αθελα τα ίδια τα γεγονότα μας οδηγούν εις τα Ιερά Κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης. Εκεί αναφέρεται ότι ο προφητάξ Δαυίδ διακαώς επιπόθοπυσε επί χρόνια να ανεγείρει Ναόν αντάξιον εις τον Θεόν, αλλά δια τας αμαρτίας του εμποδίσθη υπό του Θεού. Την Χάριν αυτήν την έδωκεν ο Θεός εις τον υιόν του τον Σολωμόντα.»
Έτσι, δικαιολόγησε την χρόνια αργοπορία των εγκαινίων ο αυστηρότατος κληρικός και έκλεισε την ενότητα αυτή απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο: «Τα εγκαίνια αυτού αν και παρήλθον τόσα χρόνια δεν επέτρεψε ο Θεός να γίνουν υπ’ ουδενός!Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τούτου ΦΑΙΝΕΤΑΙ ήταν άνωθεν γραμμένο – διότι ταπεινοίς δίδωσι χάριν ο Θεός – να τα επιτελέση το αγνό, φτωχό και πιστό παιδί, το σπλάχνο του παπά από το χωριό Λουκά της ορεινής Αρκαδίας.Μεγάλη η τιμή, μεγάλη η δόξα, μεγάλη η εύνοια του Τρισυποτάτου Θεού προς το πρόσωπό Σας άγιε Δέσποτα! Μεγάλη όμως και ευθύνη Σας…».Παρ’ όλο που οι ωροδείκτες είχαν ξεπεράσει 12 το μεσημέρι!, ο κ. Χρυσόστομος για πρώτη φορά της Αρχιερατείας της μακρηγόρησε στην ομιλία του.

Αναφέρθηκε στην σημασία των εγκαινίων ενός Ναού και εξήρε το έργο του π. Νικοδήμου (πνευματικό και κοινωνικό), καθώς και  την εκκλησιαστική αυστηρότητα που τον διακατέχει και την έχει μεταδώσει στους υπηρετούντες το Ναό αλλά και στα πνευματοπαίδια του.

Ακόμη ανέφερε ότι μετά το νέο Ναό του Αγίου Ανδρέου είναι ο δεύτερος Ναός της πόλεως των Πατρών που αφιερώνεται σε Απόστολο του Κυρίου.

Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος να αναφέρει ότι η νέοι της Μητροπόλεώς του αφιερώνονται στον Θεό, αφού υπάρχουν διαδοχικές χειροτονίες. Έχουν προγραμματισθεί χειροτονίες εις διάκονον την ερχόμενη Τρίτη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Πατρών, στις 6 Δεκεμβρίου εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου εις τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Πατρών.
Εμφανίσεις: 612
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!