Έκθεση χάρτινων εικόνων του Αγίου Όρους στην Κάζα Μπιάνκα

biancaΜια ζωγραφισμένη φορητή εικόνα και μάλιστα από αγιορείτες μοναχούς - αγιογράφους είναι (και πολύ περισσότερο - ήταν) μάλλον ακριβή για τον μη εύπορο πιστό των τελευταίων αιώνων της Τουρκοκρατίας.

Οι χάρτινες εικόνες του Αγίου Όρους (γνωστότερες ως «στάμπες»)- τα θρησκευτικά δηλαδή χαρακτικά που τυπώνονταν στον Άθω, απεικονίζουν είτε μοναστήρια και σκήτες είτε αγίους και θρησκευτικές σκηνές με βάση την παράδοση της Ορθόδοξης αγιογραφίας.

Πρόκειται για αυτόνομα (μη ενταγμένα σε βιβλία) χαρακτικά έργα, που στην πλειονότητά τους, μετά τον 18ο αιώνα είναι χαλκογραφίες που τυπώθηκαν στον Άθω, αποτύπωναν μονές και σκήτες, αγίους και θρησκευτικές σκηνές και τα οποία έφεραν οι προσκυνητές μαζί τους ως λατρευτικά αναμνηστικά.

Είναι 41 απ' αυτές τις «χάρτινες εικόνες» μεγάλων στην πλειονότητά τους διαστάσεων (από 50Χ60 εκ. μέχρι και 100Χ120 εκ.- πολλές από τις οποίες φέρουν ακόμα εμφανή τα ίχνη του... διπλώματος για τη μεταφορά) που εκτίθενται από σήμερα ως και τις 15 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης στην Κάζα Μπιάνκα, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων.

Την έκθεση συνθέτουν εικόνες από τη συλλογή χάρτινων εικόνων της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Η συλλογή χαλκογραφημένων πλακών και εικόνων τυπωμένων σε χαρτί είναι σήμερα η σημαντικότερη παγκοσμίως και συγκροτήθηκε με δωρεές και αγορές έργων.

Εμφανίσεις: 47546
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!