Συνεχίστηκαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Πατριαρχικού Δικτύου

synedrio 2a

Συνεχίστηκε εχθές, Πέμπτη 9/10/2014, με τις εργασίες της 2ης ημέρας, το 3ο Διεθνές Συνέδριο του «Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας», με θεματικό άξονα «Το τραύμα».

Στις πρωινές εργασίες, πρώτος εισηγητής ήταν ο διδάκτορας Θεολογίας και αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη Αθ. Παπαθανασίου, με θέμα: «Το τραύμα και το μαρτύριο: Μια ταλάντευση μεταξύ μιζέριας και μαρτυρίας». Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπαθανασίου, ο μάρτυρας έχει διπλό τραύμα: το τραύμα που προκαλείται από τη σωματική του κακοποίηση, και το «υπέροχο τραύμα της αγάπης», την οποία –και για την οποία– μαρτυρεί.

Ακολούθησε η εισήγηση του πρωτοπρ. Λάμπρου Καμπερίδη, καθηγητή Θεολογίας και Σύγχρονης Ελληνικής Φιλολογίας, ο οποίος υπηρετεί ως εφημέριος στην Ι.Μ. Τορόντο.

Η εισήγηση, που είχε τον εύγλωττο τίτλο: «”Λίαν προσφιλής η καίουσα πληγή“ – οι πληγωμένοι ήρωες του Παπαδιαμάντη», ανίχνευσε τα τραύματα και τις πληγές στους παπαδιαμαντικούς ήρωες και ανέδειξε ομοιότητες και διαφορές τους με τα τραύματα και τις πληγές του ανθρώπου των ημερών μας.

Ο ομότιμος καθ. Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς εξέτασε στη δική του εισήγηση, με τίτλο: «Τραύμα: το σημάδι της ανεκπλήρωτης σχέσης», την εμπειρία και τη φύση του τραύματος στις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ο παιδοψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Αλέξιος Λάππας, στην εισήγησή του με τίτλο: «Η λανθασμένη θρησκευτική αγωγή, που τραυματίζει: παιδιά και οικογένειες στο βωμό μιας πίστης», κατέδειξε τις τραυματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η λανθασμένη θρησκευτική αγωγή.

Η απογευματινή συνεδρία επικεντρώθηκε στο πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Ο τραυματισμένος έφηβος – Περιγραφές από εκπροσώπους από όλη την οικουμένη», το οποίο αναπτύχθηκε από τους: πρωτοπρ. Γεώργιο Λιάγκα, ψυχίατρο παιδιών και εφήβων (Αυστραλία), αρχιμ. Χρύσανθο Παπαποστόλου (Ελλάδα), αρχιμ. Χρυσόστομο Τύμπα, διδάκτορα Ψυχαναλυτικών Σπουδών (Μεγ. Βρετανία) και Φίλιππο Μαμαλάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (ΗΠΑ).

Στη συνέχεια, οι σύνεδροι μετέβησαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας Ρόδου, όπου εψάλη «Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον υπέρ πάντων των εν ασθενείαις κατακειμένων και των διακονούντων αυτοίς».

Η 2η ημέρα έκλεισε με ελεύθερη βραδιά των συνέδρων στην παλαιά πόλη της Ρόδου.

Εμφανίσεις: 35681
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!