Στην Υφ. Πολιτισμού ο φάκελος του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Βαρβάρου Ποταμού

gerekouΣυνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου είχε ο εφημέριος του Ποταμού, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Πετράκης, την Τετάρτη.

Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν το φλέγον θέμα της αποκατάστασης του ιστορικού πυργοειδούς κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Αγίου Βαρβάρου Ποταμού.

Ο αιδεσιμότατος τόνισε στην κα Υφυπουργό οτι το έργο αυτό δεν μπορεί να "περιμένει" καθώς ημέρα με την ημέρα οι φθορές, κυρίως στον εξωτερικό χώρο αλλά και στο τμήμα των κωδώνων, γίνονται ολοένα και πιο ορατές, με αποτέλεσμα σε λίγο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως, να καταστεί άκρως επικίνδυνο καθώς οι πλησιέστερες οικίες απέχουν μόλις 3 μέτρα από το μνημείο και συνεχώς τμήματα του σοβά καταρρέουν από ύψος 30 μέτρων.

Επίσης ο τρούλος που βρίσκεται σε ύψος 40 μέτρων από το έδαφος παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη ρωγμή καθώς επίσης και οι τεραστίου βάρους κώδωνες στηρίζονται σε σαθρούς, πλέον, ξύλινους δοκούς.

Η κα Υφυπουργός φάνηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό αφού η ίδια έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και αντιλαμβάνεται πλήρως τόσο την θρησκευτική όσο και αρχιετεκτονική αξία του μνημείου που χρονολογείται από του έτους 1605.

Υποσχέθηκε δε οτι αμέσως θα επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις του Υπουργείου της προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, ο αιδεσιμώτατος της παρέδωσε τον σχετικό φάκελο που περιείχε την φωτογραμμετρική αποτύπωση του μνημείου που επιμελήθηκε και προσφάτως ολοκλήρωσε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερείας Ιονίων Νήσων, υπό την εποπτεία του Νικήτα Καραλή καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την εσωτερική αλλά και εξωτερική κατάσταση του "πληγωμένου" από το πέρασμα του χρόνου μνημείου.

Εμφανίσεις: 46044
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!