Τέταρτη ημέρα του 3ο Διεθνούς Συνεδρίου του Πατριαρχικού Δικτύου

synedrio 3

Συνεχίστηκε εχθές, Σάββατο 11/10/2014, με τις εργασίες της 4ης ημέρας, το 3ο Διεθνές Συνέδριο του «Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας», με θεματικό άξονα «Το τραύμα».

Η πρώτη συνεδρία της ημέρας είχε ως γενικό τίτλο: «Τα τραύματα από μια εθνική καταστροφή». Τα ειδικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν κάτω από τον γενικό αυτό τίτλο ήταν τα εξής: «Το τραύμα του πολέμου», από τον πρωτοπρ. Bassam Nassif, αναπλ. καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού, του Πανεπιστημίου Balamand Λιβάνου· «Το τραύμα από μια τρομοκρατική επίθεση», από τον πρωτοπρ. της Ι.Μ. Ατλάντας (ΗΠΑ) Ευάγγελο Παπαθανασίου, ειδικό κληρικό πυροσβεστών και αστυνομικών, με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων και καταστάσεων· «Το τραύμα απώλειας της γενέτειρας γης και η αντιμετώπισή του μέχρι και τις επόμενες γενιές», από τη βαλκανιολόγο Χριστίνα Γιαννακάκη.

Ο πρωτοπρ. B. Nassif αναφέρθηκε παραστατικά στην προσπάθεια διαχείρισης των ανοιχτών πληγών που αφήνει ένας πόλεμος, επικεντρώνοντας στην περίπτωση των βομβαρδισμών του Λιβάνου.

Εξίσου παραστατική ήταν και η εισήγηση του πρωτοπρ. Ευ. Παπαθανασίου, ενώ ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση υπήρξε κατά την περιγραφή των προσπαθειών για παροχή πρώτων βοηθειών στα θύματα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων της Ν. Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001.

Η ομιλία της κ. Γιαννακάκη εστίασε στην περίπτωση των Μικρασιατών και των Ποντίων, και στην προσπάθειά τους αφενός να ενταχθούν με ομαλό τρόπο στην ελλαδική πραγματικότητα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, και αφετέρου να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της ζωής στις εστίες που άφησαν πίσω.

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, στην οποία εξετάστηκαν τα θέματα: «Τα τραύματα του κληρικού», από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, και: «Τα τραύματα του θεραπευτή», από τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Ο Σεβ. Παύλος αναφέρθηκε με ενάργεια και αφοπλιστική ειλικρίνεια στα ποικίλα τραύματα του κληρικού, που μπορεί να προκύπτουν από διάφορους λόγους (ανεπάρκεια, απογοήτευση, διάψευση προσδοκιών, επιπόλαιη απόφαση για προσέλευση στις τάξεις του ιερού κλήρου, έλλειψη συνεννόησης, οικογενειακά βάρη για τους εγγάμους, σε συνδυασμό με τις ευθύνες της ενορίας, κ.ά.).

Ο κ. Παπαγεωργίου, κινούμενος σε ανάλογο πλαίσιο, ανέλυσε τα τραύματα του θεραπευτή (απαιτήσεις –υπερβολικές ή μη– των ασθενών, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση σε σχέση με το παρελθόν, δυσκολία στην οργάνωση της προσωπικής ζωής λόγω των ιατρικών καθηκόντων, κίνδυνος εξάντλησης –“burn out”– από την ένταση της άσκησης του λειτουργήματός του, κ.ά.).

Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση για θέματα που θίχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από ζωντάνια και εποικοδομητικό πνεύμα μεταξύ των συνέδρων.

Το απόγευμα, οι σύνεδροι μετέβησαν στο χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου, όπου συμμετείχαν στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του χωριού, που συνοδεύτηκαν από πολύωρο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.

Εμφανίσεις: 36992
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!