Εγκαίνια του Παιδικού Σταθμού της Ι.Μ. Μαντινείας (ΒΙΝΤΕΟ)

egkainΣήμερα Κυριακή του Σπορεώς μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ζοωδόχου Πηγής Κάρτσοβας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του νεοσυσταθέντος Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας « Η ΖΟΩΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ».

Ο Μητροπολίτης τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η τοπική μας Εκκλησία μέχρι να λειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφού τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού παρουσία Ιερέων, Αρχόντων του Τόπου, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους Τριπολιτών, γονέων και μικρών παιδιών χαρακτηριστικά ανέφερε :

«.....Η Εκκλησία δεν είναι υπουργείο Κοινωνικής Προνοίας, άλλος είναι ο στόχος και ο σκοπός της Εκκλησίας μας. Όμως δεν παραβλέπει την φροντίδα και την πρόνοια για τους Χριστιανούς μας και γενικά για τους συνανθρώπους μας και το λαό μας.

Γι' αυτό η τοπική μας Εκκλησία από παλιά με την συνεργασία ευγενών και ευλαβών Τριπολιτσιωτών και Αρκάδων δημιουργεί συνεχώς και αδιάλειπτα έργα αγαθά και καλά για την εξυπηρέτηση του λαού μας.

Η ταπεινότης η δική μου, όταν ήλθα ως Μητροπολίτης και Επίσκοπος στην Τρίπολη, ένα όραμα είχα.

Να συνεχίσω το έργο το Φιλανθρωπικό και δημιουργικό των προκατόχων μου Αρχιερέων, γιατί από τις αρχές του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1906, που ήλθε Μητροπολίτης στην Τρίπολη ο μακαριστός Γερμανός Μεταξάς, η Εκκλησία συνεχώς δημιουργούσε.

Έργα του Επισκόπου εκείνου είναι το Επισκοπείο, η Ιερατική Σχολή και το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, το Κτήριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Σχολές και Οικοτροφεία στην Μονή Επάνω Χρέπας και στην Μονή των Καλτεζών κ.λ.π....

Όλα αυτά που ανέφερα ήταν η απαρχή των έργων της τοπικής Εκκλησίας στον τόπο μας.

Κατόπιν ήρθε η εις διαδοχήν του μακαριστού Γερμανού Μεταξά ο μακαριστός Μητροπολίτης Γερμανός Ρουμπάνης ο οποίος συνέχισε το έργο εκείνο.

Συντήρησε τα έργα που βρήκε και δημιούργησε το Δεκάζειο Γηροκομείο της Τριπόλεως, που εκεί καταφεύγουν οι γέροντες μας, οι οποίοι είναι εγκαταλελειμμένοι και αδύνατοι να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Έχοντας υπ' όψιν μου την προσευχή της Εκκλησίας προς τον Θεόν, που σε κάθε λειτουργία ζητάμε από τον Κύριο τρία πράγματα, τα λόγια αυτά που λέγουν ``...τα νήπια έκθρεψον, την νεότητα παιδαγώγησον, το γήρας περικράτησον...`` και φροντίσαμε να συνεχίσουμε το έργο με αυτό το πνεύμα.

Ανεπλάσαμε και ανακαινίσαμε το Δεκάζειο Γηροκομείο και παράλληλα οικοδομήσαμε δεύτερο κτήριο Γηροκομείου με τις σύγχρονες υποδομές της εποχής με την ονομασία « ΟΣΙΟΣ ΔΑΥΙΔ Ο ΓΕΡΩΝ», το οποίο εγκαινίασε το έτος 2009 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, που επισκέφτηκε την πόλη μας.

Στο Λεωνίδιο οικοδομήσαμε καινούργιο Γηροκομείο, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Κυνουρίας με την τελευταία λέξη της υποδομής, της απαιτήσεως της τεχνολογίας και της βιωτής ...

Για την νεότητα δημιουργήσαμε το Πνευματικό Κέντρο εκεί που ήταν παλιά η Ιερατική Σχολή, όπου εκεί κάθε Σαββατοκύριακο βρίθει από τα νιάτα και τα παιδιά μας, που καταφεύγουν και παρακολουθούν τα Κατηχητικά μαθήματα την Βυζαντινή Μουσική, που μαθαίνουν κάθε τι και ψυχαγωγούνται στον φιλόξενο αυτό χώρο.

Έλειπε όμως μια υποδομή για τα νήπια, ένας τόπος μόνο γι' αυτά. Και ήδη σήμερα γίνεται η απαρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου έργου. Και για να γίνει αυτό το έργο δεν έγινε από μόνο του.

Αλλά είχαμε την συνδρομή, την αγάπη και την βοήθεια όλων σας. Η πρώτη βοήθεια ήρθε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δεύτερη από το Ίδρυμα Νιάρχος, και η τρίτη από τον Οργανισμό του ΟΠΑΠ.

Βέβαια, συνέβαλαν και πολλοί άλλοι, όπως ο Δήμος της Τριπόλεως, και ευχαριστώ τους πρώην Δημάρχους Τριπόλεως Δημοσθένη Σωτηρόπουλο, Αλέξανδρο Κοτσιάνη και Ιωάννη Σμυρνιώτη, ενώ ζητώ και από τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παυλή να είναι δίπλα μας....

Βασικό στοιχείο, όμως, στη αποπεράτωση του Παιδικού Σταθμού ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος εγκατέλειψε τις προσωπικές του υποχρεώσεις και αναλώθηκε στο να ολοκληρωθεί αυτό το θεάρεστο έργο, ο Παιδικός Σταθμός της Μητροπόλεως και από αυτής της θέσεως τον ευχαριστώ, γιατί δεν είχε καμία υποχρέωση, αλλά το έκανε από την ευγένεια της ψυχής του. Και αυτός είναι ο αγαπητός πολιτευτής της Αρκαδίας και οικονομολόγος κ. Παναγιώτης Βαλασόπουλος.

Τον ευχαριστώ δημοσίως και θα μου επιτρέψετε να του το αναγνωρίσω και να τον τιμήσω με τον Χρυσό Σταυρό των Αγίων Νεομαρτύρων της Μητροπόλεως μας και να του ευχηθώ στην ζωή του να έχει υγεία την ευλογία του Θεού και να δημιουργεί.

Μετά την απονομή της τιμητικής διακρίσεως προς τον κ. Βαλασόπουλο ο Σεβ. Μητροπολίτης, μαζί με του παρισταμένους Άρχοντες και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, έκοψε την κορδέλα και προέβη στην ξενάγηση στους χώρους Παιδικού Σταθμού, τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο και την παιδική χαρά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ιστορικά στοιχεία, που συνοδεύουν αυτόν τον χώρο και την παλαιά Μονή της Κάρτσοβας, σύμφωνα με τις αναφορές της Ιστορίας γύρω στο 1600μ.χ..

Οι υπεύθυνοι μοίρασαν γλυκίσματα και αναψυκτικά στους παρισταμένους, ενώ πάντες αποχώρησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων γι' αυτό το πρότυπο και ξεχωριστό έργο της Εκκλησίας μας.

Εμφανίσεις: 35576
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!