Mουσικοφιλολογική βραδιά στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου (ΦΩΤΟ)

polydroso-7

Στη μουσικοφιλολογική βραδιά που διοργάνωσε η Ενορία του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τη μεταρρύθμιση της καθιερωμένης μεθόδου βυζαντινής μουσικής παραβρέθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο προ»ιστάμενος της ενορίας Αγίου Αθανάσιου Πολυδρόσου πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ανδρεάκης ως καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής βυζαντινής μουσικής Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου προσφώνησε το Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κύριον Ιερώνυμο, το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπενησίου, κ, Νικόλαο τον πρωτοσύγκελο της Ι Α Α κύριο Συμεών Βολιώτη τους αδελφούς και πατέρες των ενοριών το Δήμαρχο Αμαρουσίου κύριο Γεώργιο Πατούλη, το μουσικολογιότατο ομιλητή κ. Ιωάννη Πλεμμένο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Cambridge τους πρωτοψάλτες, χωράρχας, λαμπαδαρίους διακόνους ψαλτικής τέχνης και όλους τους προσκεκλημένους.

Στην προσλαλιά του ο μoυσικολογιότατος π. Λάμπρος Ανδρεάκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση των τριών διδασκάλων (Χρύσανθου Προύσης, Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και Χουρμπουζίου Χαρτοφύλακος της νέας απλοποιημένης μεθόδου της Βυζαντινής Μουσικής που συντελέστηκε το 1814 στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί εκκλησιαστικό – ιστορικό – επετειακό γεγονός για την εκκλησία μας και τόνισε ότι η καταγραφή της υμνολογίας με τα σημάδια της βυζαντινής μουσικής αποτελεί ένα σοφό σύστημα του βυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού που αποδίδουν και τις πιο λεπτές και μύχιες εκφράσεις του λόγου κι έτσι συντελούν στην τέλεια μουσική ανάπτυξη των τόνων και πνευμάτων της Ελληνικής γραφής. Χάρη των τριών διδασκάλων η μέθοδος της βυζαντινής μουσικής έγινε απλή και ευμάθητη, αυτή που ισχύει μέχρι σήμερα.

O ερευνητής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Δρ. Μουσικολογίας τους Πανεπιστημίου Cambridge Ιωάννης Πλεμμένος, ανέπτυξε το θέμα του με διαδραστικό τρόπο, εμπεριστατωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η από στήθους ομιλία του, η γλαφυρότητα των σκέψεών του προσέγγισε και γοήτευσε όλο το ακροατήριο. Ήταν όντως μια μυσταγωγική βραδιά.

Η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου υπό τη διεύθυνση του Διονυσίου Ηλιόπουλου έψαλλε τονισμένα μέλη του ενός εκ των τριών διδασκάλων, Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου. Μετά η χορωδία ψαλτικής «Διάκονοι» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου τονισμένα μέλη του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και η Τρίτη χορωδία της διεύθυνσης της σχολής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη έψαλλε αργά τονισμένα μέλη του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.

Τραγούδια σε σύνθεση Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, ενός εκ των τριών διδασκάλων της νέας μεθόδου, ερμήνευσε ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος Χάρης Νταραβάνογλου.

Η χορωδία της Ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση» υπό τη διεύθυνση του π. Λάμπρου Ανδρεάκη, τραγούδησε δημοτικά τραγούδια με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τις συγχαρητήριες ευχές για του απένειμαν για την επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στον επίλογο της εκδήλωσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής με την οποία ο άνθρωπος εξυψώνεται αγγίζοντας τον Θεό αλλά και της δημοτικής μουσικής με την οποία ο άνθρωπος τραγουδά τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, τις χαρές και τις λύπες του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Άγιος Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο πρόεδρος Φιλόπτωχου Ταμείου της Ενορίας π. Εμμανουήλ Δανδουλάκης, οι εφημέριοι του Ιερού Ναού π. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, π Μιχαήλ Παππάς, εφημέριοι άλλων ενοριών, πρωτοψάλτες και μουσικολόγοι.

polydroso-1

polydroso-2

polydroso-3

polydroso-4

polydroso-6

polydroso-5

polydroso-8

polydroso-9

Εμφανίσεις: 61908
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!