Φωτογραφίες από την ενθρόνιση του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

ImageΠαρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου (πρώην Ζιμπάμπουε), κατά την διάρκεια της Ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ στο Χαράρε.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ  κ. Σεραφείμ

Είναι ανάμεικτα τα αισθήματα που με διακατέχουν σήμερα. Είμαι βαθειά συγκινημένος που η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ μου έδωσε την εντολή να τον εκπροσωπήσω στην τελετή ενθρονίσεως του νέου Ποιμενάρχη αυτής της ευλογημένης επαρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.κ. Σεραφείμ.

Είμαι επίσης συγκινημένος που έφτασε η ώρα να παραδώσω και επίσημα την σεπτή επαρχία που ο Θεός δια ευχών και ευλογιών του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας και την ομόφωνη έγκριση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου μας, ευδόκησε να ποιμάνω για 6 συναπτά έτη.

Είμαι όμως χαρούμενος που παραδίδω την σκυτάλη σε ένα καταξιωμένο Ιεράρχη του Πατριαρχείου μας, μια εκκλησιαστική προσωπικότητα ευρέως γνωστή και αποδεκτή σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, έναν Ιεραπόστολο Αρχιερέα που τα τελευταία 13 χρόνια εργάζεται ασταμάτητα για να μεταδώσει το φως της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική ήπειρο αλλά και έναν Αρχιερέα με βαθειά θεολογία που αγωνίζεται καθημερινά για να ακούγεται η φωνή της Ορθοδοξίας σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και σε όλους του διαλόγους με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και ομολογίες.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Ο νέος σας Ποιμενάρχης γεννήθηκε στην μεγαλόνησο, αγιοτόκο και μαρτυρική Κύπρο. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κύκκου και διέπρεψε στις θεολογικές του σπουδές στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι καθηγητές του, μεγάλα ονόματα του θεολογικού κόσμου τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Ντάραμ.

Υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Κένυα και στην Τανζανία, ως Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως, ως Πατριαρχικός Επίτροπος Νταρ Ες Σαλάαμ και Μπουκόμπας, ως Γενικός Διευθυντής της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ στην Ναιρόμπι, και τα τελευταία 10 έτη ως Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.

Είναι αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών, μέλος συνοδικών επιτροπών για τον Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό διάλογο και εκπροσωπεί το Πατριαρχείο μας στους επίσημους διαλόγους με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία.

Λόγω της δυνατής και αγωνιστικής προσωπικότητάς του, του χαρίσματος των δημοσίων σχέσεων, της κατηρτισμένης, ορθής και υγιούς θεολογίας του και της μεγάλης του προσφοράς, στην τελευταία συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας, διορίστηκε από τον Πατριάρχη μας ως Επίσημος Εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στους Διεθνείς Οργανισμούς, στα Διεθνή Συνέδρια και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Όλα τα προαναφερόμενα είναι μια μικρή περίληψη του πλούσιου βιογραφικού του νέου σας Ποιμενάρχη, τόσο πλούσιου όσο πλούσια είναι και η ψυχή του σε αισθήματα αγάπης για τον Θεό αλλά και για τον συνάνθρωπό του.

Σεβασμιώτατε,

Οι δεσμοί σας με την Ζιμπάμπουε δεν είναι σύγχρονοι. Διατελέσατε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε μετά την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου Β’, χειροτονήσατε τον πρώτο Αφρικανό ιερέα, τον π. Ραφαήλ, ήσασταν παρόν στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του πρώτου Ιεραποστολικού Κέντρου στην χώρα, αυτό του Αγίου Νεκταρίου, ενθρονίσατε ως Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε τον νυν Πατριάρχη μας, ήσασταν επίσης παρών στην τελετή ενθρονίσεώς μου, στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Σωτήρος Χριστού στο Χαράρε, στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας εντός της Ελληνικής Σχολής και της Ελληνικής Ακαδημίας και στα εγκαίνια του πρώτου Ορθόδοξου σχολείου στην χώρα, του Κολλεγίου Κοσμάς Γρηγοριάτης στο Χαράρε.

Όλα αυτά Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ δεν είναι συμπτώσεις αλλά σημάδια από τον Θεό. Δεν έρχεστε σε μια άγνωστη χώρα, αλλά σε ένα οικείο περιβάλλον. Ήδη γνωρίζετε αρκετά μέλη του ποιμνίου σας και σύντομα θα γνωρίσετε σύσσωμη την παροικία μας αλλά και τις Ιεραποστολικές μας κοινότητες.

Ήσασταν εις εκ των τριών Αρχιερέων που στάθηκαν δίπλα μας καθ’ όλη την πολυετή διάρκεια της μεγάλης δοκιμασίας της χώρας, φροντίσατε πολλές φορές να μας αποστείλετε τρόφιμα στην περίοδο της πείνας, της στέρησης και του αποκλεισμού και προσωπικά φροντίσατε να διεξαχθεί στην επαρχία σας έρανος για την στήριξη του ελληνισμού της Ζιμπάμπουε και με την αρωγή του αγαπητού Πρέσβυ της Κύπρου, που σήμερα σας τιμά με την παρουσία του, εξασφαλίσατε ανθρωπιστική βοήθεια από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βοήθεια την οποία διένειμε ο Πατριάρχης μας στην παρουσία σας τον Μάιο του 2009.

Ενθυμούμαι με συγκίνηση Σεβασμιώτατε, όσες φορές που επισκεπτόμουνα την Μητρόπολή σας, να επιμένετε να ανοίξω τα ντουλάπια της κουζίνας σας και να γεμίσω με τρόφιμα της βαλίτσες μου. Ενθυμούμαι να επισκεπτόμαστε μαγαζιά τροφίμων στο Γιοχάννεσμπουργκ και να γεμίζετε καρότσια με τρόφιμα για να στείλετε στην δοκιμαζόμενη Ζιμπάμπουε. Ενθυμούμαι τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να σας λένε Σεβασμιώτατε μα τι τα θέλετε όλα αυτά τα τρόφιμα δεν έχουμε πόλεμο, και εσείς να τους λέτε πρέπει να τα στείλουμε στους αδελφούς μας στην Ζιμπάμπουε, έχουν μεγάλη ανάγκη.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, γνωρίζοντας καλά την γενναιοδωρία σας και την μεγαλοψυχία σας, αλλά και την μέχρι σήμερα προσφορά σας στην Αφρική, από όποια θέση και αν υπηρετήσατε την Εκκλησία μας, φεύγω με ανακούφιση γιατί είμαι σίγουρος ότι αφήνω την Ζιμπάμπουε και την Αγκόλα σε πολύ καλά και άξια χέρια, καλύτερα από τα δικά μου. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η εμπιστοσύνη του Πατριάρχη μας στο πρόσωπό σας

Ενθυμούμαι επίσης με συγκίνηση Σεβασμιώτατε άγιε αδελφέ, την πρώτη φορά που σας γνώρισα στην Αθήνα, εγώ λαϊκός και φοιτητής, εσείς Γενικός Αρχιερατικός Κένυας. Υπηρετήσαμε και οι δύο μας, δύο μεγάλες μορφές Πατριαρχών, του μακαριστού Πέτρου και του νυν Πατριάρχη μας Θεοδώρου Β’.

Υπηρετήσαμε και οι δύο ως Ποιμενάρχες σε όμορες Μητροπόλεις, και να που σήμερα ο καλός Θεός, δι’ ευχών και ευλογιών του Πατριάρχη μας, μας φέρνει εδώ στον καλλοπρεπέστατο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στην παρουσία αγαπητών αδελφών και συλλειτουργών που ήρθαν από μακριά για να σας τιμήσουν, να σας ενθρονίζω ως διάδοχό μου, σε μια ευλογημένη και όμορφη επαρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου. Η μέρα σήμερα είναι δική σας και η χαρά σας είναι χαρά μας.

Είμαι υπερήφανος Σεβασμιώτατε που σας παραδίδω αυτή την επαρχία που υπηρέτησαν καταξιωμένοι Αρχιερείς, μα πάνω από όλα μια επαρχία που μας έδωσε τον νέο μας Πατριάρχη. Είμαι υπερήφανος που σας παραδίδω μια επαρχία με πολύ καλούς κληρικούς, με καλό ελληνισμό και με μια οργανωμένη Ιεραποστολή που καθημερινά ανθίζει περισσότερο παρά τις πολλές δυσκολίες.

Είμαι πολύ υπερήφανος για τους κληρικούς που χειροτόνησα και για την μέχρι σήμερα πορεία τους. Δεν θέλω να αναφερθώ διεξοδικά στο τι επιτεύχθηκε τα τελευταία 6 χρόνια.

Θα ήθελα όμως να απευθύνω προσωπικές ευχαριστίες σε όσους στάθηκαν στο πλευρό μου, με στήριξαν, με ενίσχυσαν αλλά πάνω από όλα με αγάπησαν, όπως τους αγάπησα κι εγώ, αλλά δεν θα το κάνω γιατί είναι πολλοί. Γνωρίζουν ποιοι είναι, μα πάνω από όλα τους γνωρίζει ο καλός Θεός.

Αν κάποιος με πίκρανε τον συγχωρώ, αυτό άλλωστε επιβάλλει αυτό που πρεσβεύω και διδάσκω. Αν κάποιον άθελά μου λύπησα, πίκρανα ή σκανδάλισα, παρακαλώ τον φιλεύσπλαχνο Θεό να με συγχωρέσει.

Σεβασμιώτατε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας, ενώπιον των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου μας, ενώπιον των διπλωματικών και κοινοτικών αρχών και ενώπιον κλήρου και λαού, σας καλωσορίζω στην νέα σας επαρχία και σας εύχομαι εκ βάθους καρδίας η αρχιερατεία σας στην Ζιμπάμπουε και στην Αγκόλα να είναι λαμπρή, όσο λαμπρό ήταν το φως του άστρου της Βηθλεέμ, όσο λαμπρό ήταν το φως της νεφέλης που σκέπασε το Θαβώριο όρος την ημέρα που μεταμορφώθηκε ο Κύριος και όσο λαμπρό ήταν το φως την ενδόξου Αναστάσεώς του.

Εκ μέρους του Μακαριωτάτου σας προσφέρω αυτό το εγκόλπιο για να το έχετε πάντα μαζί σας και να ενθυμείστε την ημέρα αυτή και επίσης αυτό το αρχιερατικό μπαστούνι για τις ιεραποστολικές σας περιοδείες στην Ζιμπάμπουε και στην Αγκόλα. Αμήν!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 65166
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!