Αγγλικανική Εκκλησία - Ρήγματα στο εσωτερικό και έκκληση για ενότητα

ImageΠαραμένουν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας που προετοιμάζεται – όχι χωρίς τις αντιρρήσεις μερίδας των εκκλησιών που την συναποτελούν – να υιοθετήσει συμφωνία για τη διατήρηση της ενότητας, σε μία προσπάθεια για τη διατήρησή της, όπως ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπούρι Ρόουαν Ουίλιαμς.

Η Γενική Σύνοδος, το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, υπερψήφισε την πρόταση που επιδιώκει να αμβλύνει τις ανοιχτές διαφορές.

Στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας υπάρχουν τα τελευταία χρόνια βαθιές διαφωνίες σχετικά με τη χειροτονία γυναικών, ζητήματα που αφορούν την ομοφυλοφιλία και τη χειροτονία ομοφυλόφιλων ιερέων αλλά και την αυθεντία της Βίβλου.

Αν και η Εκκλησία της Αγγλίας υιοθέτησε την πρόταση, η συντηρητική πτέρυγα των Αγγλικανών επισκόπων και άλλες Εκκλησίες (κυρίως από την Αφρική) αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Ουίλιαμς διευκρίνισε ότι «δεν αποκλείουμε τις καινοτομίες» και ότι η συμφωνία θα είναι ένας τρόπος για να αρθούν τα αδιέξοδα. Αντίθετα, πολλοί ομιλητές που τάχτηκαν κατά της πρότασης ανέφεραν ότι θα δημιουργήσει μία Εκκλησία δύο ταχυτήτων· άλλοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τα αποτελέσματα που θα έχει.

Το κείμενο θα αποσταλεί τώρα στις επισκοπές για μελέτη με σκοπό να τεθεί και πάλι στη γενική σύνοδο το 2012. Μόνο 57 από τους 400 συνέδρους ψήφισαν κατά της παραπομπής στις μητροπόλεις, επηρεασμένοι, εκτιμά ο Guardian, από τη δραματική έκκληση περί ενότητας από τον Ουίλιαμς την Τρίτη.

Oπως είχε τονίσει κατά την εναρκτήρια ομιλία του την Τρίτη, οι αντιμαχόμενες πλευρές στο εσωτερικό της Εκκλησίας πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους γιατί η Εκκλησία «κινδυνεύει να καταρρεύσει κομμάτι με κομμάτι». Τη σύνοδο άνοιξε η βασίλισσα Ελισσάβετ.

Εμφανίσεις: 50731
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!