Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Γεωργίου στη Βαρβάρα Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ)

barbara-15

ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με θρησκευτική κατάνυξη και με τιμές όπως αρμόζουν σε έναν μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας εορτάστηκε σήμερα η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρυς Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις τον ομώνυμο Ιερό Ναό του ορεινού χωριού της Βαρβάρας Χαλκιδικής.

Η φετινή γιορτή ήταν ξεχωριστή καθώς μετά από σχετικό αίτημα η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης έδωσε την ευλογία να μεταφερθούν στη Βαρβάρα από την Ιερά Μονή Παντοκράτωρος και Αγίας Σκέπης Μελισσοχωρίου για τις τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις τμήματα των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Ισαποστόλων και θεοσέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Του πανηγυρικού Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ενώ συμμετείχαν σ' αυτήν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Κοτζαμάνης ως εκπρόσωπος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παντοκράτωρος, οι Αρχιμανδρίτες π. Νικόλαος Αρσένιος, Λεόντιος Καρίκας, Εφραίμ Σαμαράς, Διονύσιος Κλιμάνογλου, Μάξιμος Σαμαράς, Βαρθολομαίος Χατζόγλου, Κυριάκος Χολέβας, οι πρεσβύτεροι π. Χρήστος Γάλλος και Μακάριος Ζωνάρας, ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Αρχιμ. Σιλουανός Τσατσιάδης και ο ιεροδιάκονος π. Εφραίμ Τσόλης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών του Δήμου Αριστοτέλη με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μίχο ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος έθεσε το ερώτημα που προκύπτει, γιατί ένας κυρίαρχος του Ρωμαϊκού Στρατού, ένας νέος, όμορφος και πλούσιος άνδρας, με καριέρα και εξέχουσα θέση, δεν λογάριασε τίποτα απ' όσα είχε και απέκτησε και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού ομολογώντας το Χριστό.

«Δεν είναι ο μόνος που μαρτύρησε αλλά πάνω από 11 εκ. Μάρτυρες υπάρχουν μέχρι τον 4ο αιώνα γιατί είδαν στο πρόσωπο του Χριστού το Σωτήρα. «Ιδού ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ» γράφει το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο και αυτή τη σωτηρία ψιλάψησαν και γεύτηκαν και δεν λογάριασαν τίποτα για να ομολογήσουν το Χριστό» είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Ο άνθρωπος αδελφοί μου πλάστηκε απ' τον Θεό, δημιούργηθηκε για να είναι με το Θεό και προορισμός του είναι να καταλήξει στο Θεό. Του δόθηκε δυνατότητα αθανασίας ή θανάτου αλλά ο άνθρωπος επέλεξε το δεύτερο για να δημιουργήσει την πτώση και την απόσπαση από τον Δημιουργό του. Μπορεί ο άνθρωπος να πέτυχε πολλά, να έφτασε εκεί όπου θέλει αλλά μακριά απ' το Θεό θρηνεί».

Προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε ότι οι Μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους επίστεψαν στην Ανάσταση του Χριστού και στη σωτηρία από το αίμα Του. Δια τούτο πρόσφεραν τη ζωή τους, υπογραμμίζοντας το φαινόμενο των καιρών μας, τη διαστροφή της αλήθειας. «Η αυτοσωτηρία και η αυτοθέωση είναι το ύψιστο αγαθό για τον σημερινό άνθρωπο. Έτσι πιστεύει σήμερα ο άνθρωπος αλλά η Εκκλησία κηρύττει με αλήθεια ότι σωτηρία έξω από την Εκκλησία και το αίμα του Κυρίου δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να είμαστε βρόμικοι και αμαρτωλοί αλλά η σωτηρία περνάει απ' το ωράριο του διάκου, το πετραχήλι του παπά και το ωμόφορο του Δεσπότη» τόνισε μεταξύ των άλλων ευχόμενος ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος να σκέπει και να προστατεύει τις ζωές όλων, αρχόντων και λαού.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέβη στην χειροθεσία σε Πνευματικό του εφημερίου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη π. Σιλουανό Τσατσιάδη.

Στην προσφώνηση του εξήρε το ήθος και την προσφορά του εν λόγω κληρικού, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί με σύνεση και φόβο Θεού στη νέα αποστολή που του αναθέτει η Εκκλησία, υπενθυμίζοντας του ότι δεν διαχειρίζεται περιουσία δική του αλλά την περιουσία του Θεού.

Τέλος, απ' την πλευρά ο π. Σιλουανός ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του, τους Πατέρες για την συμμετοχή τους στην ιερά πανήγυρη και στους ευσεβείς πιστούς που συμμετέχουν στην ενοριακή ζωή αλλά και όλους όσοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν στον πνευματικό του αγώνα.

Κατά τη Θεία Λειτουργία το ιερό ψαλτήρι ο Σύλλογος της Σερραϊκής Βυζαντινής Χορωδίας «Ιωάσαφ ο Διονυσιάτης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Παπαχρόνη.

Αμέσως μετά ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στο κέντρο του χωριού.

barbara-1

barbara-2

barbara-3

barbara-4

barbara-5

barbara-6

barbara-7

barbara-8

barbara-9

barbara-10

barbara-11

barbara-12a

barbara-13

barbara-14

barbara-16

barbara-17

barbara-18

barbara-19

barbara-20

barbara-21

barbara-22

barbara-23

barbara-24

barbara-25

barbara-26

barbara-27

barbara-28

barbara-29

barbara-30

barbara-31

Εμφανίσεις: 79551
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!