Εορτασμός για τα 190 έτη από το μαρτύριο των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων (ΦΩΤΟ)

reth-5

Πλήθος ευλαβών Ρεθυμνίων της Αττικής την Κυριακή 2-11-2014 κατέκλυσαν τον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Ασκληπιού 38- Νεάπολη-Αθήνα) για να τιμήσουν την επέτειο τον 190 ετών (1824-2014) από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων.

Μεγαλοπρεπής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου ως εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου μετά του Σεβας. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού του Κρητός εκ μέρους του Αρχ. Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου , ως και του Αρχιμ. π. Προδρόμου Αρχιγραμμ. εκ της Αρχ. Κρήτης, συνεπικουρούμενοι από τον προϊστ. π. Βασ. Βολουδάκη και τους ιερείς του ναού.

Από νωρίς είχαν καταφθάσει οι Σημαίες και τα λάβαρα των εν Αττική Ρεθυμνιακών σωματείων, ενώ ακολούθησε αρτοκλασία και μνημόσυνο για την τελείωση των Αγίων.

Εντυπωσιακή η προετοιμασία του κόλλυβου όπου έφερε επάνω του τις μορφές των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων που τακτοποιήθηκε από τους μοναχούς της Ι. Μονής Παναγίας Κατακεκρυμένης Αργους.

Ακολούθησε λιτανεία των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στο ναό αλλά και λειψάνων που έφεραν οι Μελαμπιανοί από τον Ναό του Βύρωνα περίξ του ναού με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.

Ρίγη συγκίνησης όταν παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκαν στο εκκλησίασμα ιερές εικόνες των Αγίων, άρτος, κόλλυβο, ξεροτήγανα από το Ρέθυμνο και ρακί, προσφορά του ιστορικού συλλόγου των Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».

Εν συνεχεία ακολούθησε πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο της Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Μητρόπουλος με ελεύθερη είσοδο.

Εκεί ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής ‘ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» μοίρασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με επιμέλεια του προέδρου του ,είχαμε μία άλλη έκρηξη αγάπης και ενθουσιασμού αφού οι απόδημοι Ρεθύμνιοι ως θάλασσα κατέκλυσαν την αίθουσα.

Πάνω από 700 άτομα καθήμενοι ,εκτός τους όρθιους που υπήρχαν στο φουαγιέ και παρακολουθούσαν από μόνιτορ αλλά που απαίτησαν στη συνέχεια να ανοίξουν τις πόρτες όπερ και έγινε ώστε παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Το γενικό πρόσταγμα στο Μέγαρο Μουσικής, είχε ο γνωστός Σπηλιανός σκηνοθέτης κ. Γιάννης Μαράκης, ο οποίος φρόντισε στο πάνελ να απεικονίζονται οι σφραγίδες των εν Αττική Ρεθυμνιακών σωματείων καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις λέξεις «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ.»

Η εκδήλωση άρχισε με ένα βίντεο που έδειχνε φωτογραφίες από το όλο το νομό Ρεθύμνου.

Η παρουσιάστρια ηθοποιός διδα Δανάη Καλαχώρα το γένος Φιλιώτη καλοσώρισε τους Ρεθεμνιώτες και ακολούθησε άλλο βίντεο με τη ζωή των Αγίων μας.

Στο βήμα κάλεσε το πρόεδρο του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» κο Γεώργιο Βλατάκη ο οποίος ως η ψυχή αυτού όλου του εγχειρήματος και εμπνευστής συγκίνησε και ράγισε τις καρδιές των παρευρισκομένων με το λόγο του.

Μεταξύ άλλων είπε : «….Ἰδού ὅλοι ἐμεῖς σήμερα ενωμένοι για το Ρέθυμνο, τη Κρήτη, τό νησί και το τόπο τῆς καρδιᾶς μας, τῶν καϋμῶν μας, τῶν πατέρων μας, τῆς ἀτέλειωτης νοσταλγίας μας, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ αυτοί σήμερα τούτη τη στιγμή μας χαριτώνουν……..

«Ποιά εἶναι άραγε αὐτή ἡ δύναμη πού ἀσκεῖ ἐπάνω μας ἡ γενέτειρα γῆ καί μᾶς ἔχει αἰχμαλώτους; Νομίζουμε ὅτι τήν κρατᾶμε ἐμεῖς, ἀλλά μᾶς κρατᾶ ἐκείνη. Δέν ἀνήκει σέ μᾶς, ἀλλά ἐμεῖς ἀνήκουμε σέ ἐκείνη ψυχη τε και σώματι»……..

Ἔλεγε ὁ Σεφέρης στίς «Δοκιμές» του: «Δέ γυρεύω μήτε τό σταμάτημα, μήτε τό γύρισμα πρός τά πίσω˙ γυρεύω τό νοῦ, τήν εὐαισθησία καί τό κουράγιο τῶν ἀνθρώπων πού προχωροῦν ἐμπρός». Αυτοί είναι οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες. Οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τους Ρεθεμνιώτες που εγκαταβιώνουν στην πόλη του Ρεθύμνου. Εδώ στην Αθήνα κτυπάει η καρδιά του λεγόμενου Μεγάλου Ρεθέμνους, εδώ ζουν χρόνια τώρα οι πατέρες, τα αδέλφια, οι συγγενείς όλων μας, και σήμερα στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα ομόνοιας , αγάπης , αλληλεγγύης, αδελφοσύνης, ειρήνης προς όλους οι οποίοι ίσως μας περιφρονούν. Εδώ κρατούμε τα ιερά και τα όσια μας, τις παραδόσεις μας, εδώ δίνουμε εθελοντικά τη ψυχή μας για το Ρέθυμνο. Αδελφοί μου Ἄς ἀποδείξουμε ἑνωμένοι καί συνεργαζόμενοι καί αἰρόμενοι ὑπεράνω μικροτήτων ὅτι διαθέτουμε καί νοῦ καί εὐαισθησία καί κουράγιο. Καί, ὑπεράνω ὅλων, ἀγάπη καί πάθος γιά τήν πολύπαθη καί πολυπόθητη πατρίδα, γιά τήν ὁποία μποροῦμε ἀβίαστα νά λέμε: «τήν ἡμέρα σέ ἀναπολῶ καί τή νύχτα σέ ὀνειρεύομαι».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ

ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΠΑΡ' ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΣΤΙ ΠΑΡΑ ΤΩ ΘΕΩ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ της Αττικης ΕΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΕΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ».

Ένα σύνθημα τεσσάρων λέξεων με βαθύ νόημα αντίστοιχα για καθένα από τους Τέσσερις Μάρτυρες από τα απόδημα Ρεθυμνιακά σωματεία του νομου Ρεθύμνου

ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Ὁ Ἱδρυτής τῆς Ἐκκλησίας καί Σωτήρ τοῦ κόσμου Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός ἐπεθύμησε σφοδρῶς καί ἐξακολουθεῖ νά ἐπιθυμῇ "ἵνα ὦσιν ἕν" (πρβλ. Ἰωάν. ιζ΄,12) πάντες οἱ εἰς Αὐτόν πιστεύοντες

Ακολούθησε η τιμητική διάκριση πρώτα του Αρχ. Κρήτης κου Ειρηναίου ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη , ο οποίος ερχόμενος με πολύ συγκίνηση στο βήμα ανέφερε: «Έχω μείνει άφωνος, δεν βρίσκω λόγια να πω για αυτά που βιώνω από τους αποδήμους Ρεθεμνιώτες. …»

Του επέδωσαν τα σωματεία το μετάλλιο που έφερε τους Αγ. Τέσσερις Μάρτυρες από ο χρυσοχοϊκό οικο Μ.Μιχαλά εκ της οικ. Μουρτζανου ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο εκπρόσωπος του Αρχ. Αθηνών & πάσης Ελλάδος κου Ιερωνύμου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου ,Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ο οποίος και παρέλαβε τη τιμητική διάκριση αφού ο Αρχ. Αθηνών παρα τη θετική διαβεβαίωση της παρουσίας του απουσίαζε αιφνιδίως λογω της ενθρόνισης του Σεβ. Μ. Γρεβενών.

Ο πρόεδρος του ιστορικού σύλλογου Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ κ. Γιώργος Βλατάκης ειχε καθ’ ολη τη διάρκεια της εκδήλωσης εντος της αιθούσης ανηρτημένο ένα λάβαρο εξαιρετικής τέχνης κεντημένο και αγιογραφημένο από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννη Μακρινού που ειχε παραγγείλει από πέρσι και επιθυμούσε να κάνει εκπληξη και να το προσφέρει στον πολυσέβαστο Ποιμενάρχη μας κ. Ευγένιο.

Ταυτόχρονα ο βυζαντινός χορός υπο τη διευθ. του πρωτοψάλτη Γιώργου Δεμελή απέδωσε το απολυτικιο των Αγίων αλλά και το πολυχρόνιο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Η όλη εκδήλωση ξετυλίχθηκε στη συνέχεια με ένα εξαιρετικό ριζίτικο από την Αμαριώτικη παρέα του Σταύρου Φωτάκη ενώ πλήθος Ρεθυμνίων καλλιτεχνών εναλλάσσονταν στη σκηνή.

Ο Αλέξανδρος Παπαδακης με τους συνεργάτες του τραγούδησαν μαντινάδες για τους Αγίους ενώ στο πίσω μέρος της σκηνής έπεφταν φωτογραφίες από το Ρεθυμνο και τους Αγίους.

Συγκλονιστική η στιγμή της τιμητικής διάκρισης στο βετεράνο Σπηλιανό λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη όπου όρθιοι οι Ρεθεμνιώτες τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα.

Όταν δε πήρε το λαούτο του και ακούμπησε ως συνηθίζει το κεφαλάκι του σε αυτό για να παίξει έγινε χαμός από τους Ρεθεμνιώτες.

Συνόδευσε τους σκοπούς που έπαιξε από πλήθος λαουτιέρηδων ενώ ο λαογραφικός όμιλος Κουρήτες λάμπρινε χορευτικά.

Εναλλάσσονταν διαρκώς Ρεθεμνιώτες καλλιτέχνες όπως ο Γιαννης Τσουρδαλάκης, ο Νεκτάριος Κουναλακης , ενώ ο κορυφαίος λαογραφικός χορευτικός όμιλος Κουρήτες έδειξε με δυνατό παλμό τι εστι Ρεθυμνο.

Σούστα, συρτό, καστρινό, μινωικό ήταν κάποιοι από τους χορούς που χόρεψαν πάνω από 30 παλλικάρια και κοπελιές, με εξαιρετικές κρητικές ενδυμασίες και που ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων.

Ο Δημητρης Σκουλάς με την δυνατή και αντρίκια φωνή του καθήλωσε το κοινό. 

Ηταν τόσο ο ενθουσιασμός του κοινού που όταν τελείωσε η εκδήλωση τραγουδώντας όλοι αγκαλιασμένοι το πότε θα κάνει ξαστεριά δεν έφευγαν.

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ υπο την προεδρία του κου Γεωργίου Βλατάκη , ο οποίος εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε ,σε συνεργασία με τα σωματεία Πανελληνία Πολιτιστική Ενωση Μυλοποταμιτών κο Σπυρο Τρούλη, Ομοσπ. Σωματείων Αμαρίου με Στεφανο Αντωνακάκη, Ομοσπ. Συλλ. Επαρχ. Αγ. Βασιλείου Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ με Εμμ. Δριδάκη, ο σύλλ. Χρωμοναστηριανών Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΕΡΑ & ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος ΚΟΥΡΗΤΕΣ με Εμμ. Παττακό, το Πρώτο Ρεθυμνιακό συναπάντημα υπο το τίτλο ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ.

Ήταν μια πολυδαίδαλη εκδήλωση που άρχιζε από την Εκκλησία και τελείωνε στο Μεγαρο Μουσικής, με πολλούς προσκεκλημένους, πολλούς συντελεστές , πολλούς εμπλεκόμενους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ κος Γιώργος Βλατάκης απέδειξε ότι το Ρέθυμνο ενωμένο, αγαπημένο μπορεί να καταφέρει πολλά και ουσιαστικά πράγματα και έστειλε σε όλους μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης σε μια δύσκολη και συνάμα σημαντική εκδήλωση που για χρόνια θα συζητούν πολλοί.

Ακολούθησε επίσημο γεύμα σε περιορισμένο στενό κύκλο στο ρεστοράν Αλέγκρο του Μεγάρου Μουσικής.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπ. Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπ. Ιλίου Αχαρνων & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Σεβ. Μητρ. Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, ο Αρχιμ. π. Πρόδρομος της Αρχ. Κρήτης, ο Αιδες. Π. Γεώργιος Θραψανάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο καθηγ. Παν/μιου κος Γεώργιος Γαλίτης, η κα Λίλα Μειμαράκη , η κα Ελένη Κεφαλογιάννη, η κα Ελένη Σ. Βαρδινογιάννη, η κα μαρία Χομπίτη, ο ι πρόεδροι της Πανελλ. Ομοσπ. Κρητικών σωματείων, της Παγκρητίου Ενωσης, της Κρητικής Εστίας, κα.

reth-3

reth-4

reth-6

reth-7

reth-1

reth-2

Εμφανίσεις: 55475
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!