Το Πατριαρχείο είναι το καμάρι μας...

ImageΟ Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Egemen Bağış σε ένα συνέδριο που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρώτη ημέρα της εορτής των Θυσιών (του Μπαϊραμιού) κύκλοι προσκείμενοι στο Πατριαρχείο, δήλωσε ότι το Πατριαρχείο είναι το καμάρι της Τουρκίας.

Ο Bağış, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Πατριαρχείο με την ύπαρξή του «εμπλουτίζει και ενδυναμώνει» την Τουρκία, υπενθύμισε στους ρωμιούς θρησκευτικούς ηγέτες ότι στην Αθήνα εξακολουθεί να μην υπάρχει τζαμί.

Η Άγκυρα, η οποία μέχρι πρόσφατα έφερνε αντιρρήσεις ή τηρούσε αποστάσεις από τα συνέδρια των μειονοτήτων, για πρώτη φορά συμμετείχε σε επίπεδο υπουργού και βραβεύτηκε από το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Bağış, ο οποίος είπε ότι δέχεται το βραβείο εκ μέρους του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan, βραβεύτηκε λόγω της «εξαιρετικής εργασίας του υπέρ των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία και για τις γέφυρες αμοιβαίας κατανόησης που έχτισε μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών».

Οι ειδικοί οι οποίοι παρακολούθησαν τις εργασίες διαπίστωσαν ότι οι ελληνορθόδοξοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος ασκούσαν σκληρή κριτική στην Τουρκία, παραδέχονται πλέον τις θετικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Bağış, ο οποίος μετά το βραβείο μίλησε στο συνέδριο που είχε σαν θέμα «Θρησκευτικές ελευθερίες: η γέφυρα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε στους συνέδρους, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, την μη ύπαρξη τζαμιού στην Αθήνα, χωρίς να την εξονομάσει.

«Χθες ήμουν σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» είπε ο Bağış. «Επειδή αυτό το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει δώσει άδεια για τζαμί, αναγκάστηκα αργά τη νύχτα να πετάξω για τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσω να κάνω την προσευχή μου για την σημερινή εορτή του Ισλάμ. Είνα πασιφανές ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν από μερικές ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του στο συνέδριο εξέφρασε «την βαθύτατη εκτίμησή» του για την συμμετοχή της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Bağış, ο οποίος υπενθύμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνορθόδοξης μειονότητας και του Πατριαρχείου, υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Κάνοντας αναφορά στην αύξηση της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, ο Bağış διάβασε χωρία από το βιβλίο Al-i İmran του Κορανίου και εξέθεσε την άποψη του Ισλάμ για τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό.

Διάβασε συγκεκριμένα το χωρίο 84: «Να τους πεις ότι πιστέψαμε στον Αλλάχ, στο Κοράνιο που ήρθε εξ ουρανού στον Αβραάμ, στον Ισμαήλ, στον Ισαάκ, στον Ιακώβ και στους γιούς του, σε όσα δόθηκαν στον Μωϋσή, στον Ιησού και στους προφήτες από τον Κύριό τους. Δεν κάνουμε καμμία διάκριση μεταξύ τους. Είμαστε οι παραδομένοι σε Εκείνον».

Επίσης, διαβάζοντας το χωρίο 6 του βιβλίου Kafirun: «Η δική σας θρησκεία είναι για σας και η δική μου είναι για μένα», υποστήριξε ότι το Ισλάμ δεν καταπολεμά τους πιστούς των άλλων θρησκειών και δεν εφαρμόζει διακρίσεις εις βάρος τους.

Εμφανίσεις: 33717
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!