Ο Ντένβερ Ησαϊας διασπά την κοινότητα Αγίας Τριάδος στη Γιούτα

ImageΟ Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας κάνει απόπειρα να διασπάσει την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα σε δύο κοινότητες, αγνοώντας την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενοριτών-μελών της, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνει η κοινότητα όπως είναι, δηλαδή μία, ενιαία και ενωμένη κοινότητα.

Μεγάλη μερίδα μελών, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και μέλη της «Ηγεσίας των 100», όπως ο Νικόλαος Βάπης, δεν θέλουν τη διάσπαση.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η υπόθεση να φτάσει μέχρι τα κοσμικά δικαστήρια, αν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν κάνει παρέμβαση για να αποτραπεί τελικά η διάσπαση.

Το ζήτημα το οποίο έχει φτάσει μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής λόγω επιστολής-έφεσης που έστειλε ο δικηγόρος, Νικόλαος Κολεσσίδης, μέλος της κοινότητας και πρώην πρόεδρός της για να μη γίνει η διάσπαση.

Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα ιδρύθηκε από Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες το έτος 1905. Σήμερα αποτελείται από 1.300 οικογένειες.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών, η κοινότητα έχτισε το 1969 κι έναν δεύτερο ναό επʼ ονόματι του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Holladay. Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με εκείνη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει δύο ναούς ήτοι του Αγίου Δημητρίου και σε άλλη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης.

Η κοινότητα έχει δύο ιερείς, τον αρχικό της προϊστάμενο π. Μιχαήλ Κουρεμέτη και τον π. Ματθαίο Γκίλμπερτ. Με τη διάσπαση της κοινότητας σε δύο, ο Μητροπολίτης Ησαϊας διόρισε τον π. Γκίλμπερτ, ως προϊστάμενο στην Αγία Τριάδα και τον π. Κουρεμέτη, προϊστάμενο στον Προφήτη Ηλία.

Ο Μητροπολίτης Ησαϊας δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» στον προσωπικό του τηλεφωνητή στη Μητρόπολη στο Ντένβερ.

Σε επικοινωνία με τον π. Μιχαήλ Κουρεμέτη και στην ερώτηση γιατί ο Μητροπολίτης Ησαϊας θέλει να διασπάσει την κοινότητα, είπε ότι «έχουν περάσει σαράντα χρόνια που είμαστε έτσι και βασικά είναι δύο κοινότητες, δύο διακονίες (ministries)», προσθέτοντας πως «το 1964 που έχτισαν τον Προφήτη Ηλία ήθελαν δύο ενορίες».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως η πλειονότητα των ενοριτών είναι εναντίον της διάσπασης και πως στην Αστόρια η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου έχει κι αυτή δύο ναούς, αλλά είναι μία ενιαία κοινότητα, είπε ότι το γνωρίζει. «Δεν αισθάνομαι καλά αυτή τη στιγμή, είμαι άρρωστος εδώ και τρεισήμισι εβδομάδες», τόνισε και μας σύστησε να ρωτήσουμε περί του πρακτέου τον Μητροπολίτη Ησαϊα.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μηλονάκης δεν ανταποκρίθηκε σε δύο τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.».

Τονίζεται ότι το κοινοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από 15 μέλη από τα οποία μόνο τα 5 έχουν εκλεγεί από τα μέλη της κοινότητας, ενώ τα υπόλοιπα 10 έχουν διοριστεί από τον ιερέα Μιχαήλ Κουρεμέτη.

Ο ιερέας Γκίλμπερτ δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ναός του Προφήτη Ηλία οργανώθηκε ως ξεχωριστός θρησκευτικός οργανισμός (religious corporation) και καταχωρήθηκε επίσημα στην πολιτεία της Γιούτα χωρίς καν να ενημερωθούν τα μέλη της μέχρι τότε Ενωμένης Κοινότητας της Αγίας Τριάδας, η οποία είχε ιδρυθεί και καταχωρηθεί στην πολιτεία της Γιούτα από το 1905.

Επίσης, το Μάρτιο του 2010 ο Μητροπολίτης Ησαϊας ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή να αναγνωριστεί ο ναός του Προφήτου Ηλία ως ξεχωριστή κοινότητα και να της χορηγηθεί το επίσημο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 12 Απριλίου 2010, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έστειλε γράμμα στον Μητροπολίτη Ησαϊα στο οποίο ανάμεσα στα άλλα του έγραψε ότι «λάβαμε το γράμμα σας με το οποίο ζητάτε τη χορήγηση του επίσημου καταστατικού της Αρχιεπισκοπής για την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Holladay της Γιούτα, η οποία τυγχάνει κοινότητα της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα της Μητρόπολης Ντένβερ. Με μεγάλη χαρά σας παραχωρούμε το Επίσημο Καταστατικό στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το οποίο ισχύει αμέσως».

Στις 9 Οκτωβρίου 2010 ο Μητροπολίτης Ησαϊας έστειλε γράμμα στην κοινότητα και ανακοίνωσε τη διάσπασή της σε δύο κοινότητες. Ανάμεσα στα άλλα, αφού ανακοίνωσε επίσημα τη διάσπαση, έγραψε και τα εξής: «Σας εξομολογούμαι ότι απέκρυψα όλο αυτόν τον καιρό το περιεχόμενο αυτού του γράμματος (του Αρχιεπισκόπου), διότι κάνοντας την αξιολόγησή μου ήθελα να είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι εκκλησιαζόμενοι ήθελαν να δουν δύο ξεχωριστές κοινότητες».

Ο κ. Ησαϊας στην εξασέλιδη επιστολή του δίνει πρακτικές κατευθυντήριες για τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της διάσπασης και συγκεκριμένα πώς να διοργανωθούν δύο ξεχωριστά κοινοτικά συμβούλια, δύο Φιλόπτωχοι Αδελφότητες και γενικότερα διπλοί οργανισμοί, σχολεία, νεολαίες κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η κοινότητα διαιρέθηκε σʼ εκείνους που προωθούσαν τη διάσπαση και οι οποίοι είναι μειοψηφία με θεατή την αντίδρασή τους στην ελληνικότητα της Εκκλησίας γενικότερα και σʼ εκείνους που επιθυμούν να παραμείνει η κοινότητα όπως ήταν από το 1905, πλην όμως δεν εισακούστηκαν.

Στις 24 Οκτωβρίου 2010 έγινε ειδική σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Σέρατον» από ενδιαφερομένους ενορίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν τη διάσπαση. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν 450 άτομα. Εγινε ψηφοφορία και το 97% τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της διατήρησης της μίας ενιαίας και αδιαίρετης κοινότητας με δύο ναούς όπως έχει σήμερα, ήτοι της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία.

Εν τω μεταξύ, οι ενορίτες που τάσσονται υπέρ της ενότητας έστειλαν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 επιστολή-έφεση στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής μέσω του δικηγόρου Νικόλαου Κολεσσίδη, προβάλλοντας την επιθυμία της πλειοψηφίας των ενοριτών να μην προχωρήσει η διάσπαση.

Στις 30 Οκτωβρίου 2010, ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλλός, έστειλε απάντηση στον κ. Κολεσσίδη στην οποία τον ενημέρωνε ότι το θέμα που έθεσε συζητήθηκε στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και πως αποφασίστηκε η σύσταση Συνοδικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα. Την επιτροπή αποτελούν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος και ο Νομικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

Η επιτροπή επρόκειτο να μεταβεί στη Γιούτα στις 12 και 13 Νοεμβρίου για να εξετάσει επιτοπίως το θέμα. Ωστόσο, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ακυρώθηκε η μετάβαση στη Γιούτα της Συνοδικής Επιτροπής, αλλά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου θα μεταβούν στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας και οι ιερείς Κουρεμέτης και Γκίλμπερτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατʼ εξοχήν κυρίαρχος αρχιερεύς στην Αμερική είναι κατʼ ουσία μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γιʼ αυτό και σʼ ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή μνημονεύεται ως ποιμενάρχης παρά το γεγονός ότι υπάρχει επιτόπιος Μητροπολίτης, ο οποίος ωστόσο είναι ένας συνδυασμός βοηθού Επισκόπου και τιτουλαρίου Μητροπολίτη. Tον τελευταίο λόγο σε διοικητικής φύσεως θέματα όπως κι αυτό που δημιούργησε βασικά ο κ. Ησαϊας, τον έχει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Και «θαύμα»

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι από μία εικόνα του Χριστού στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 άρχισε να τρέχει λάδι. Οταν το πληροφορήθηκε ο Μητροπολίτης Ησαϊας αποφάνθηκε ότι πρόκειται για θαύμα.

Στις 20 Οκτωβρίου 2010 έστειλε επιστολή στον π. Μιχαήλ Κουρεμέτη στην οποία ανάμεσα στα άλλα του έγραφε ότι «ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας στις οποίες του ζητήσαμε να επιλύσει την συγκεχυμένη κατάσταση στην περιοχή του Σολτ Λέικ Σιτι αναφορικά με τις δύο κοινότητες».

Ο κ. Ησαϊας τόνισε στην επιστολή του πως «όταν εικόνες εκχύνουν δάκρυα, όπως έχουν κάνει πολλές εικόνες της Θεοτόκου Μαρίας, είναι σημάδι προειδοποίησης και προβλημάτων.

Αλλά όταν μία εικόνα εκχύνει λάδι, τότε είναι σημάδι ίασης και ευλογιών» και συμπλήρωσε πως «όταν πληροφορήθηκα ότι η εικόνα του Αρχιερέως Χριστού έκχυνε λάδι στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, κατάλαβα ότι έχει γίνει θαύμα. Δεν είναι συνηθισμένο μία εικόνα του Χριστού να εκχύνει λάδι ή κι ακόμα δάκρυα.

Αληθώς πιστεύω ότι ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας να κάνει γνωστή την παρουσία του για να επιλύσει την κατάσταση των δύο κοινοτήτων».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Ησαϊας έγραψε ότι «τώρα δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό του λαού Του. Ο Κύριος μας αναγνωρίζει τις ενορίες του ως μονογαμικές και ανεξάρτητες, η κάθε μία με τον δικό της προϊστάμενο να Τον αντιπροσωπεύει (τον Χριστό) δια του τοπικού Επισκόπου».

Ο κ. Ησαϊας κατακλείνει την επιστολή, του γράφοντας «ο Κύριος Ιησούς Χριστός μίλησε με αυτό το θαύμα και ο λαός του θα είναι πιστός στο θείο Του θέλημα».

Εμφανίσεις: 54358
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!