Δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη στον Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο

ImageΟι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης σε βάρος του Ηγουμένου της Μονής Χρυσοβαλάντου, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου, δεν μπορούν να αποτελέσουν αιτία να κηρυχθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, καθώς τα υποτιθέμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Αυτό σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή είναι το συμπέρασμα από την διάρκειας μιάμιση ώρας συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τρίτης με αξιωματούχους του 114ου Αστυνομικού Τμήματος, τα μέλη της τριμελούς Εξαρχίας που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου στη Νέα Υόρκη, για να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της κρίσης της Χρυσοβαλάντου κι ο νομικός τους σύμβουλος, ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Αναστάσιος Σαρίκας.

Ηδη, τα μέλη της Εξαρχίας διαβίβασαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη τα διαμειφθέντα στη συνομιλία αυτή, που απομακρύνει πλέον την πιθανότητα εμπλοκής του Πατριαρχείου σε νομικές υποθέσεις.

Πηγή του Πατριαρχείου με την οποία συνομιλήσαμε, επιβεβαίωσε ότι η Εξαρχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Φανάρι κι ότι σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν δεν προκύπτει πιθανότητα άσκησης δίωξης του ηγουμένου και της μονής για τα καταγγελθέντα.

«Πέραν των νόμων της πολιτείας υπάρχουν κι οι κανόνες της Εκκλησίας βάση των οποίων κρίνονται οι ιεράρχες και τα μέλη της», μας είπε, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι από μέρους της Εκκλησίας οι έρευνες επί των καταγγελιών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το απόγευμα της Τετάρτης τα μέλη της Εξαρχίας μετέβησαν στη Νέα Ιερσέη για να πάρουν την κατάθεση νεαρής, πρώην μοναχής στη Μονή και του πατέρα της.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, σε βάρος του Μητροπολίτη Παϊσίου έγιναν 3 καταγγελίες στο 114ο αστυνομικό τμήμα, όλες τις τελευταίες ημέρες και καμία από τις οποίες δεν αναφέρεται σε βιασμό.

Η πρώτη καταγγελία αφορούσε σε 48χρονο, που μιλούσε για εμπλοκή του σε σεξουαλικές πράξεις. Η καταγγελία είχε ξαναγίνει και προ 8ετίας περίπου στις αρχές, αλλά και τότε – όπως και τώρα – πριν εξετάσουν καν την ουσία των καταγγελιών οι αρχές την έβαλαν στο αρχείο, αφού τα υποτιθέμενα αδικήματα είχαν παραγραφεί.

Η δεύτερη καταγγελία αφορούσε σε ενήλικο ο οποίος ενέπλεξε το μητροπολίτη σε πράξη που σχετίζεται με ανήλικο (τότε και σήμερα). Οι αρχές κάλεσαν το παιδί το οποίο και ενώπιον της μητέρας του και μόνο του, αρνήθηκε ότι ο μητροπολίτης του έκανε κάτι άσεμνο.

Η τρίτη καταγγελία ήταν αυτή της 26χρονης σήμερα πρώην μοναχής η οποία παρέδωσε στις αρχές βαλίτσα με 260.000 δολάρια σε μετρητά και 30 χρυσά νομίσματα. Και στην περίπτωση αυτή τα υποτιθέμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Να σημειωθεί ότι επειδή γράφηκε περί καταγγελιών προς το FBI για την υπόθεση αυτή, μας ελέχθη υπευθύνως ότι ακόμη κι αν έχουν γίνει, η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν έχει δικαιοδοσία να ασχοληθεί μαζί τους. Θα μπορούσε μόνο αν αφορούσε σε διακίνηση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων πολιτειών, ή αν υπήρχε περίπτωση συγκάλυψης της υπόθεσης από τις πολιτειακές αρχές.

Ο νομικός σύμβουλος της Εξαρχίας, Αναστάσιος Σαρίκας, από τον οποίο ζητήσαμε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες μας, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πάντως, τα μέλη της Εξαρχίας έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσουν και με τα άλλα δύο άτομα που έχουν προβεί σε καταγγελίες κι όποιον άλλον επιζητήσει να συναντηθεί μαζί τους.

Όπως ανέφερε κι ο μητροπολίτης Νικήτας μετά τη θεία λειτουργία στο μετόχι του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν, πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν σε βάθος, ενώ όπως έγραψε κι η εφημερίδα μας στο φύλλο της Δευτέρας, θα παραμείνουν εδώ όσο χρειαστεί. Ηδη, όπως γράψαμε, έχουν αναλάβει στα χέρια τους όλες τις εξουσίες στη Μονή.

Από τις αρχές πάντως (αστυνομία και εισαγγελία) Κουίνς, δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, αφού δεν τίθεται θέμα άσκησης δίωξης.

Η συνομιλία τους με τα μέλη της Εξαρχίας χαρακτηρίστηκε ειλικρινής κι αποκόμισαν την εντύπωση ότι οι τρεις ιερωμένοι δεν ήλθαν στην Αμερική για να συγκαλύψουν κάτι, αλλά απεναντίας «να φτάσουν στην αλήθεια».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Εξαρχίας, μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας θα χοροστατήσει της Θείας Λειτουργίας στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, ενώ το Σάββατο τα δύο μέλη, οι ηγούμενοι της Μονής Διονυσίου Αγίου Ορους και Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Εσσεξ Αγλλίας, Αρχιμανδρίτες Πέτρος και Κύριλλος θα εξομολογούν τους πιστούς στην Αγία Ειρήνη.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Σε σχέση με τα χρήματα, η διοίκηση του 114ου τμήματος πριν αποφασίσει τι θα τα κάνει, θα επιζητήσει τη νομική συμβουλή των ανωτέρων της και της εισαγγελίας, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί που ανήκουν.

Όπως μας ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, κανονικά ανήκουν σ’ αυτόν που τα έδωσε, δηλαδή τη μονή, αφού μετά τη δήλωση Παϊσίου προς την Greek News και τον «Εθνικό Κήρυκα» προορίζονταν για την κατασκευή του τρίτου ορόφου.

Πάντως, για την τελική απόφαση των αρχών θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Greek News από την αρχή της υπόθεσης αυτής, καλύπτει πλήρως την ουσία των γεγονότων χωρίς σκανδαλιστικές λεπτομέρειες (που δεν ταιριάζουν στο ήθος της εφημερίδας μας και της κοινότητάς μας) οι οποίες θα μείωναν την ηθική υπόσταση των καταγγελλομένων, των καταγγελλόντων και των συγγενών τους και πάνω απ’ όλα του αναγνωστικού μας κοινού.

Εμφανίσεις: 54735
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!