Κορωνείας: ''Η Αγία Αικατερίνη, πρότυπο πάντα επίκαιρο''

 petralona-7

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συρροή πιστών έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων.

Στον πανηγυρικός Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος απο τον προϊσταμενο Πρωτοπρ. Ζαφείριο Πολυχρονόπουλο και π.Σταμάτιο Ροδίτη καθώς και από άλλους κληρικούς που ήλθαν να συμπανηγυρίσουν, μεταξύ των οποίων και ο Καθηγούμενος της Ι.Μονής Χοζοβιωτίσσης Αρχιμ.Σπυρίδων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ακούγεται παράδοξα ο χαρακτηρισμός "πάνσοφος" που συνοδεύει το όνομα της Αγίας Αικατερίνης, γιατί Πάνσοφος είναι μόνο ο Θεός.

Όμως υπογραμμίζεται μία πραγματικότητα: Ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει δοχείο του Αγίου Πνεύματος, που μεταδίδει στον πιστό την σοφία του Θεού. Έτσι η Αγία Αικατερίνη είχε την κατά άνθρωπο και την κατά Θεόν σοφία. Με αυτήν "εφίμωσε" αποστόμωσε τους αρνητές της πίστεως, που προσπάθησαν να την μεταπείσουν. Και ήταν και ανδρεία αντιμετωπίζοντας το μαρτύριο και διαψεύδοντας τα περί "ασθενούς φύλου."

Σε μια εποχή, συνέχισε ο Σεβσμιώτατος, που οι γυναίκες αναζητούν πρότυπα, προβάλλει η Αγία Αικατερίνη, ως ένα διαχρονικό πρότυπο, πάντα επίκαιρο. Και έτσι λύεται μια παρεξήγηση, που λέει ότι η Εκκλησία υποτιμά τις γυναίκες. Λάθος!

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον ρόλο της γυναίκας στην Εκκλησία (μάρτυρες, ισαπόστολοι, ασκήτριες, μητέρες Αγίων, κοινωνικές λειτουργοί, σύγχρονες εθελόντριες).

"Για την Εκκλησία η γυναίκα είναι ίση και ισότιμη με τον άνδρα, αλλά δεν είναι ίδια. Υπάρχει ισότητα, αλλά όχι απόλυτη ομοιότητα. Έχουν τα δύο φύλα διαφορά χαρισμάτων. Γι' αυτό η γυναίκα πρέπει να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρίσματα του φύλου της. Όχι με το πρόσχημα της ισότητας με τον άνδρα, να μιμείται τα λάθη και τις κακές συνήθειες των ανδρών, προδίδοντας εν πολλοίς την φύση της", πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας ανέφερε ότι "η Αγία Αικατερίνη ας εμπνέει όλους μας, άνδρες και γυναίκες, με την σοφία και την ανδρεία της. Αρετές απαραίτητες στους αγώνες της ζωής, ιδιαίτερα σήμερα."

DSC00950

petralona-1

petralona-2

petralona-3

petralona-4

petralona-5

petralona-6

Εμφανίσεις: 31235
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!