Τυάνων Παϊσιος: «Είναι κακοήθειες και σκευωρίες»

ImageΈκπληκτος δήλωσε ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Χρυσοβαλάντου, για τις πληροφορίες που περιέχονταν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ημερήσιας ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει «επώνυμες καταγγελίες σε FBI και Αστυνομία για Παϊσιο».

«Πέφτω από τα σύννεφα. Τι να πω …  Είναι σκευωρία», είπε την Παρασκευή τηλεφωνικά στην εφημερίδα μας, από την Ελλάδα όπου βρισκόταν (ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδίου του στο Φανάρι), ο Μητροπολίτης Παϊσιος.

«Μετά το Πατριαρχείο, συνέχισε, θα επανέλθω συν Θεώ και θα αντιμετωπίσω νομικά την όλη σκευωρία. Θα ζητήσω άδεια από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για να κάνω χρήση όλων των ενδίκων μέσων».

Στο ερώτημά μας αν γνωρίζει ποιοι μπορούν να βρίσκονται πίσω από αυτή τη σκευωρία, όπως την αποκάλεσε,  ο Μητροπολίτης Παϊσιος είπε πως «δεν μπορεί να αναφερθεί ονομαστικά, αφού κι αυτοί δεν χρησιμοποίησαν τα ονόματά τους. Η εφημερίδα μιλά για επωνυμία, όμως εγώ επωνυμία δεν βλέπω», πρόσθεσε.

Στο ερώτημά μας αν έχει γνώση αυτών των καταγγελιών, ή αν κάποιος (λόγου χάρη δικηγόρος) τον προσέγγισε για να του τις θέσει υπόψη, ο Μητροπολίτης Παϊσιος απάντησε αρνητικά. «Κανείς! Τίποτε! Αυτά είναι πρωτάκουστα. Ούτε φανταζόμουν τέτοια πράγματα. Είναι μία χειρίστου είδους κακοήθεια», κατέληξε ο ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου.

Η εφημερίδα μας δεν θα αναφερθεί στην ουσία των κατηγοριών που αναφέρει το δημοσίευμα της ημερήσιας ομογενειακής συναδέλφου «Ε.Κ.», που επικαλείται ένα εκ των καταγγελλόντων (τον οποίο δεν κατονομάζει), καθώς δεν κατέστη δυνατή η επιβεβαίωση των πληροφοριών από τις αρχές. Μέχρι πάντως την Παρασκευή, δεν είχε ασκηθεί κάποια δίωξη από πολιτειακό, ή ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Οι πληροφορίες μας από το Φανάρι είναι ότι δεν έχει ενημερωθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις καταγγελίες. Μάλιστα εξεφράσθη απορία, αφού μια τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε να έχει και νομικές προεκτάσεις, αφού δημιουργεί ισχυρισμό ότι γνώριζε το Πατριαρχείο και δεν έκανε τίποτε.

Η εκτίμηση που επικρατούσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Παρασκευή ήταν πως οι «καταγγελίες» αποτελούν μία ακόμη κλιμάκωση της κρίσης στην Χρυσοβαλάντου.

«Κάποιοι έχουν ρίξει το επίπεδο», μας ελέχθη, με τη βεβαιότητα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δώσει οριστική λύση στο θέμα.

Εξελίξεις υπήρξαν και στο θέμα των περιστατικών που δημοσιεύσαμε στο περασμένο φύλλο της εφημερίδας μας, αναφορικά με την εμπλοκή στην υπόθεση της Χρυσοβαλάντου του προέδρου του εν Αμερική ιδρύματος, Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Εθνικού Ελληνικού Καναλιού, είχε ζητήσει από τον κ. Καστανά να μην παιχθεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Μονής της Αγίας Ειρήνης κασέτα του Μητροπολίτη Παϊσιου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «υπηρεσιακό ηγούμενο».

Απαντώντας σε σχετική επιστολή του Μητροπολίτη Παϊσίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει λακωνικά:

«Συνεχίσατε καθήκοντα Ηγουμένου μέχρι ελεύσεως υμών ενταύθα. Αδελφικώς, Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος».

Η επιστολή έχει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου.

Την Δευτέρα, παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, αλλά και την ημέρα της εορτής, ο μητροπολίτης Παϊσιος παρευρέθηκε στον εσπερινό στον εορτάζοντα Καθεδρικό της Αστόριας. Μετά την Θεία λειτουργία της Τρίτης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο κ. Παϊσιος παρακάθισε στο γεύμα που παρέθεσε η κοινότητα προς τιμή του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ

Ι Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να εξετάσει σε συνεδρίασή της την Τρίτη την επιστολή παραίτησης του ηγουμένου της Χρυσοβαλάντου, καθώς και την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη μονή.

Ο Επίσκοπος Βικέντιος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη της Παρασκευή, ενώ ο Μητροπολίτης Παϊσιος αναμενόταν να φτάσει χθες (Κυριακή). Σήμερα, ο μητροπολίτης Παϊσιος κι ο βοηθός ηγούμενος Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή επί των εν τω Εξωτερικώ Ιδρυμάτων τού Θρόνου, στην οποία προεδρεύει ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος και συμμετέχουν ως μέλη οι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος και ως γραμματέας ο διάκονος Θεόδωρος.

Στη σύνοδο, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη  συμμετέχουν οι μητροπολίτες, Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Τρανουπόλεως Γερμανός, Τυρολόης καί Σερεντίου Παντελεήμων, Ιμβρου καί Τενέδου Κύριλλος, Μοσχονησίων Απόστολος, Ντητρόϊτ Νικόλαος, Ικονίου Θεόληπτος, Μπουένος Άϊρες Ταράσιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου Ανδρέας, Ισπανίας καί Πορτογαλίας Πολύκαρπος και Κώου καί Νισύρου Ναθαναήλ.

Εμφανίσεις: 61398
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!