Και 2η επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιου

ImageΟ Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος έστειλε δύο επιστολές παραίτησής του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, από την ηγουμενία της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας.

Η πρώτη επιστολή-παραίτηση εστάλη την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, την επόμενη ημέρα που επέστρεψε από την Ελλάδα. Η δεύτερη επιστολή-παραίτηση εστάλη την Τρίτη στις 5 Οκτωβρίου 2010, η οποία δημοσιεύθηκε στην έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου 2010.

Σ’ αυτή την πρώτη του επιστολή της 1ης Οκτωβρίου 2010 παρακαλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να κάνει δεκτή την παραίτησή του για λόγους «καθαρώς της κλονισθείσης υγείας μου», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, και να του επιτρέψει να φύγει εκτός Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή-παραίτηση της 5ης Οκτωβρίου 2010 ο Μητροπολίτης Παϊσιος είπε ότι παραιτήθηκε για λόγους «ευθιξίας» λόγω της συνέντευξης στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 του αναπληρωτή ηγουμένου της Μονής Επισκόπου Απαμείας κ. Βικεντίου, για το ζήτημα της διάσπασης του Μετοχίου της Αναλήψεως στη Φλόριδα και τα διαμειφθέντα με τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή-παραίτησης της 5ης Οκτωβρίου 2010, ο Μητροπολίτης Παϊσιος ανέφερε και τα εξής: «Εν αλγούσι καρδία και αφάτω αθυμία, ένεκα της ατυχούς συνεντεύξεως του Αγίου Απαμείας κ. Βικεντίου, αναπληρωτού Ηγουμένου της καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παραχωρηθείσης τω ημερησίω ομογενειακώ οργάνω ‘Εθνικός Κήρυξ’, ήντινα, δίκην μηρυκαστικού, αναμεσά η δημοσιογραφική σκοπιμότης, γράφω την παρούσαν, πληροφορών Υμάς, ότι λόγοι ευθιξίας και η προσέτι επιβάρυνσις της κλονισμένης υγείας μου εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων, με οδηγούν εις άμεσον παραίτησιν». Υπογραμμίζεται ότι στην πρώτη επιστολή-παραίτηση της 1ης Οκτωβρίου 2010 ο κ. Παϊσιος επικαλείται καθαρώς λόγους υγείας χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον συνεργάτη του Επίσκοπο Βικέντιο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει παραπέμψει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.

Οπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.», ο Μητροπολίτης Παίσιος κατήγγειλε δημόσια απ’ άμβωνος τον Επίσκοπο κ. Βικέντιο, ως υπαίτιο της παραίτησής του, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «δεν αντέχω άλλο το μαρτύριο που περνώ από τον Επίσκοπο Βικέντιο». Μάλιστα, δημιουργήθηκε αναστάτωση για δεύτερη κατά σειρά Κυριακή στο εκκλησίασμα, ενώ το αποκορύφωμα της κατάστασης αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή που, όπως είπε ο κ. Παϊσιος, θα είναι «η τελευταία» του στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ετοιμάζονται διαμαρτυρίες με συνθήματα, πανό και πλακάτ έξω από το ναό για να μην κάνει αποδεκτή την παραίτησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ολόκληρο το περιεχόμενο και της πρώτης επιστολής της παραίτησης του Μητροπολίτη Παϊσίου έχει ως εξής:

«Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Κυρίω Κυρίω Βαρθολομαίω, Πνευματικώ ημών Πατρί, Αυθέντη και Δεσπότη.

Παναγιώτατε Τίμιε Προκαθήμενε της ανά την Οικουμένην Ορθοδοξίας,

Ευλαβώς προάγομαι δια της παρούσης να εκφράσω Υμίν τας εκ βαθέων ευχαριστίας μου δια την παρασχεθείσαν μοι άδειαν επισκέψεώς μου δια θεραπευτικούς λόγους εις την γενέτειραν.

Επανακάμψας αισίως δια των τιμίων Υμών ευχών, επανέρχομαι και πάλιν ευλαβώς και παρακλητικώς να εξαιτήσω, ην μετά την έλευσιν εις Η.Π.Α. του πεφιλημένου μοι αδελφού, Σεβασμιοτάτου Αγίου Ικονίου κ. Θεολήπτου, απαλλαγήν μου εκ των καθηκόντων μου, ως Ηγουμένου και αδελφού της Ιεράς Μονής, ένθα έταξε με Υμετέρα πατρική Αγάπη ως πρώτον διορισμένον Ηγούμενον. Λόγοι καθαρώς της κλονισθείσης υγείας μου, επιβάλλουν την απέλευσίν μου εκ των Η.Π.Α. και τον εφησυχασμόν μου έστινα Μονήν της γενετείρας.

Ειλικρινώς Σας ομολογώ, Παναγιώτατε, ότι θα παραμείνω εφ’ όρου ζωής ευγνώμων και αναπόσπαστον βλάστημα και μέλος της Μητρός Εκκλησίας, υπέρ Ης αγωνισθήσομαι, δι’ όλων των επαναπομεινάντων δυνάμεών μου, έως υστάτης μου αναπνοής.

Δέομαι και αντιβολώ την Υμετέραν Παναγιότητα, όπως παράσχει μοι την ύπερθεν εξαιτουμένην απαλλαγήν.

Προσκυνώ ευλαβώς και υιϊκώς και έμπλεος απείρου ευγνωμοσύνης.

Εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, τη 1η Οκτωβρίου 2010.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Χρυσοβαλάντου

Ο Τυάνων Παϊσιος».

Εμφανίσεις: 76740
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!