"Η Ποιμαντική Διακονία της Εκκλησίας στις Ένοπλες Δυνάμεις"

ImageΗ Διεύθυνση Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της μέριμνάς της για την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και για τον διαρκή καταρτισμό των Στρατιωτικών Ιερέων, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων & Καταστάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ημερίδα με γενικό θέμα «Η Ποιμαντική Διακονία της Εκκλησίας στις Ένοπλες Δυνάμεις», την 21η Οκτωβρίου 2010, ημέρα Πέμπτη, στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Η διοργάνωση της Ημερίδας ανταποκρίνεται στο μόνιμο ενδιαφέρον της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για διερεύνηση και μελέτη θεμάτων που άπτονται της ειδικής αποστολής  και του έργου επιμέρους στρατιωτικών υπηρεσιών  και σωμάτων, όπως το σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων, προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκέστερα και ουσιαστικότερα στην αποστολή τους έναντι όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εισηγητές της Ημερίδας θα είναι καταξιωμένοι στον χώρο τους άνθρωποι της Εκκλησίας και του πνεύματος, όπως ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ.κ. Ιωήλ, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμων, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελέτιος Κουράκλης, στρατιωτικός ιεροκήρυκας, και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, και ο Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Γουρδούπης, Διευθυντής Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας.Image

Υπό την Αιγίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων & της Διευθύνσεως της Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΓΕΕΘΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Η Ποιμαντική Διακονία της Εκκλησίας στις Ένοπλες Δυνάμεις»

ΧΡΟΝΟΣ: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΟΠΟΣ: Διορθόδοξον Κέντρον παρά τη Ιερά Μονή Πεντέλης

9.00  Υποδοχή Συνέδρων - Παραλαβή φακέλου Ημερίδος.

9.30 - 9.45 Αγιασμός.

9.45 -10.30     Χαιρετισμοί:

α. Υπό του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

β. Υπό του Εξοχωτάτου Υπουργού Εθνικής Άμύνης κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου.

γ. Υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί  Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων.

δ. Υπό του Ενδοξωτάτου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Ιωάννου Γιάγκου.

ε. Υπό του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Γουρδούπη, Διευθυντού Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ.

ImageΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος & Ο Διευθυντής Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γουρδούπης

10.30-11.00 Α  Εισή­γη­ση - Θέμα: «Το νέο Ευχολόγιο των Ε.Δ. και η αγιαστική αποστολή του κληρικού στο Στράτευμα»

Εισηγητής: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.

11.00-11.30 Β  Εισή­γη­ση-Θέμα: «Κατευθύνσεις Ομιλητικής για στρατιωτικά ακροατήρια».

Εισηγητής:   Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

11.30-11.45   Συζήτηση.

11.45-12.00     Διάλειμμα

12.00-12.30  Γ  Εισήγηση-Θέμα: «Αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη της παρουσίας των κληρικών στο Ελληνικό Στράτευμα και ο θεσμός της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ε.Δ. σε διεθνές επίπεδο σήμερα».

Εισηγητής: Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης, στρατιωτικός ιεροκήρυξ.

12.30-13.00  Δ  Εισήγηση-Θέμα: «Οι εκκλησιολογικές βάσεις του θεσμού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εισηγητής: Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

13.00-13.45     Συζήτηση.

13.45-14.00     Κατάθεση Συμπερασμάτων – Πορισμάτων.

15.00-16.00  Σύσκεψη του Διευθυντή Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ με τους στρατιωτικούς ιερείς - ΛΗΞΗ Ημερίδος. 

Εμφανίσεις: 85482
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!