Η Ακολουθία της Τριθέκτης στα Τρίκαλα

trithekto-1

Για την Romfea.gr, Χριστόφορος Λάσκος

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολαου του εκ Μετσόβου, στα Τρίκαλα, χοροστατούντος του Πρωτοσυγγέλου της Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και με την συμμετοχή του χορού ψαλτών "Τρίκκης Μελωδοί" τελέστηκε σήμερα το απόγευμα η απολησμονημένη Ακολουθία ΤΡΙΘΕΚΤΗ του Βυζαντινού Ασματικού (Κοσμικού) Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε από την ορθόδοξη λατρευτική πράξη μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα 1453.

Αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το έτος 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Γρηγόριος Θ. Στάθης με την σύμφωνη γνώμη και έγκριση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Έκτοτε, η Ακολουθία τελείται κάθε χρόνο σε πολλούς Ι. Ναούς της Πρωτεύουσας και πολλών άλλων Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ομόδοξες χώρες του εξωτερικού.

Ας σημειωθεί, ότι ο Χορός Ψαλτών "Τρίκκης Μελωδοί" τελεί την ΤΡΙΘΕΚΤΗ στα Τρίκαλα, κάθε χρόνο, τα τελευταία 12 έτη, κατά την προεόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων.

trithekto-2

trithekto-3

Εμφανίσεις: 37670
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!