Ο Καθηγητής κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας - «Περί του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου»

ImageΜια σύντομη συνέντευξη στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, παραχώρησε ο Καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, στον τομέα της Επιστολογραφίας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Επ’ ευκαιρία της εορτής του οσίου Χριστοδούλου θα θέλαμε να μας κάνετε μια σύντομη αναφορά περί της προσωπικότητος του μα­καριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Υπηρετήσατε καθόλη τη διάρ­κεια της Αρχιεπισκοπείας του ως Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου, ειδι­κώτερα στον Τομέα της Επιστολογραφίας.

Σίγουρα γνωρίζετε πολλά και έχετε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία κατά την εκεί παρουσία σας. Παρότι πολλοί σας πίεσαν και σας πιέζουν να μιλήσετε, κρατήσατε μέχρι σήμερα στάση σιωπής και είναι πρώτη φορά, κατόπιν παρακλήσεώς μας να μας δώσετε μερικές σκέψεις από το πλούσιο «ταμείο» σας.

Πότε γνωρίσατε τον μακαριστό Χριστόδουλο;

Τον εγνώρισα από τότε που ήταν στο Βόλο Μητροπολί­της Δημητριάδος. Το οικογενειακό μου περιβάλλον, λόγω καταγωγής μου (Τρίκαλα Θεσσαλίας), τον εγνώριζε από τότε που ήταν μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Αγίων Μετεώρων. Όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος αμέσως με εκάλεσε ως συνεργάτη του.

Όλοι γνωρίζουν ότι δου­λέψατε κοντά του πολύ σκληρά, αφιλοκερδώς, με αυταπάρνηση και υπευ­θυνότητα χωρίς να δώσετε το παραμικρό δικαίωμα σχολιασμού. Πηγαινο­ερχόσασταν Θεσσαλονίκη (μόνιμη κατοικία) – Αθήνα, αυτό δεν σας κού­ρασε;

Ανθρωπίνως κουράστηκα και κάποιες φορές γραπτώς ή προφορικώς είπα στον Αρχιεπίσκοπο να με απαλλάξει, αλλά εκείνος με πολύ επιμονή δεν με άφησε να φύγω. Αγαπώ την Εκκλησία και έκανα υπακοή, θεωρώντας ότι βάζω ένα ταπεινό λιθαράκι στο «οικοδόμημα» που λέγεται Εκκλησία.

Πώς σκιαγραφείτε το πρόσωπο του Χριστοδούλου;

Ήταν ένας άνθρωπος πληθωρικός – πολυεδρικός, προικι­σμένος με πολλά χαρίσματα και αρετές, εργασιομανής. Αγαπούσε την Εκ­κλησία, τον τόπο και τον συνάνθρωπο. Έβλεπε μακριά, ίσως κάποιοι τον «παρεξήγησαν», αλλά και αυτοί μετά την κοίμησή του τον αναζητούν. Είχε πάντα αγαθή προαίρεση και μεγάλη καρδιά. Είχε ανοχή και υπομονή!

Έκανε λάθη;

Ουδείς αλάνθαστος. Εξάλλου ένας ηγέτης δεν νοείται χωρίς λάθη! Εμείς όμως μάθαμε να είμαστε κριτές και όχι κρινόμενοι!

Όπως λέγεται εκτίμησε την ευσυνειδησία - υπευθυνότητα, την αφοσίωση και την εργατικότητά σας, σε σημείο τέτοιο που σας ενε­μπιστεύθη «την υπογραφή του», να υπογράφετε αντ’ αυτού! Αυτό μας φαίνεται υπερβολικό. Είναι αλήθεια και για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το έκανε;

Σίγουρα με εμπιστευόταν. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό ήταν τιμητικό μεν, δεσμευτικό δε. Ποτέ δεν υπέγραψα ή δεν ενήργησα χωρίς τη γνώση -  συγκατάθεσή του. Εξάλλου όλα υπάρ­χουν καταχωρημένα στα αρχεία.

Τι έχετε να πείτε για το περιβάλλον του; Είχαν συμφέρο­ντα κάποιοι;

Σεβάστηκα τις επιλογές του. Πιθανόν κάποιοι να είχαν συμφέροντα. Προσωπικώς, αν σκεφτώ με τον κοσμικό πνεύμα, δεν είχα όφελος, αλλά εμείς οφείλουμε να τα βλέπουμε με την πνευματική διά­σταση. Ήμουνα από τους ολίγους ανθρώπους, χωρίς αυτό να θεωρηθεί εγωϊστικό, αν όχι από τους ελαχίστους, που δεν απέβλεπα σε τίποτα! Καθηγητής εξελέγην μετά την κοίμηση του Χριστοδούλου.

Πώς χαρακτηρίζετε το τέλος του;

Έδειξε γενναιότητα, θάρρος και εμπιστοσύνη στην πρό­νοια και αγάπη του Θεού. Κάθε τι που παραχωρείται έχει το λόγο του. Η αντιμετώπιση της δοκιμασίας του προβλημάτισε τους πάντες.

Και μια τελευταία ερώτηση. Επειδή ήσασταν άμεσος συ­νεργάτης του, επειδή διευθύνατε ένα τόσο σημαντικό -  προσωπικό το­μέα του μακαριστού και επειδή είστε άνθρωπος των γραμμάτων και της επιστήμης, σκέφτεστε να γράψετε κάτι για την προσωπικότητά του;

Προς στιγμήν όχι. Καλόν είναι να παρέλθη ικανός χρό­νος, ώστε πέραν από συναισθηματισμούς, να μπορέσει κανείς να γράψει με αντικειμενικότητα.

Κύριε Καθηγητά σας ευχαριστώ να τη σύντομη συνέντευξή σας και επειδή αντιλαμβανόμεθα τις πολλαπλές υποχρεώσεις σας, θα παρακαλούσαμε κάποια άλλη στιγμή να μας δώσετε μια πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και της συνεργασίας μαζί του.

κ. Μπαλατσούκας: Κι εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο μεγάλο έργο σας.

Εμφανίσεις: 105931
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!