Ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του

ImageΤον Επίσκοπο Απαμείας κ. Βικέντιο, αναπληρωτή ηγούμενο της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, καθιστά υπεύθυνο για την παραίτησή του από την ηγουμενία ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010.

Τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.» στον Μητροπολίτη κ. Παϊσιο στη Μονή, στην γραμματέα του κ. Μαρία και στον Επίσκοπο κ. Βικέντιο στο Μετόχι του Αγίου Νεκταρίου δεν είχαν απαντηθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η έντυπη έκδοση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Παϊσιος αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο επί δεκαετίες στενός του συνεργάτης και συνιδρυτής της Μονής και των Μετοχίων της Επίσκοπος κ. Βικέντιος, για τα διαμειφθέντα της διάσπασης στο Μετόχι της Αναλήψεως στη Φλόριδα και τον εκεί ιερατεύσαντα Αρχιμανδρίτη ΘεοφάνηΛεμονάκη, ο οποίος βρισκόταν με απόσπαση από την Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης.

Ως γνωστόν, η Εκκλησία της Κρήτης καθαίρεσε τον Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη διότι αρνήθηκε να επιστρέψει στην οργανική του θέση στην Κρήτη, ενώ έχει ανοίξει δική του εκκλησία σε κοντινή απόσταση από το Μετόχι της Αναλήψεως της Μονής Χρυσοβαλάντου.

Ο Μητροπολίτης Παϊσιος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της παραίτησής του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως «εναλγούσι καρδία και αφάτω αθυμία, ένεκα της ατυχούς συνεντεύξεως του Αγίου Απαμείας κ. Βικεντίου, αναπληρωτού Ηγουμένου της καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παραχωρηθείσης τω ημερησίω ομογενειακώ οργάνω ‘Εθνικός Κήρυξ’», ενώ συνάμα αναφέρει πως «λόγοι ευθιξίας και η προσέτι επιβάρυνσις της κλονισμένης υγείας μου εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων, με οδηγούν εις άμεσον παραίτησιν».

Ταυτόχρονα, ζητά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να του επιτρέψει να φύγει παντελώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφοντας χαρακτηριστικά «Επιτρέψατέ μοι, παρακαλώ Παναγιώτατε, όπως το υπόλοιπον της ζωής μου το εκδαπανήσω εφησυχάζων έν τινι ησυχαστηρίω της γενετείρας, ή αλλαχού, όπου και όπως ευδοκήσητε Υμείς. Μόνον εκτός Αμερικής να ευρεθώ, οπόθεν εκτινάξω και τον των υποδημάτων μου κονιορτόν».

Ο Πατριάρχης παρέπεμψε την παραίτηση στη σύνοδο στις 2 Νοεμβρίου.

Την περασμένη Κυριακή, ο κ. Παϊσιος ανακοίνωσε ότι θα είναι στην Αγία Ειρήνη άλλες δύο Κυριακές ακόμα. Ηδη συγκεντρώνονται υπογραφές για να ανακαλέσει την παραίτησή και να μην γίνει δεκτή από το Πατριαρχείο.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της παραίτησης του Μητροπολίτη Τυάνων κ. Παϊσίου έχει ως εξής:

«Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Κυρίω Κυρίω Βαρθολομαίω, Πνευματικώ ημών Πατρί, Αυθέντη και Δεσπότη.

Παναγιώτατε και Προσκυνητέ μοι Δέσποτα,

Εν αλγούσι καρδία και αφάτω αθυμία, ένεκα της ατυχούς συνεντεύξεως του Αγίου Απαμείας κ. Βικεντίου, αναπληρωτού Ηγουμένου της καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παραχωρηθείσης τω ημερησίω ομογενειακώ οργάνω ‘Εθνικός Κήρυξ’,ήντινα, δίκην μηρυκαστικού, αναμεσά η δημοσιογραφική σκοπιμότης, γράφω την παρούσαν, πληροφορών Υμάς, ότι λόγοι ευθιξίας και η προσέτι επιβάρυνσις της κλονισμένης υγείας μου εκ των ατυχών προσφάτων εξελίξεων, με οδηγούν εις άμεσον παραίτησιν, εκ της θέσεως, εις ήν, Υμείς Παναγιώτατε, εν τη απείρω μακροθυμία Υμών, δι’ ής κοσμείσθε, με εθέσατε, ως πρώτον Ηγούμενον.

Παραιτούμαι, δια να διευκολύνω την διαλεύκανσιν των προσφάτων αναιτίων γεγονότων αφ’ ενός και δια την ευχερή συνέχισιν της αποστολής της Μονής εν Η.Π.Α. αφ’ ετέρου.

Παραιτούμαι, Παναγιώτατε, ουχί απογαλακτιζόμενος της Μητρός Εκκλησίας, εις Ην οφείλω το Ιερατικόν είναι μου, ου μην, αλλά και το ‘ευ είναι’ μου. Εσαεί έσομαι οφειλέτης Αυτής, εσαεί υποτακτικός Αυτής, εσαεί αγωνιζόμενος υπέρ των δικαίων Αυτής.

Επιτρέψατέ μοι, παρακαλώ Παναγιώτατε, όπως το υπόλοιπον της ζωής μου το εκδαπανήσω εφησυχάζων έντινι ησυχαστηρίω της γενετείρας, ή αλλαχού, όπου και όπως ευδοκήσητε Υμείς. Μόνον εκτός Αμερικής να ευρεθώ, οπόθεν εκτινάξω και τον των υποδημάτων μου κονιορτόν.

Ταύτα εν συντριβή καρδίας και αλγούση ψυχή, εξαιτούμενος μυριάκις συγγνώμην.

Το υπήκοον τέκνον Υμών

Εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου,

Τη 5η Οκτωβρίου 2010

Ο Τυάνων Παϊσιος».

Εμφανίσεις: 70908
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!