Μαθητές τραγούδησαν για πρώτη φορά Κάλαντα στη Σύνοδο (ΦΩΤΟ)

synodos-12

Παραδοσιακά κάλαντα της πατρίδας μας, από την Αστυπάλαια, τη Σμύρνη και τα «μουσικά» Επτάνησα, ήχησαν για πρώτη φορά, την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 στις 11πμ στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από δυο διαφορετικά σχολεία, που μετέβησαν εκεί με πρωτοβουλία του ΚΕΣΟ.

Στόχος του ΔΣ και της Διευθύντριας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήταν να τιμήσουν τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕΣΟ και Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο καθώς και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη.

Ήταν ένα τμήμα 15 μαθητών & μαθητριών από το 2ο Διαπολιτισμικό Σχολείο της Αθήνας(έχει έδρα στη οδό Ηπείρου). Πρόκειται για ένα Γυμνάσιο, όπου στην πλειονότητα τους φοιτούν και κοινωνούν της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, παιδιά οικονομικών μεταναστών εκ των οποίων τα περισσότερα, έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν έρθει σε βρεφική ηλικία στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο τμήμα συνόδευαν η κα Ελένη Χελά καθηγήτρια Θρησκευτικών, ο Νικόλαος Σουμάκης καθηγητής Οικιακής Οικονομίας και Δριμάλη Μαρία καθηγήτρια Μουσικής. Τα παιδιά με συνοδεία από τουμπερλεκια τραγούδησαν και έψαλαν κάλαντα από την Αστυπάλαια καθώς και διεθνή Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Επίσης στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε και τραγούδησε τα κάλαντα Τμήμα από την καλλιτεχνική ομάδα του Γενικού Λυκείου Ασπροπύργου.

Το Μουσικό Τμήμα, που έφτασε στο Συνοδικό Μέγαρο, αποτελείτο από 16 μαθητές και μαθήτριες, που με βιολιά, τύμπανα, ακορντεόν, κιθάρες, τουμπερλέκια και πνευστά. Συνοδεύονταν από την Λυκειάρχη κα Ελένη Ρήγα, την υποδιευθύντρια κα Φανή Σκηρού και τον καθηγητή Θεολογίας Δρ. Νίκο Κεσμίρη.

Τα συγκεκριμένα παιδιά υλοποιούν στο σχολείο τους ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό τη διδασκαλία της κας Σκληρού με θέμα: «από τα Επτάνησα έως την Σμύρνη». Πάνω σε αυτές τις νότες και το μουσικό-τονικό μέτρο, έχουν μοντάρει και διασκευάσει τα λόγια από παραδοσιακά κάλαντα.

Έτσι στο γενικό σύνολο αποτελούν μια πρωτότυπη μουσική δημιουργία που αγγίζει τα όρια των επαγγελματιών καλλιτεχνών.

Όλα τα παιδιά, τα υποδέθηκε με πολύ θερμή ο Αρχιγραμματέας & «οικοδεσπότης» της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο οποίος άνοιξε την μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας.

Τα παιδιά κάθισαν στα έδρανα των δεσποτάδων, που συνθέτουν το σώμα της Ιεραρχίας. Και μάλιστα κάλεσε όλους τους υπαλλήλους των γραφείων της Ιεράς Συνόδου κληρικούς και λαϊκούς, να προσέλθουν και να λάβουν μια γεύση από την ευχαρίστη μουσική πανδαισία που προσέφεραν, για πρώτη φορά οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων στο Συνοδικό Μέγαρο.

Ήταν προγραμματισμένο στην υποδοχή να παρευρίσκετε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΕΣΟ και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος αλλά μια ίωση τον είχε καθηλώσει στο κρεβάτι, έτσι έστειλε μονό προσωπικά δώρα και γλυκά σε όλα τα παιδιά και τους συνοδούς τους

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αποκάλυψε στα παιδιά ότι πριν περάσει, στο χώρο του κλήρου και της Ιεροσύνης είχε εργαστεί ως καθηγητής Φιλόλογος σε Δημόσια Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Εξήγησε σε μαθητές και διδάσκοντες τη σημασία του χώρου όπου συνεδριάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εμβάθυνε στις εξηγήσεις του για τα θέματα που συζητούνται στη Σύνοδο της Ιεραρχίας όπως είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, η καύση των νεκρών, θέματα βιοηθικής, το θέμα της Ειρήνης με αφορμή την κρίση στη Συρία, καθώς και η απαγωγή του Ορθόδοξου Μητροπολίτη.

Ακολούθως ο Άγιος Αρχιγραμματέας ξενάγησε τα παιδιά στους χώρους που συνεδριάζει κάθε μήνα
η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η χαρά και η ψυχική ανάταση, που προκάλεσαν οι μαθητές με τις παιδικές τους φωνές, άλλα και με τα μουσικά τους όργανα, άλλαξε το κλίμα σε όλο το Συνοδικό Μέγαρο, έτσι οι μαθητές μουσικοί πέρασαν και έψαλαν τα κάλαντα σκορπώντας ευχές και χαρά σε όλους τους χώρους του Συνοδικού Μεγάρου, από τον 4ο όροφο, που στεγάζονται οι υπηρεσίες της ΕΚΥΟ, μέχρι και την είσοδο του κτηρίου.

Αντάλλαξαν ευχές και έλαβαν και το σχετικό μπαξίσι, όπως το επιβάλλουν οι ημέρες.

Στην εκδήλωση παρούσες ήταν τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΣΟ κυρίες Ευγενία Τσουμάνη & Μαρία Τάταρη, η Διευθύντρια του Κέντρου κα Μαίρη Πίνη, τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Βάσω Ψαρέλη & Πόπη Ζούλια, και η εθελόντρια κα Νατάσα Βητοπούλου.

synodos-1

synodos-2

synodos-3

synodos-4

synodos-5

synodos-6

synodos-7

synodos-8

synodos-9

synodos-10

synodos-11

synodos-13

synodos-14

synodos-15

synodos-16

synodos-17

synodos-18

synodos-19

Εμφανίσεις: 24723
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!