Εγκαίνια Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης Μαίρης Τζαχάρη

ImageΈγιναν το βράδυ του Σαββάτου τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, που είναι αφιερωμένο επ’ ονόματι της κ. Μαίρης Τζαχάρη, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Εμμανουήλ και Μαίρης Τζαχάρη έκανε πριν από δύο χρόνια δωρεά με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων στη Θεολογική Σχολή (είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.») εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα διατίθεντο για την ίδρυση Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού και τα υπόλοιπα δύο για την ίδρυση Εδρας Καινής Διαθήκης επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Το ζεύγος Τζαχάρη διακρίνεται για τις μεγάλες δωρεές του για την προαγωγή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, εκ των οποίων κορυφαία είναι εκείνη των εξήντα εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση των γκαλερί Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Πριν από δύο έτη έκαναν δωρεά δύο εκατομμυρίων δολαρίων στο πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης όπου ιδρύθηκε Ακαδημαϊκή Εδρα επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Επίσης, έχουν ανοικοδομήσει Οίκο Ευγηρίας με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές στο χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, η οποία τυγχάνει ο τόπος καταγωγής του κ. Τζαχάρη καθότι ο πατέρας του καταγόταν από την Αγία Παρασκευή και ο οποίος συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες και είχε εγκατασταθεί αρχικά στο προάστιο Μέτφορντ της Βοστώνης.

Ο κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης είναι και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η κ. Μαίρη Τζαχάρη γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων στην Αθήνα και αργότερα επανήλθε στο Σικάγο. Οταν τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε στο πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου με δίπλωμα στις Καλές Τέχνες, ενώ αργότερα όταν μετακόμισαν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη σπούδασε στη Σχολή Εσωτερικής Διακόσμησης Νέας Υόρκης. Το ζεύγος Τζαχάρη έχει δύο παιδιά, τον Στίβεν και την Κάθριν και πέντε εγγόνια.

Η μικρή Ευανθία Λίδη κρατώντας την γιαγιά της Μαίρη Τζαχάρη από το χέρι είπε «είναι μεγάλη μέρα για τη γιαγιά» και συμπλήρωσε «αγαπώ πολύ τη γιαγιά μου».

Η πρώτη εκδήλωση του «Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μαίρης Τζαχάρη» ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο αγιογράφο, καλλιτέχνη και συγγραφέα αείμνηστο Φώτη Κόντογλου, στον οποίο οφείλεται εν πολλοίς η ξαναανακάλυψη της Βυζαντινής Αγιογραφίας και Τέχνης στην Ελλάδα, η οποία είχε εκτοπισθεί για κάποιο διάστημα από την Αναγεννησιακή τέχνη. Η εκδήλωση της καθιέρωσης του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης έγινε στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου της Θεολογικής Σχολής, ενώ στη μεγάλη αίθουσα της Ιακωβείου Βιβλιοθήκης είχε αναρτηθεί έκθεση εικόνων και έργων τέχνης του Φώτη Κόντογλου.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος υπογράμμισε πως «είναι μία όντως ωραιότατη ευκαιρία η έναρξη του ‘Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μαίρης Τζαχάρη’ διότι κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ακόμα πως «έχει το προσόν ότι είναι μέσα σε μία Σχολή που έχει και άλλα στοιχεία που βοηθούν την προαγωγή της Βυζαντινής σπουδής, της Βυζαντινής πραγματικότητας, είναι σ’ ένα χώρο όπως η Βοστώνη, ο οποίος έχει έναν αριθμό πανεπιστημίων τα οποία οπωσδήποτε θα είναι ανοιχτά σε επίδραση διότι έχουν Θεολογικές Σχολές, επομένως είναι το πρόσωπο και η οικογένεια, η δομή του Κέντρου, ο χρόνος δημιουργίας, το πρόγραμμα και το περιεχόμενό του και η σύμπτωσή του σε μία εποχή που έχουμε μία αναγέννηση Βυζαντινών σπουδών, είναι όντως ευλογημένες παρά Θεού συντυχίες για να έχομε το μέγιστο της αναπτύξεως αυτού του Κέντρου το οποίο μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα».

Στην ερώτηση αν ονειρεύεται κι ένα ξεχωριστό κτίριο για να στεγάσει το Κέντρο στο μέλλον, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι «καθώς θα μεγαλώνει θα χρειάζεται κι ένα κτίριο».

Η κ. Μαίρη Τζαχάρη δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «είναι μεγάλη τιμή που μπορέσαμε να δώσουμε αυτό το δώρο σε τούτο το εξαιρετικό ίδρυμα, το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού», ενώ ευχαρίστησε τον «Ε.Κ.» για την παρουσία του στην εκδήλωση.

Αναφορικά με το πώς αισθάνεται ο κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης για την καθιέρωση του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού επ’ ονόματι της συζύγου του, Μαίρης Τζαχάρη, είπε ότι «είμαστε 54 χρόνια παντρεμένοι κι αγαπώ την γυναίκα μου».

Συμμετείχαν κορυφαίοι Βυζαντινολόγοι όπως η καθηγήτρια Margaret Mullet Διευθύντρια του Προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών στο Ινστιτούτο Dumbarton Oaks της Ουάσιγκτον, η Δρ. Helen Evans διευθύντρια της Πτέρυγας Ελληνικής Τέχνης Μαρίας και Εμμανουήλ Τζαχάρη στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, η οποία μίλησε με θέμα «Βυζάντιο και Κόντογλου», καθώς επίσης και ο καθηγητής Ryan Preston από το Σικάγο, ο οποίος μίλησε με θέμα «ο Φώτης Κόντογλου και η Αναγέννηση της Βυζαντινής Αγιογραφίας».

Ο Δρ. Νεκτάριος Αντωνίου, από τη Θεσσαλονίκη, επιστημονικός συνεργάτης του Αγιορείτικου Κέντρου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της χορωδίας Schola Cantorum απέδωσαν εκκλησιαστικούς Βυζαντινούς ύμνους και τραγούδια συνοδεία οργάνων.

Η κ. Φρόσω Μπέη από τη Νέα Υόρκη είπε ότι «είμαι τρομερά υπερήφανη για τους φίλους μας, το ζεύγος Τζαχάρη, για το πολύτιμο έργο που κάνουν κι εύχομαι να είναι παράδειγμα και για άλλους». Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος είπε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ σ’ αυτή την τιμητική εκδήλωση και για την απίστευτη γενναιοδωρία της οικογένειας Τζαχάρη για έναν τόσο σπουδαίο σκοπό».

Ο γιος της κ. Τζαχάρη, ο ιατρός Στίβεν Τζαχάρης, επεσήμανε πως «είναι μία μεγάλη ευκαιρία τιμής στην μητέρα μου διότι κατά πολλούς τρόπους είναι η έμπνευση για πολλά πράγματα που κάνει ο πατέρας μου ιδιαίτερα από την πλευρά της τέχνης». Συμπλήρωσε δε, ότι «ενδιαφέρεται πολύ για την τέχνη και την Εκκλησία, κι αυτά τα δύο πράγματα φανερώθηκαν σήμερα».

Ο ιατρός Στίβεν Τζαχάρης, ο οποίος λατρεύει τη μητέρα του, είπε ακόμα πως «αφιέρωνε όλο της τον χρόνο σε μας όταν μας μεγάλωνε διότι ο πατέρας μας ήταν συνεχώς απασχολημένος». Τόνισε πως «η μητέρα μου είναι μία εξαιρετική και συναισθηματική γυναίκα, η οποία μας διδάσκει να κάνουμε πράγματα με τον σωστό τρόπο».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Τριανταφύλλου είπε: «Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε τον ‘Ε.Κ.’ που βρίσκεται εδώ σήμερα» και συμπλήρωσε «έχομε μεγάλες ελπίδες για τον Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού επ’ ονόματι της κ. Μαίρης Τζαχάρη, διότι έχομε την στελέχωση και κατ’ αρχήν την έμπνευση που κομίζει η ίδια η κ. Τζαχάρη η οποία είναι άνθρωπος της τέχνης. Δεύτερον, με τις γνώσεις της Δρ. Μαρίας Κουρουμάλη, διευθύντριας του Κέντρου σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την πείρα του Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Κοτσώνη, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης, έγινε εφικτή η αποψινή εξαιρετική εκδήλωση».

Ο π. Τριανταφύλλου είπε ότι ελπίζει «εντός του παρόντος ακαδημαϊκού έτους να γίνει και η καθιέρωση της Εδρας Καινής Διαθήκης επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κάρρας, πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» από το Ντελαγουέαρ είπε, πως «ήλθα αποκλειστικά γι’ αυτή την εκδήλωση. Η οικογένεια Τζαχάρη είναι η Πρώτη Οικογένεια της Ομογένειας, μας τιμούν με τα έργα τους, είναι πολύτιμο παράδειγμα για την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα και το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να έλθουμε και γιορτάσουμε μαζί τους». Υπογράμμισε επίσης, πως «είναι σπουδαίο να μιλούμε για την Βυζαντινή Παράδοση διότι αναφερόμαστε στις ρίζες μας και πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι και τα παιδιά μας γνωρίζουν αυτή την Παράδοση».

Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αφροδίτη Σκιαδά είπε πως «η εκδήλωση ήταν θαυμάσια, ήταν μία εκδήλωση γεμάτη πολιτισμό κομίζοντας τον Βυζαντινό Πολιτισμό στη σύγχρονη εποχή» και συμπλήρωσε «χρειαζόμαστε περισσότερες παρουσιάσεις και εκθέσεις τέχνης σαν και την αποψινή, όχι μόνο για μας τους Ελληνοαμερικανούς που έχομε την παράδοση στο αίμα μας, αλλά και για τους Αμερικανούς συμπολίτες μας».

Η κ. Ντέμπη Μπαμπαλά είπε ότι «ήταν μία θαυμάσια εκδήλωση και τιμή να προσκληθούμε σ’ αυτό το ξεχωριστό γεγονός και ευχαριστούμε την οικογένεια Τζαχάρη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στην ελληνική τέχνη και πολιτισμό».

Την εκδήλωση, η οποία έγινε με προσκλήσεις και παρευρέθησαν περί τα 250 άτομα από πολλά μέρη της Αμερικής, παρουσίασε η διευθύντρια του Βυζαντινού Κέντρου Μαρία Κουρουμάλη. Ακολούθησε δεξίωση.

Εμφανίσεις: 75605
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!