Καθαιρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης από τη Φλόριδα

ImageΗ Ιερά Σύνοδος της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθαίρεσε τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη από τη Φλόριδα.

Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης υπηρετούσε από τον περασμένο Μάρτιο στο Μετόχι της Αναλήψεως του Σωτήρος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην πόλη Κλίαργουότερ της Φλόριδας με απόσπαση από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Αρνήθηκε να πειθαρχήσει στην κλήση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου να επιστρέψει στην οργανική του εφημεριακή θέση στην Κρήτη και με ομάδα από 30 ή 35 ενορίτες έφυγε και σε κοντινή απόσταση άνοιξε δική του εκκλησία σε κάποιο μαγαζί το οποίο διαμορφώθηκε καταλλήλως.

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, επιβεβαίωσε την είδηση της καθαίρεσης λέγοντας πως «είναι αληθέστατο ότι ‘καθαιρέθηκε’, το κοινοποιήσαμε στους πάντες, έγινε η σύγκληση της Συνόδου και καθηρέθη ο πρώην Αρχιμανδρίτης».

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη, είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτό το θέμα (της καθαίρεσης), κανένα σχόλιο».

Αναφορικά με το αν θα ήθελε να πει κάτι για την καινούργια εκκλησία που άνοιξε, είπε ότι «δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο, σας ευχαριστώ πολύ, ο Θεός να είναι μαζί μας».

Αναζητήσαμε από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου τον ηγούμενο της Μονής Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο, αλλά ο αρχιγραμματέας Ιωάννης Κωτσαρίδης είπε ότι «απουσιάζει στην Ελλάδα».

Ο κ. Κωτσαρίδης ανέλαβε να τον βρει στην Ελλάδα για να επικοινωνήσει μαζί μας, πλην όμως δεν είχε επικοινωνήσει μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος είπε ότι «το κοινοποιήσαμε στον ίδιον (τον Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη) στην Αρχιεπισκοπή, στη Μονή, σε όλους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίσκοπος Βικέντιος, αναπληρωτής ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου, στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου είχε χαρακτηρίσει ως «λάθος» του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου την απόσπαση του Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη.

Η σχετική παράγραφος ήταν η εξής: «Αναφορικά με το αν έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης που έστειλε τον π. Λεμονάκη εδώ χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Πατριαρχείου, ο κ. Βικέντιος είπε ‘νομίζω’ και συμπλήρωσε ‘παρόλο ότι είμαστε ευγνώμονες στον Αγιο Κρήτης. Εμένα με συγκίνησε η απόφασή του αυτή να στείλει έναν κληρικό κατεπειγόντως να καλύψει ένα κενό που είχαμε. Αλλά επειδή εγώ δεν μίλησα καθόλου ούτε με τον Αγιο Κρήτης, ούτε με κανέναν από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το ανέλαβε ο ίδιος ο ηγούμενος, δεν ήξερα ότι ο π. Λεμονάκης απεσπάσθη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, εδώ».

Οταν την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ζητήσαμε από τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επισκόπου Βικεντίου, είπε ότι «εμείς κάναμε την απόσπαση του Λεμονάκη όπως κάνουμε τις αποσπάσεις όλων των κληρικών.

Δεχόμεθα τα δικαιολογητικά και κάνουμε τις αποσπάσεις, δεν έχομε ζητήσει ποτέ την έγκριση του Πατριαρχείου. Η ίδια η Μονή μας το ζήτησε, δεν μας είπε ότι πρέπει να έχομε την έγκριση του Πατριαρχείου. Αν μας το έλεγε κάποιος θα το κάναμε, δεν έχομε δυσκολία, αλλά κάναμε αυτό που κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις».

Στην ερώτηση πώς σχολιάζει αυτό που λέγεται ευρέως πλέον από κληρικούς και λαϊκούς, ότι με τη Μονή Χρυσοβαλάντου και τα Μετόχια, τα οποία λειτουργούν εν είδει ενορίας έχει δημιουργηθεί μία παράλληλη Δικαιοδοσία με εκείνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και προτείνουν να υπαχθεί η Μονή στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είπε, ότι «αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν γνωρίζω τα εκεί πράγματα, αν ήξερα θα σας έλεγα ευχαρίστως όπως σας είπα για τα υπόλοιπα θέματα που με ρωτήσατε».

Οταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του στο θέμα της ομοφυλοφιλίας στον κλήρο όλων των βαθμίδων, απάντησε: «Δεν το συζητώ καθόλου, είναι απόβλητο, απαράδεκτο, η Αγία Γραφή, η Εκκλησία και οι Κανόνες ούτε συμβιβάζονται, ούτε τίποτε».

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος θα χειροτονούσε κάποιον εγνωσμένο ομοφυλόφιλο, ως Διάκονο, Πρεσβύτερο ή Επίσκοπο, υπογράμμισε:

«Οχι μόνο αυτό δεν θα το έκανα, αλλά και άλλα πράγματα. Είμαι υπέρ της πολύ αυστηρής γραμμής όπως εάν υπάρχουν κωλύματα, τα συνήθη κωλύματα προγαμιαίων σχέσεων κ.λπ.». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ορισμένοι από τους αρχιερείς οι οποίοι παρακάμπτουν αυτά τα προβλήματα, εγώ ποτέ».

- Εάν παρ’ ελπίδα έχουν παρεισφρήσει στην Εκκλησία της Κρήτης ομοφυλόφιλοι κληρικοί θα τους καθαιρέσετε; ρωτήθηκε, για να απαντήσει «βεβαίως, βεβαίως».

Οπως είχε επισημανθεί στο δημοσίευμα του «Ε.Κ.» στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης προτού χειροτονηθεί, ήταν αγιογράφος με το όνομα Γεώργιος Λεμονάκης, με τον οποίο ο Μητροπολίτης Παϊσιος διατηρούσε στενή φιλία και γνωριμία και τον οδήγησε στον ιερό κλήρο μέσω της Εκκλησίας της Κρήτης και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου για να υπηρετήσει στη Μονή Χρυσοβαλάντου. Γι’ αυτό μετά τη χειροτονία του επέστρεψε στην Αμερική και διορίσθηκε αρχικά στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο.

Μάλιστα, ενώ υπηρετούσε εκεί, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος κατά παράκληση του Μητροπολίτη Παϊσίου και έγκριση του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγενίου του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» την Τετάρτη με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο, είπε ότι «έγινε η καθαίρεση στις 22 Σεπτεμβρίου από το Συνοδικό Δικαστήριο ομόφωνα οπότε έχει λήξει το θέμα».

Στην ερώτηση πώς έγινε και τον είχατε χειροτονήσει καθ’ υπόδειξη του Παϊσίου, είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω, σας παρακαλώ έχει λήξει το θέμα, το θέμα το ξέρετε πολύ καλά, τι να πω παραπάνω;».

Στην ερώτηση αν έχει κάποια ευθύνη γι’ αυτόν τον άνθρωπο που εκείνος χειροτόνησε, απάντησε: «κατ’ εντολή, όταν παίρνεις μία εντολή την εκτελείς για να εξυπηρετηθεί το Μοναστήρι (Χρυσοβαλάντου) και μάλιστα τον ήξεραν εκ των προτέρων, έμεινε εκεί, είχαν μία καλή σχέση, από εκεί και πέρα τι μπορώ να σας πω».

Αναφορικά με το αν γνώριζε τον Λεμονάκη ο ίδιος, είπε πως «ήλθε εδώ για λίγο, μετά πήγε στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια, τα έχετε γράψει στην εφημερίδα σας τα γνωρίζετε».

Και συμπλήρωσε: «Τι να σας πω περισσότερο, εκεί τον είχατε στην Αμερική, εμείς για το καλό της Εκκλησίας το κάναμε, δεν είχαμε κανένα συμφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στις 9 Σεπτεμβρίου ο Επίσκοπος Βικέντιος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις αποφάσεις και ενέργειες του Μητροπολίτη Παϊσίου, αποκαλύπτοντας συνάμα ότι αυτοί οι δύο μόνο, δηλαδή Παϊσιος και Βικέντιος, αποτελούν το Ηγουμενοσυμβούλιο.

Υπενθυμίζομε τη συγκεκριμένη παράγραφο: «Στην ερώτηση ποιοι αποτελούν το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου, ποιοι αποφασίζουν, ο Επίσκοπος Βικέντιος είπε, πως ‘σύμφωνα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι ο ηγούμενος και η ταπεινότης μου και τα πρακτικά τα τηρεί ο εκάστοτε αρχιγραμματέας της Μονής», ενώ όταν του ζητήθηκε η διευκρίνιση «δηλαδή εσείς οι δύο είστε το Ηγουμενοσυμβούλιο;», είπε «μάλιστα» και συμπλήρωσε «το βλέπω κι εγώ ότι δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί».

Αποκάλυψε ότι το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη Μονή ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος. «Γι’ αυτό και αναμένοντας τον προσεχή Νοέμβριο την έλευση του προέδρου μας του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση του Ηγουμενοσυμβουλίου ώστε να υπάρχουν κι άλλες γνώμες», τόνισε.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα διαμειβόμενα στη Μονή Χρυσοβαλάντου, κι ότι έχει διακοπεί ακόμα και η βασική επικοινωνία ανάμεσα στο Ηγουμενοσυμβούλιο, δηλαδή στους κ. Παϊσιο και Βικέντιο.

Εμφανίσεις: 141658
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!