Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Αγία Σοφία Ν. Ψυχικού (ΦΩΤΟ)

psxiko-11

Την Κυριακή Μετά την Χριστού Γέννησιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, έπειτα απο πρόσκληση του Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού Αρχιμ. Ιωαννικίου Κουλιανοπούλου, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος έδωσε μια ερμηνεία του συμβολισμού των Δώρων, που πρόσφεραν οι Μάγοι στον τεχθέντα Σωτήρα.

Χρυσός: Τον κατείχαν κυρίως οι Βασιλείς. (Σήμερα τον κατέχουν εν πολλοίς οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες και οι περίφημες " αγορές " που κάποτε κυβερνούν και τους
κυβερνώντες).

Συμβολίζει το Βασιλικό Αξίωμα του Χριστού. Πως αυτός ο Βασιλεύς επιτρέπει τόσο κακό στον κόσμο; Αυτό είναι συνέπεια της κακής χρήσης της ελευθερίας του ανθρώπου, που ο Θεός ο Παντοδύναμος την σέβεται απαρεγκλίτως, γιατί δεν θέλει υπηκόους-δούλους, αλλά ελευθέρους.

Λίβανος: Τον χρησιμοποιούν οι Ιερείς. Σύμβολο του Αρχιερατικού Αξιώματος του Χριστού. Ο Αρχιερεύς της Π.Δ. εισήρχετο μια φορά το χρόνο στα Άγια των Αγίων του Ναού των Ιεροσολύμων και πρόσφερε την θυσία του "εξιλασμού."

Ο Χριστός "εισήλθεν άπαξ ασπόρως και εξήλθεν αφθόρως" από την γαστέρα της Θεοτοκου και πρόσφερε την θυσία του εαυτού Του επάνω στον Σταυρό.

Ο Χριστός είναι η πηγή της Ιερωσύνης,που δια των Αποστόλων και Επισκόπων φθάνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα ο κάθε κανονικά χειροτονημένος ιερεύς "εν ορίοις" τελεί έγκυρα τα Ιερά Μυστήρια εξ όνοματος του Επισκόπου.

Η εγκυρότητα των μυστηρίων δεν εξαρτάται απο την ηθική ποιότητα του Λειτουργού.

Σμύρνα: Συμβολίζει το Πάθος του Χριστού. Τον Σταυρό και την Ταφή. Αρώματα χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι στους νεκρούς. (Παράβαλε Μυροφόρες ).

Ο Χριστός έπαθε όχι, για να ικανοποιήσει ένα εκδικητικό Θεό - Δικαστή. Ο Θεός είναι στοργικός Πατέρας.

Έπαθε για να γνωρίζουμε ότι "Ουκ έχομεν αρχιερέα μη δυνάμενον συμπαθήσαι ταις ασθενείαις ημών."

Γιατί επειδή πήρε - "προσέλαβε"- όλη την ανθρώπινη φύση με τα "αδιάβλητα" παθη και αυτόν τον θάνατο "χωρίς αμαρτίας", γι' αυτό "δύναται τοις πειραζομένοις βοηθήσαι" (Έβρ. β,18).

Και μπορούμε, λοιπόν, με παρρησία να του ζητάμε "έλεον και χάριν" (βλ. Έβρ. δ, 15-16).

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στον καινούργιο χρόνο ακολουθώντας τα ίχνη του προπορευομένου Βασιλέως Χριστού κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας.

psxiko-1

psxiko-2

psxiko-3

psxiko-4

psxiko-5

psxiko-6

psxiko-7

psxiko-8

psxiko-9

psxiko-10

psxiko-12

Εμφανίσεις: 29750
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!