Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στο Μέτσοβο

mecovo-5

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μετσόβου λειτούργησε σήμερα Κυριακή προ των Φώτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της πόλεως του Μετσόβου και τους διακόνους του.

Στην ομιλία του ο Άγιος Ιωαννίνων αναφέρθηκε στη σημασία της Θείας Ενανθρωπήσεως για την ιστορία, την υλική πραγματικότητα και το ανθρώπινο πρόσωπο, μίλησε για τη σημασία της ογδόης ημέρας με αφορμή την περιτομή του Χριστού και τέλος τόνισε τη σημασία της εορτής των Θεοφανείων για την ανακαίνιση της κτίσεως.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου φημίζεται για το μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας ξύλινο τέμπλο της, τους δύο άμβωνες και το μεγαλόπρεπο κωδωνοστάσιό της, που χτίστηκε με δαπάνη του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Γ. Αβέρωφ.

Για τριακόσια χρόνια ήταν εξαρχικός ναός, αφού το Μέτσοβο από το 1659-1924 είχε Πατριαρχική Εξαρχία και από το 1924-1929 Μητροπολιτικός, όταν για την αποκατάσταση των εκ της Μικράς Ασίας διωχθέντων Αρχιερέων δημιουργήθηκαν προσωποπαγείς Μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων και η Ιερά Μητρόπολη Μετσόβου, στην οποία τοποθετήθηκε ως Μητροπολίτης ο από Γάνου και Χώρας Μητροπολίτης Τιμόθεος Λαμνής.

Σήμερα ο ναός έχει αγιογραφηθεί από τον διαπρεπή σύγχρονο αγιογράφο Βλάσιο Τσοτσώνη.

mecovo-1

mecovo-2

mecovo-3

mecovo-4

Εμφανίσεις: 45145
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!