Οικονομικός έλεγχος με εντολή του Μητροπολίτη Φωκίδος

theoc-26Για πρώτη φορά επιχειρείται να μπει τάξη στα οικονομικά και διοικητικά θέματα της εκκλησίας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και καλή γνώση των πραγμάτων, κάτι που απαιτούσε χρόνια το σύνολο των πολιτών της Φωκίδας.

Ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκτιστος λαμβάνοντας το μήνυμα τόλμησε να το κάνει πράξη με εξονυχιστικούς ελέγχους παντού, αρχής γενομένης από τα του «οίκου του», τη μητρόπολη.

Ελέγχθηκε ήδη η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, ο οικονομικός έλεγχος έδωσε άψογα αποτελέσματα, ως προς τη διαχείριση των οικονομικών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπήρξαν κενά σε επίπεδο διοικητικών ζητημάτων.

Σειρά πήρε η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Κουτσουριώτισσας), όπου και ο έλεγχος σχεδιάστηκε αιφνιδιαστικός.

Δημιουργήθηκε όμως ζήτημα, καθώς όταν στις 14/1/2015 ειδοποιήθηκε η ηγουμένη να έχει σε πρώτη ζήτηση τα οικονομικά στοιχεία για τη διεξαγωγή του ελέγχου, την επόμενη ακριβώς ημέρα υπέβαλλε την παραίτησή της, ενώ προσκόμισε και τις παραιτήσεις του ηγουμενοσυμβουλίου.

Μάλιστα, φέρεται να έχουν πάρει θέση στο ζήτημα κάτοικοι, οι οποίοι κατά τις ίδιες πηγές είναι παραπληροφορημένοι, καθώς υποστηρίζουν ότι η Μητρόπολη έχει σκοπό να κλείσει το Μοναστήρι και να καταργήσει την εορτή της Υπαπαντής, κάτι που είναι πέρα για πέρα αναληθές.

«Όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει το Μοναστήρι, αλλά θα αναβαθμιστεί. Σήμερα έχουν μόνο μια μοναχή να ζει στη Μονή, ενώ στόχος μας είναι να ζωντανέψει, να ζήσουν και άλλες μοναχές εκεί και να λειτουργεί όπως πρέπει. Να διευκρινίσουμε δε, ότι αν ο έλεγχος δείξει ότι η διαχείριση που έγινε είναι θετική, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση της μοναχής», μας λέει η ίδια πηγή.

Αναφορικά δε με την εορτή της Υπαπαντής, σχολιάζει αστειευόμενος ότι δεν συνηθίζεται να καταργούνται γιορτές που φέρνουν ζωή.

Ωστόσο, όποια εξέλιξη και αν υπάρξει, είτε επιμείνει η μοναχή στην παραίτησή της είτε την αποσύρει, αφού ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή, η ουσία είναι ότι ο έλεγχος θα γίνει και θα προχωρήσει σε όλους τους Ναούς και τις Μονές, καθώς ο νέος Μητροπολίτης θέλει να έχει σαφή εικόνα, κάτι που είναι απαίτηση και του ποιμνίου του.

Πληροφορούμαστε δε, ότι μετά τη Μονή Κουτσουρού στην Αμυγδιαλιά σειρά έχει μεγάλος Ναός στην κεντρική Φωκίδα.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξαν ιερείς που εκμεταλλεύτηκαν το διοικητικό κενό που δημιουργήθηκε από την κακή κατάσταση της υγείας του προηγούμενου Μητροπολίτη και εντοπίστηκαν ναοί με τεράστια ελλείμματα.

Η εκκλησία της Φωκίδας επλήγη δυο φορές σοβαρά τα προηγούμενα χρόνια, τόσο με την περίπτωση της εκκλησία της Αγίας Ευθυμίας που παρουσίασε μερικές χιλιάδες ευρώ έλλειμμα, όσο και με το Γαλαξίδι που η μαύρη τρύπα προσέγγισε το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Κανένας δεν πρέπει να φοβάται τον έλεγχο, απεναντίας οφείλουμε όλοι να τον επιδιώκουμε, γιατί μας κάνει καλύτερους σε ό,τι διαχειριζόμαστε.

Ειδικότερα δε, για την εκκλησία, όπου συγκεντρώνει σημαντικά ποσά από το υστέρημα κάθε πιστού, οφείλουν οι διαχειριστές αυτής της περιουσίας, όχι μόνο να διοικούν με σύνεση, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια.

Μετά από πολλά χρόνια που η Μητρόπολη Φωκίδας λειτουργούσε στον αυτόματο πιλότο, για πρώτη φορά κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και επιχειρεί να βάλει τάξη. Οφείλουν λοιπόν όλοι να συνεργαστούν και να συμβάλουν.

Άλλωστε, αυτός ο λαός υποφέρει από τη σκληρή λιτότητα και τα μέτρα που του έχουν στοιχίσει ήδη συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Είναι προκλητικό και δεν νοείται, κάποιοι να θεωρούν ότι είναι στο απυρόβλητο. Δεν μπορεί να είναι κανείς. Όλοι κρίνονται. Και οι κρίνοντες πρώτοι και καλύτεροι.

Τέλος, οι έλεγχοι αυτοί θα προσδώσουν κύρος στην εκκλησία, αφού μετά από διάφορα ελλείμματα και μαύρες τρύπες έχει σπείρει αμφιβολίες για τα πρόσωπα που τη διοικούν.

Η καλύτερη απάντηση λοιπόν είναι μία: Ο έλεγχος!

Εμφανίσεις: 39808
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!