Διάσπαση στο Μετόχι της Μονής Χρυσοβαλάντου στη Φλόριδα!!

ImageΔιάσπαση επήλθε στο Μετόχι της Αναλήψεως του Κυρίου στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλόριδας, το οποίο ανήκει στην Πατριαρχική Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου της Αστόριας Νέας Υόρκης και λειτουργεί εν είδει ενορίας - κοινότητας.

Ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λεμονάκης, ο οποίος υπηρετούσε σ’ αυτό από το Μάρτιο με απόσπαση από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, αρνήθηκε να πειθαρχήσει στην κλήση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου να επιστρέψει στην οργανική του εφημεριακή θέση στην Κρήτη και με ομάδα από 30 ή 35 ενορίτες έφυγε και σε κοντινή απόσταση άνοιξε δική του εκκλησία σε κάποιο μαγαζί.

Η απόσπαση του Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη δεν εγκρίθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δια λόγους ους η Εκκλησία γνωρίζει», όπως είπε χαρακτηριστικά στον «Ε.Κ.» ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος αναπληρωτής ηγούμενος της Μονής Χρυσοβαλάντου, καθότι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος απουσιάζει στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Επίσκοπος Βικέντιος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «λάθος» του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου την απόσπαση του π. Λεμονάκη, συνάμα αποστασιοποιείται κάθετα από πολλές αποφάσεις και ενέργειες του ηγουμένου της Χρυσοβαλάντου Μητροπολίτη Παϊσίου, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λεμονάκη.

Υπογραμμίζεται ότι το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου το απαρτίζουν οι δυο τους, δηλαδή ο Μητροπολίτης Παϊσιος και ο Επίσκοπος Βικέντιος, ενώ ο Αρχιγραμματέας Δρ. Ιωάννης Κωτσαρίδης κρατά τα πρακτικά. Η Μονή έχει στους καταλόγους της εννέα Μετόχια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης προτού χειροτονηθεί, ήταν αγιογράφος με το όνομα Γεώργιος Λεμονάκης, με τον οποίο ο κ. Παϊσιος διατηρούσε στενή φιλία και γνωριμία και τον οδήγησε στον ιερό κλήρο μέσω της Εκκλησίας της Κρήτης και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος έθεσε τον π. Λεμονάκη σε αργία από κάθε ιεροπραξία, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου τον παραπέμπει σε Πνευματικό Δικαστήριο, με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε καθαίρεση.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ που μου τηλεφωνήσατε, αλλά πραγματικά δεν θέλω να αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα» και συμπλήρωσε «έχω την εν Χριστώ ειρήνη στην καρδιά μου και στην ψυχή μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος, τίποτε άλλο δεν έχω να σας πω».

Ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο κατά παράκληση του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου για να υπηρετήσει στη Μονή Χρυσοβαλάντου.

Γι’ αυτό μετά τη χειροτονία του επέστρεψε στην Αμερική και διορίσθηκε αρχικά στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο. Μάλιστα, ενώ υπηρετούσε εκεί, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος κατά παράκληση του Μητροπολίτη Παϊσίου και έγκριση του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγενίου του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.Image

Με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του ήταν ασθενής στην Κρήτη ζήτησε να επιστρέψει και να υπηρετήσει εκεί. Παρέμεινε λίγο καιρό στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης όπου σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», ήλθαν σε ρήξη με τον Μητροπολίτη Ευγένιο, οπότε ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης κατέφυγε στη δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου στο Ηράκλειο.

Αλλεπάλληλες προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Ευγένιο που τον χειροτόνησε στάθηκαν άκαρπες.

Το Μάρτιο ο Μητροπολίτης Παϊσιος ζήτησε και πάλι την απόσπαση του Αρχιμανδρίτη Λεμονάκη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης για να υπηρετήσει στη Χρυσοβαλάντου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος τον απέσπασε, πλην όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ενέκρινε την απόσπαση, οπότε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης του ζήτησε να επιστρέψει πάραυτα, αλλά ο Αρχιμανδρίτης Λεμονάκης δεν υπακούει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «γνωρίζω τα πάντα και λυπούμαι για τα πάντα» και συμπλήρωσε «ο κληρικός αυτός (ο Λεμονάκης) πήρε απόσπαση για να διακονήσει εις την Ιερά Μονή της Χρυσοβαλάντου. Τελείωσε η περίοδος αυτή διότι η Μονή είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερη διακονία και του είπαμε να επιστρέψει πίσω. Δεν έχει επιστρέψει και δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψει. Εμείς ωστόσο έχουμε λάβει τα κανονικά μέτρα, τον έχουμε κάνει αργό και θα προχωρήσουμε να κάνουμε ό,τι προβλέπουν οι κανόνες για τη στάση αυτή και την ανυπακοή».

Αναφορικά αν προτίθεται να τον καθαιρέσει είπε, ότι «είναι πλέον θέμα του Επισκοπικού και του Συνοδικού Δικαστηρίου. Στις 13 του μηνός θα φέρω το θέμα στα αρμόδια όργανα κι ό,τι αποφασίσουν».

Ο «Ε.Κ.» ζήτησε να μιλήσει με τον Μητροπολίτη Παϊσιο, πλην όμως ο αρχιγραμματέας Ιωάννης Κωτσαρίδης μας είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει.

Αντ’ αυτού επέστρεψε το τηλεφώνημά μας ο αναπληρωτής ηγούμενος της Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, ο οποίος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην υπηρεσία του π. Λεμονάκη στο Μετόχι του Σικάγου το 2008. Είπε πως «πήγα να δω στο Σικάγο τι ακριβώς συμβαίνει, κι αυτό που βρήκα στο ναό ήταν τριακόσια δολάρια. Οταν πήγε εκείνος (ο π. Λεμονάκης) εκεί είχε αρκετά χρήματα η εκκλησία. Είχε περισσότερες από 25 χιλιάδες, κι εγώ βρήκα 300 δολάρια. Βεβαίως κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ήταν σε επικοινωνία με τον ηγούμενο (τον Παϊσιο)».

ImageΣτην ερώτηση αν έγινε ατασθαλία, είπε ότι «έκανα έκθεση στο ηγουμενοσυμβούλιο και ενημέρωσα τον ηγούμενο ότι βρήκα μόνο αυτά τα χρήματα εκεί. Τώρα έγινε κατάχρηση, ξοδεύτηκαν στους μισθούς του; Ξέρω ότι του έδιναν 500 δολάρια την εβδομάδα». Είπε ακόμα πως «είχε δικό της σπίτι η εκκλησία και αυτοκίνητο, αλλά δεν κάθισε για πολύ μεγάλο διάστημα από όσο μου είπαν, νοίκιασε άλλο σπίτι κι έμεινε εκτός», ενώ δήλωσε άγνοια γιατί το έκανε αυτό ο π. Λεμονάκης, λέγοντας «τι να σας πω δεν ξέρω».

Στην ερώτηση ποιοι αποτελούν το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Χρυσοβαλάντου, ποιοι αποφασίζουν, είπε «σύμφωνα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι ο ηγούμενος και η ταπεινότης μου και τα πρακτικά τα τηρεί ο εκάστοτε αρχιγραμματέας της Μονής» ενώ στην ερώτηση «δηλαδή εσείς οι δύο είστε το ηγουμενοσυμβούλιο;», είπε «μάλιστα» και συμπλήρωσε «το βλέπω κι εγώ ότι δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί». Αποκάλυψε ότι το Νοέμβριο θα επισκεφθεί τη Μονή ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος. «Γι’ αυτό και αναμένοντας τον προσεχή Νοέμβριο την έλευση του προέδρου μας του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση του ηγουμενοσυμβουλίου ώστε να υπάρχουν κι άλλες γνώμες», τόνισε.

Ο κ. Βικέντιος για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι κράτησε αποστάσεις από τον κ. Παϊσιο για την επιστροφή του π. Λεμονάκη στην Αμερική. Οπως ανέφερε, «πέρυσι το καλοκαίρι ευρισκόμενος ο ηγούμενος στην Κρήτη ζήτησε από τον π. Λεμονάκη να επανακάμψει στην Αμερική. Βεβαίως θέλω να πω μ’ όλο μου τον σεβασμό προς τον άγιο καθηγούμενο (εννοεί τον Παϊσιο) ότι ήμουν αντίθετος έχοντας πάντοτε στο μυαλό μου την υπόθεση του Σικάγου».

Παραδέχθηκε ότι ο κ. Παϊσιος παρέκαμψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και απευθύνθηκε απευθείας στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. «Βεβαίως», είπε ο κ. Βικέντιος, ενώ στην ερώτηση αν του είπε ότι αυτό είναι αντικανονικό, ο Επίσκοπος Βικέντιος αποκάλυψε: «Βεβαίως του είπα, αλλά απάντησε αφού δεν υπάρχει άλλη λύση, τουλάχιστον προσωρινά να έλθει και θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία της αποσπάσεως» και συμπλήρωσε «εγώ δεν συνέχισα το θέμα, τοποθετήθηκε ο κληρικός (ο π. Λεμονάκης) εκεί, δεν τον είδα καθόλου εγώ προσωπικά. Ο Αγιος καθηγούμενος είχε επικοινωνία μαζί του κι εκείνος κατεύθυνε τα πράγματα σαν Πρώτος που είναι στην Πατριαρχική Μονή», τόνισε ο κ. Βικέντιος.

Το Μάιο στη γιορτή της Αναλήψεως ο Επίσκοπος Βικέντιος επισκέφτηκε το Μετόχι και επισήμανε «μερικά πράγματα» που τον έκαναν να εκμανεί. «Η εμπειρία ενός κληρικού που ξέρει να κάνει Ακολουθίες, να στέκεται στο ύψος του όπως επιβάλλεται σ’ έναν ιερωμένο, είδα και ορισμένες ακαταστασίες στην εκκλησία και μπορώ να σας πω η σκέψη μου ήταν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Εν τω μεταξύ, είχε έλθει στο Πατριαρχείο η απάντηση ότι δεν εγκρίθηκε η απόσπασή του. Του στείλαμε έγγραφο και του είπαμε ότι η απόφαση του Πατριαρχείου είναι αυτή οπότε να ετοιμαστεί για την επιστροφή του στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης. «Θέλω να σας πω ότι δεν έμεινε στο σπίτι της εκκλησίας», διευκρίνισε ο κ. Βικέντιος, ενώ στην ερώτηση αν του είπε ποτέ γιατί δεν έμεινε στην οικία της εκκλησίας, απάντησε: «Σε μένα προσωπικά όχι, αν το είχε πει στον Τυάνων, δεν το γνωρίζω. Εγώ δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία μαζί του».

Στην ερώτηση είναι δίκαιο να σκεφθεί κανείς ότι σε πολλά σημεία αποστασιοποιείστε από τις ενέργειες του ηγουμένου, Μητροπολίτη Παϊσίου, ο κ. Βικέντιος απάντησε: «Βεβαίως, οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορετικές θέσεις σε πάρα πολλά θέματα στο ηγουμενοσυμβούλιο, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν σ’ ένα ηγουμενοσυμβούλιο να υπάρχουν μόνο δύο άτομα».

Σημείωσε επίσης ότι «είμαι περίλυπος, θα μπορούσε το θέμα να είχε αποφευχθεί εάν ο ηγούμενος είχε λάβει σοβαρά υπ’ όψη του τη δική μου έκθεση εν σχέσει με το Σικάγο», ενώ στην ερώτηση γιατί δεν την έλαβε σοβαρά υπ’ όψη του, είπε «δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό. Ισως του έλεγε άλλα πράγματα ο π. Λεμονάκης και να μην ήθελε να πιστέψει ούτε τη μια πλευρά ούτε την άλλη».

Στην επισήμανση «μα είναι δυνατόν να πιστέψει τον π. Λεμονάκη και να μη πιστέψει εσάς, τον άμεσο και στενό του συνεργάτη και συνιδρυτή της Μονής και των Μετοχίων της;» τόνισε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω διότι δεν το ερεύνησα περισσότερο, δεν ζήτησα περαιτέρω εξηγήσεις. Εφόσον εκείνος (ο Παϊσιος) επιμένει έχει και την ευθύνη».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Μητροπολίτη Παϊσιο αυτή τη στιγμή, είπε: «Θέλω να πω ότι είναι καλές, συνεργαζόμαστε σε διάφορα θέματα, βέβαια διαφωνώ κάθετα σε θέματα τα οποία κρίνω ότι πρέπει να γίνουν διαφορετικά. Εχω τη γνώμη μου και την υποστηρίζω μέχρις ενός σημείου. Υπάρχει βέβαια και η Μητέρα Εκκλησία διότι καταγράφονται τα πρακτικά στο ηγουμενοσυμβούλιο και πιστεύω ότι τώρα με τον ερχομό του Αγίου Ικονίου θέματα τα οποία είναι επίσημα και θέλουν περαιτέρω συζήτηση θα τεθούν στις συνεδριάσεις που θα γίνουν. Η επίσκεψη το Νοέμβριο θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη».

Στην ερώτηση πώς πηγαίνουν τα οικονομικά της Μονής και των Μετοχίων γενικά, είπε ότι «το πρόβλημα υπάρχει σήμερα στο Μετόχι της Φλόριδας, αλλά γενικά είναι καλά τα οικονομικά».

Αναφορικά με το αν έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης που έστειλε τον π. Λεμονάκη εδώ χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Πατριαρχείου, ο κ. Βικέντιος είπε, «νομίζω» και συμπλήρωσε «παρόλο ότι είμαστε ευγνώμονες στον Αγιο Κρήτης. Εμένα με συγκίνησε η απόφασή του αυτή να στείλει έναν κληρικό κατεπειγόντως να καλύψει ένα κενό που είχαμε. Αλλά επειδή εγώ δεν μίλησα καθόλου ούτε με τον Αγιο Κρήτης, ούτε με κανέναν από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το ανέλαβε ο ίδιος ο ηγούμενος, δεν ήξερα ότι ο π. Λεμονάκης απεσπάσθη από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, εδώ».

Αναφορικά με το αν πρέπει να καθαιρεθεί, απάντησε: «Εάν δεν επιστρέψει στην προϊσταμένη του αρχή δεν υπάρχει άλλη λύση σ’ αυτό το θέμα».

Εμφανίσεις: 100713
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!