Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου μητροπολίτη Ρεθύμνης – Ο Κνωσού το φαβορί

ImageΑντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη στο Ρέθυμνο. Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εκλεγεί ο νέος μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου μετά την εκδημία του μακαριστού Άνθιμου τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι διεργασίες στους κόλπους τις Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης συνεχίζονται ενώ ο κατάλογος με τους προς αρχιερατεία αρχιμανδρίτες συμπεριλαμβάνει συνολικά 22  άγαμους ιερείς από την εκκλησία της Κρήτης. Ανάμεσα τους βρίσκονται και δυο μεσαρίτες.

Οι ιεράρχες της Κρητικής εκκλησίας θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αρχιμανδρίτες που πληρούν προυποθέσεις και στοιχεία για να αναλάβουν την καθοδήγηση του ποίμνιο του Ρεθύμνου αλλά και να συνεχίσουν το έργο του μακαριστού Άνθιμου.

Τα σενάρια που ακούγονται αυτές τις ημέρες είναι πολλά, αλλά φαβορί για την εκλογή, στη χηρεύουσα θέση του μητροπολίτη, φέρεται το όνομα του Επισκόπου Κνωσού κ. Ευγένιου.

Ο Επίσκοπος Κνωσού, με βάση τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Κρήτης, είναι βοηθός Αρχιεπισκόπου και η όποια μεταβολή της κατάστασης θα πρέπει να προταθεί από τον ίδιο τον Κρήτης.

Οι επίσκοποι δεν μπαίνουν στον κατάλογο με τους προς αρχιερατεία μια και είναι ήδη αρχιερείς. Έτσι μπορεί μεν οι συνοδικοί ιεράρχες της εκκλησίας της Κρήτης να έχουν στη διάθεση τους την κατάσταση με τους προς αρχιερατεία αρχιμανδρίτες, όμως αν την ημέρα της εκλογής ο αρχιεπίσκοπος δώσει το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του βοηθού του, Επισκόπου Κνωσού, τότε οι ιεράρχες θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίσουν το τριπρόσωπο από τους 22 συν τον Επίσκοπο Κνωσού.

Το πρωί της Πέμπτης λοιπόν οι Μητροπολίτες της κρητικής εκκλησίας θα μπουν στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά και αφού τελέσουν θεία λειτουργία θα προχωρήσουν στην πρώτη ψηφοφορία για την κατάρτιση του τριπρόσωπου.

Οι ιεράρχες θα κληθούν να ψηφίσουν τρείς αρχιμανδρίτες από τη λίστα και από την ενδεχόμενη πρόταση του Αρχιεπισκόπου. Αφού καταρτιστεί το τριπρόσωπο από τη σύνοδο, ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του μητροπολίτη.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ψηφοφορίες είναι μυστικές. Σε περίπτωση , πάντως, που ο Κρήτης Ειρηναίος δώσει το πράσινο φως για την εκλογή του βοηθού του, Επισκόπου Κνωσού, στη συνέχεια- και εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να ζητήσει νέο βοηθό.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας της Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να ζητήσει βοηθό όποια στιγμή θέλει, ακόμα και την ίδια μέρα.

Στη συνέχεια  καταρτίζει εκείνος το τριπρόσωπο και η σύνοδος καλείται να επιλέξει τον ένα. Πάντως και για τη θέση αυτή υπάρχουν σενάρια και μάλιστα ένα από αυτά θέλει τον  πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιο, αλλά και τον πρωτοσύγγελο της Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο Διαμαντάκη.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου θα πάει στο Φανάρι και θα υποβάλλει τα σεβάσματα του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνέχεια ο νέος μητροπολίτης θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η διαβεβαίωση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και μετά η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης θα προγραμματίσει την ενθρόνιση του.

Εμφανίσεις: 41285
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!