Δεν γνωρίζει η αριστερά... για Άγιο Νικόλαο

ImageΗ Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης - Νέας Ιερσέης έχει ήδη αρχίσει το εργοτάξιο στο αρχικό οικόπεδο στο «Σημείο Μηδέν» όπου βρισκόταν ο ναός του Αγίου Νικολάου, χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την κοινότητα του Αγίου Νικολάου.

Η αποκάλυψη αυτή αναγράφεται σε κοινή επιστολή - διαμαρτυρία που έστειλαν οι εκ Νέας Υόρκης βουλευτές Καρολίν Μαλόνι και Τίμοθι Μπίσοπ, προς τον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής Κρίστοφερ Γουάρντ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Εχουμε πληροφορηθεί πως η Λιμενική Αρχή έχει αρχίσει να κατασκευάζει τον Χώρο Ασφαλείας Οχημάτων κάτω από το αρχικό οικόπεδο του ναού, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή και την εκκλησία (του Αγίου Νικολάου)».

Οι Αμερικανοί βουλευτές στην επιστολή τους, με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2010, προτρέπουν την Λιμενική Αρχή να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με την Αρχιεπισκοπή και την εκκλησία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες και κανονισμούς».

Επισημαίνεται ότι η κ. Μαλόνι είναι ένθερμη υποστηρικτής των θεμάτων της Ομογένειας και της Ελλάδος, ενώ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων στην Ουάσιγκτον. Τονίζεται ότι η βουλευτής Καρολίν Μαλόνι θα έχει ως αντίπαλό της στις επόμενες εκλογές την 34χρονη δικηγόρο Reshma Soujani.

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής, Στιβ Κόλτμαν, επιβεβαίωσε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες στο αρχικό οικόπεδο του Αγίου Νικολάου. «Εχουμε αρχίσει την κατασκευή του Χώρου Ασφαλείας Οχημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση γιατί δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μία γραπτή συμφωνία ανάμεσα στην Λιμενική Αρχή και στην Αρχιεπισκοπή, είπε πως «δεν θα απαντήσω στην ερώτηση, σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που εκδώσαμε την περασμένη εβδομάδα».

Στο ανακοινωθέν αυτό αναγράφονταν και τα εξής: «Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου πάντα είχε και πάντα θα έχει το δικαίωμα να ξανακτιστεί στην αρχική της τοποθεσία.

Το θέμα ήταν εάν θα ξοδευόταν ένα σημαντικό ποσό δημόσιων χρημάτων για να χτιστεί μια εκκλησία έξι φορές μεγαλύτερη από την παλιά εκκλησία σε μια διαφορετική τοποθεσία, χωρίς να καθυστερήσει επιπλέον την ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Εργασθήκαμε σ’ αυτό το θέμα για πολλά χρόνια, καταλήξαμε σε μία συμφωνία και προσφέραμε μέχρι και 60 εκατομμύρια δολάρια δημόσιων πόρων για να χτιστεί αυτή η πολύ μεγαλύτερη εκκλησία.

Αφού είχαμε φτάσει το 2008 σε αυτό που εμείς πιστεύαμε ήταν συμφωνία, αντιπρόσωποι της εκκλησίας ζητούσαν ακόμα περισσότερες δημόσιες δεσμεύσεις, όπως το δικαίωμα να εγκρίνουν το σχέδιο του Κέντρου Ασφάλειας Οχημάτων, που απειλούσε με περαιτέρω καθυστέρηση το έργο της κατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κι ίσως να κόστιζε επιπλέον 20 εκατομμύρια δημόσιων πόρων».

Στο ανακοινωθέν της Λιμενικής Αρχής αναφερόταν ακόμα πως «το 2009, κάναμε την τελική μας προσφορά, που πάλι περιλάμβανε μέχρι και 60 εκατομμύρια από δημόσιους πόρους, και είπαμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου ότι το Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου δεν μπορούσε να καθυστερήσει λόγω αυτού του θέματος. Εκείνοι αρνήθηκαν την προσφορά μας.

Τα σχέδια και οι συμβάσεις για το Κέντρου Ασφάλειας Οχημάτων έχουν γίνει. Αν τώρα ακυρωθούν οι συμβάσεις και ξανασχεδιάσουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο, που έχει κύρια σημασία στο συνολικό σχέδιο του χώρου, θα καθυστερήσει περισσότερο όλο το έργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, επιβαρύνοντας το κοινό με απρόβλεπτα εκατομμύρια δολάρια».

Το ανακοινωθέν κατέληγε πως «επιπλέον, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να χτιστεί στην αρχική της τοποθεσία. Το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2013, παράλληλα με το τελικό στάδιο της κατασκευής του Κέντρου Ασφάλειας Οχημάτων, όπως θα είχε προχωρήσει στην μεγαλύτερη τοποθεσία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος δεν είχε επιστρέψει το τηλεφώνημα του «Ε.Κ.» μέχρι την ολοκλήρωση της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας.

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό διότι όπως είπε, «συμμετέχω στα λεπτά θέματα των διαπραγματεύσεων», ενώ μας παρέπεμψε στον π. Μάρκο Αρέι.

Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας στον διευθυντή της Λιμενικής Αρχής έστειλε για το θέμα και ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης, στις 27 Αυγούστου, στην οποία ανάμεσα στα άλλα χαρακτηρίζει «παράλογη» την τακτική προσέγγισης των διαπραγματεύσεων από μέρους της Λιμενικής Αρχής. Παράλληλα προτρέπει την επιστροφή «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον τάχιστα».

Σε δηλώσεις του ο π. Μάρκος Αρέι και στην ερώτηση πού βρίσκεται το ζήτημα αυτή τη στιγμή, μας είπε ότι «είμαστε στην ίδια κατάσταση που είμαστε τον Απρίλιο του 2009 όταν η Λιμενική Αρχή διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Αρχιεπισκοπή και ελπίζουμε ότι θα επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το 130 Liberty Street». Πρόσθεσε ακόμη πως «η εκκλησία νομικώς κατέχει τον τίτλο κυριότητας στο οικόπεδο 155 Cedar Street».

«Δεν υπήρξε τελική συμφωνία, όλα ήταν σε διαπραγματευτική φάση», είπε και τόνισε πως «εγώ προσωπικά δεν συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις, αλλά γνωρίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ τελική συμφωνία». Εξήγησε ότι «40 εκατομμύρια θα πήγαιναν στην κατασκευή δομικών αναγκών και 20 εκατομμύρια για την ανοικοδόμηση του ναού κι αυτά ήταν σε αποζημίωση συγκεκριμένων παροχών που έδινε η εκκλησία».

Ο π. Αρέι γνώριζε ότι ήδη η Λιμενική Αρχή έχει αρχίσει το εργοτάξιο στο αρχικό οικόπεδο του Αγίου Νικολάου. Οπως είπε, «γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία τεράστια τρύπα εκεί, δεν ξέρω αν άρχισαν την κατασκευή ή αν σκάβουν».

Στην ερώτηση αν πήραν άδεια από την Αρχιεπισκοπή, απάντησε πως «η Αρχιεπισκοπή πάντοτε συνεργάσθηκε με την Λιμενική Αρχή για την χρήση του οικοπέδου στο 155 Cedar Street, διότι το 2004 υπήρξε μία κατανόηση και συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία, στην πόλη, στη Λιμενική Αρχή, την Αρχιεπισκοπή και την ενορία πως το αρχικό οικόπεδο του Αγίου Νικολάου θα ανταλλασσόταν με εκείνο στο 130 Liberty Street» και συμπλήρωσε: «Επειδή έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις δεν ξέρω ποιες είναι οι επιπτώσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το οικόπεδο». Στην ερώτηση επικοινωνήσατε μαζί τους, είπε ότι «δεν γνωρίζω αν έχει επικοινωνήσει η Αρχιεπισκοπή».

Αναφορικά με το ποιοι κάνουν τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «όπως έχω καταλάβει είναι ένας συνδυασμός από αντιπροσώπους της ενορίας και της Αρχιεπισκοπής, εγώ προσωπικώς δεν συμμετέχω». Στην ερώτηση ποιοι είναι, απάντησε: «Υποθέτω αρχίζοντας από τον Αρχιεπίσκοπο, μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ο νομικός σύμβουλος, δεν ξέρω αν υπάρχει δικηγόρος εκτός Αρχιεπισκοπής, άλλοι άνθρωποι από την ενορία του Αγίου Νικολάου, είναι μία ευρεία αντιπροσώπευση».

Εμφανίσεις: 60625
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!