Επίσκοπος Φασιανής: Στα δικαστήρια της ΝΥ για τον Αγιο Νικόλαο

ImageΑνοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα και τις επιλογές η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ακόμα και την προσφυγή της στα Δικαστήρια προκειμένου να κατοχυρώσει το αναφαίρετο δικαίωμα της ανοικοδόμησης εκ νέου του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν.

Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε προς την Ομογένεια και τον Ελληνισμό παντού, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. Στην ερώτηση αν η Αρχιεπισκοπή προτίθεται να καταθέσει μήνυση εναντίον της Λιμενικής Αρχής, ο Επίσκοπος Αντώνιος απηχώντας την επίσημη θέση της Αρχιεπισκοπής, απάντησε: «Είμαι βέβαιος πως κάτι τέτοιο είναι μέσα στα σχέδιά μας.

Δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε να κάνουμε, αλλά εάν αναγκασθούμε θα καταφύγουμε σ’ αυτή την επιλογή». Αφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του σημερινού διευθυντή της Λιμενικής Αρχής και την πιθανότητα να υπάρχει «κάτι άλλο πίσω από όλα αυτά», ενώ έκανε λόγο για ανοικοδόμηση «Κέντρου Καλών Τεχνών» στο οικόπεδο που προορίζεται για τον Αγιο Νικόλαο.

Σε σχετική ερώτηση πού βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μέσα σ’ όλο αυτό το θέμα, ο Επίσκοπος Αντώνιος - ο οποίος θεσμικά ως Πρωτοσυγκελλεύων ενεργεί «αντ’ αυτού» - είπε: «Ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ προβληματισμένος, έχει ενεργό συμμετοχή, γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες και εργάζεται παρασκηνιακά ασκώντας πίεση στην Λιμενική Αρχή για να επιστρέψει τουλάχιστον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Είπε ακόμη ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Λιμενική Αρχή σταμάτησαν πέρυσι και δεν μας άφησαν άλλη επιλογή παρά αν επιστρέψουμε στην αρχική θέση του Αγίου Νικολάου», ενώ στην ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων, τόνισε πως «δεν γνωρίζω, δεν συμμετείχα σ’ αυτές, σας λέγω ό,τι έχω ακούσει. Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε κάποια ένταση, ίσως η Λιμενική Αρχή δεν άρεσε τη στάση μας».

Ο κ. Αντώνιος τόνισε πως «μερικά πράγματα που έχουν πει (η Λιμενική Αρχή) δεν είναι ακριβή, ιδιαίτερα για το ότι η Εκκλησία απαίτησε 60 εκατομμύρια δολάρια» και υπογράμμισε με έμφας: «Διότι τα 40 εκατομμύρια θα πάνε σε έργα υποδομής κάτω από τον ναό προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφάλεια διέλευσης των αυτοκινήτων, δεν έχει να κάνει τίποτε με τον ναό».

Εξήγησε ακόμα πως οι διαπραγματεύσεις ακολούθησαν μία εξελικτική πορεία. «Ηταν μία εξέλιξη. Αρχικά δεν ήταν η Λιμενική Αρχή, αλλά το LMDC (Αναπτυξιακή Εταιρεία Κάτω Μανχάταν). Από το έτος 2004 έχομε χαρτιά και τεκμήρια τα οποία δείχνουν ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου θα ανοικοδομηθεί στο 130 Liberty street», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν χαρτιά τα οποία δείχνουν ότι όλα τους τα σχέδια (της Λιμενικής Αρχής) εμφανίζουν τον ναό στο 130 Liberty Street».

Τόνισε ότι «τα χαρτιά βρίσκονται στα χέρια του δικηγόρου της Αρχιεπισκοπής» και διευκρίνισε πως «εγώ δεν τα έχω και δεν συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις». Αναφορικά αν ο Εμμανουήλ Δήμος είναι ο δικηγόρος των διαπραγματεύσεων, ο Επίσκοπος Αντώνιος είπε, «όχι, έχομε άλλους δικηγόρους που εκπροσωπούν την Αρχιεπισκοπή γι’ αυτό το θέμα».

Στην ερώτηση αν υπάρχει τελική γραπτή συμφωνία ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και την Λιμενική Αρχή, ο Επίσκοπος Αντώνιος είπε «όχι δεν υπάρχει τελική απόφαση» και πρόσθεσε: «Λένε ότι ζητήσαμε 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά σας λέγω ότι κατά καιρούς πρόσφεραν είτε 20 εκατομμύρια, είτε τα μείωσαν στα 10, και το θέμα δεν ήταν το ποσό των χρημάτων, αλλά πότε θα δινόταν στην Αρχιεπισκοπή διότι αν αρχίζαμε την ανοικοδόμηση του ναού θα χρειαζόμαστε χρήματα για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας».

Στην ερώτηση πώς γίνεται να έχουν περάσει εννιά χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2001 και να μην υπάρχει μία γραπτή δεσμευτική συμφωνία, ο κ. Αντώνιος επανέλαβε ότι «δεν συντάχθηκε ποτέ μία τελική συμφωνία» και πρόσθεσε πως «ούτως ή άλλως η ανοικοδόμηση δεν θα άρχιζε μέχρι το 2012 ή 2013», ενώ στην ερώτηση τι έχει σήμερα στα χέρια της η Αρχιεπισκοπή, είπε: «Δυστυχώς δεν έχομε τίποτε διότι έχομε να κάνουμε μ’ έναν πολύ περίεργο διευθυντή της Λιμενικής Αρχής.

Ολοι οι προκάτοχοί του συμφώνησαν σε όλα όσα είχαμε συζητήσει, αλλά ο σημερινός κρατά μία στάση που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από όλα αυτά, ίσως θέλουν να κάνουν κάτι άλλο με το οικόπεδο διότι πριν από έξι μήνες είχαν πει κάτι για ανοικοδόμηση Κέντρου Καλών Τεχνών, κι έτσι δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει στο παρασκήνιο».

Ο Επίσκοπος Αντώνιος επιρρίπτει ευθύνες και στον σημερινό κυβερνήτη Νέας Υόρκης, κ. Πάτερσον. Αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η Αρχιεπισκοπή από εδώ και στο εξής, είπε: «Κατ’ αρχήν προσπαθούμε να δημοσιοποιήσουμε τα τεκμήρια διότι η Λιμενική Αρχή αναφέρεται παραπλανητικά για την Εκκλησία ότι είμαστε άπληστοι, ότι είχαμε απαιτήσεις που ήταν παράλογες κι όλα τα άλλα τα οποία δεν είναι σωστά. Προσπαθούμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση διότι δυστυχώς η Λιμενική Αρχή είναι κάπως ανεξάρτητο σώμα με διοικητικό συμβούλιο, αλλά έχουν την αναφορά τους στους κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης. Δυστυχώς όμως στη Νέα Υόρκη έχομε έναν απερχόμενο κυβερνήτη, ο οποίος δεν έχει μεγάλη επιρροή ή εξουσία, δεν του δίνει κανείς σημασία. Εάν ήταν κάποιος άλλος ας πούμε ο Πατάκι ή ο Κουόμο το θέμα θα είχε λυθεί».

Ο κ. Αντώνιος είπε επίσης πως «υπάρχει στην Αρχιεπισκοπή επιστολή του Πατάκι όταν ήταν κυβερνήτης Νέας Υόρκης, η οποία επιβεβαιώνει ότι η τοποθεσία 130 Liberty Street ήταν το οικόπεδο που είχε οριστεί για την ανοικοδόμηση του ναού».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.», πως αν υπήρχε γραπτή συμφωνία τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για την Αρχιεπισκοπή, ο Επίσκοπος Αντώνιος είπε ότι «δεν είχαμε υπογεγραμμένη συμφωνία, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ» και πρόσθεσε πως «δεν συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις και δεν γνωρίζω γιατί δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνιο στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν «οι δικηγόροι, ο κ. Τζαχάρης υποθέτω, καθώς άλλα άτομα», ενώ αναφορικά αν συμμετείχε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, είπε πως «είμαι σίγουρος πως συμμετείχε, αλλά δεν γνωρίζω σε ποιον βαθμό» και διευκρίνισε πως «ο π. Καρλούτσος δεν είχε οριστεί ως ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής».

Σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου στο «Σημείο Μηδέν», την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι «την κάλεσε ο Γεώργιος Δήμος» και διευκρίνισε πως «δεν γνώριζα κάτι τέτοιο μέχρι τη στιγμή που έφτασα εκεί». «Μου είπαν από το Γραφείο του Αρχιεπισκόπου να πάω, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος βρισκόταν εκτός Αμερικής», πρόσθεσε.

Αναφορικά με ποια ιδιότητα ο κ. Δήμος κάλεσε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι «δεν γνωρίζω, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Εμείς απλώς την χρησιμοποιήσαμε ως ευκαιρία για να περάσει η Εκκλησία το μήνυμά της».

Εμφανίσεις: 57633
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!