Ο Υπουργός Παιδείας για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015
-
Γράφτηκε από τον/την protothema.gr - 00.04
-
«Πρέπει να εκλογικεύονται αυτοί οι ρόλοι» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα
Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει περάσει και στις σχολικές αίθουσες, την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και την εκ βάθρων αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έθεσε ως βασικούς του στόχους ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν το τρέχον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έτος προκειμένου να μην διαταραχθούν μαθητές, σπουδαστές και γονείς. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης άνοιξε και θέμα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας είπε ότι τα πρώτα βήματα μπορούν να γίνουν σύντομα υποστήριξε όμως ότι η όλη πορεία «είναι μακριά και δύσκολη».
«Εκκλησία και κράτος πρέπει να διαχωριστούν αλλά αυτή η πορεία είναι μακριά και δύσκολη» είπε χαρακτηριστικά παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε «πρέπει να εκλογικεύονται αυτοί οι ρόλοι. Βήματα προς την κατεύθυνση ανεξαρτησίας κράτους- εκκλησίας μπορούν να γίνουν σύντομα».
Πέραν αυτών σημείωσε ότι «oι σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στην δουλειά τους» ενώ για την τράπεζα θεμάτων είπε πως «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην Τρίτη Λυκείου φέτος στην εισαγωγή σχολών. Καταργούμε την τράπεζα θεμάτων που είναι αποθετήριο ερωτήσεων τις οποίες τα παιδιά ξέρουν εκ των προτέρων. Η τράπεζα δεν έγινε για να βοηθήσει την εκπαίδευση αλλά για να πληρωθεί. Υπάρχουν έργα που δεν γίνονται επειδή χρειάζονται αλλά για να πληρωθούν κάποιοι».
Πρόσθεσε ότι η βαθμολογία της πρώτης και δευτέρας Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι θα αποσυρθεί καθώς «δεν αξιολογεί για να βοηθήσει αλλά για να τιμωρήσει» και θα αντικατασταθεί από νέο σύστημα.
Προανήγγειλε αλλαγές και για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά ενώ για τα ΕΠΑΛ είπε «προφανώς επιστρέφουν στην δουλεία οι καθηγητές που διώχθηκαν κακήν κακώς υπέρ των ιδιωτικών ΙΕΚ που είχαν παρόμοιες αρμοδιότητες».
Προανήγγειλε επίσης την επιστροφή των διοικητικών των ΑΕΙ οι οποίοι όπως είπε θα αναλάβουν να βρουν ποιοι είναι εκείνοι οι αιώνιοι φοιτητές που πρέπει να διαγραφούν.
Ο υπουργός «εκτέλεσε» και τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου για τον οποίο είπε ότι «ήταν η απόλυτη καταστροφή διότι κάποιος κάποτε πέρασε από την Αμερική κάτι άκουσε και νόμιζε ότι τα συμβούλια είναι κάτι καλό. Κατεδάφισε ότι έμενε όρθιο σε συνάρτηση με διαδικασία κατασυκοφάντησης του ότι είχε πετύχει το πανεπιστήμιο από 1982 και μετά. Κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος με νόμο».
- Εμφανίσεις: 49085