Ολες οι γενιές τίμησαν τη μνήμη της Παναγιάς στο Ντράκετ Μασαχουσέτης

ImageΟ κ. Γιάννης Νικολόπουλος κρατούσε στοργικά στην αγκαλιά του τον δύο ετών εγγονό του, Απόστολο, και πέρασαν κάτω από τον Επιτάφιο της Παναγίας μετά την περιφορά του, στην πανηγυρίζουσα κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ντράκετ της Μασαχουσέτης, όπως έκανε κι όλο το εκκλησίασμα τηρώντας την παράδοση.

Ο κ. Νικολόπουλος θεωρεί «θαύμα» το γεγονός ότι ο νέος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτίσθηκε λίγα μόλις μέτρα μακριά από την οικία του, πράγμα για το οποίο λέγει ότι «ήλθε η Παναγία δίπλα μας». Μιλώντας για τον Εσπερινό, είπε πως «ήλθαμε απόψε και ανάψαμε το αγιοκέρι της πίστης μας στην Παναγία Μητέρα του Χριστού που είναι και μητέρα όλων μας και την παρακαλέσαμε να χαρίζει σ’ όλο τον κόσμο την αγάπη, την υγεία και την ειρήνη».

Τόνισε ακόμα, πως «έχομε ιερό καθήκον να διατηρούμε την πίστη ζωντανή και να μεταγγίζουμε τις παραδόσεις της Ελληνικής μας Ορθοδοξίας στα παιδιά μας και τώρα, καθώς βλέπετε, και στα εγγόνια μας».

Ολες οι γενιές, κατά τον στίχο των εγκωμίων «αι γενεαί αι πάσαι», ύμνησαν το βράδυ του Σαββάτου την Κοίμηση της Παναγίας στον ομώνυμο ναό της, στο Ντράκετ της Μασαχουσέτης, όπου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, στο τέλος του οποίου ψάλθηκαν τα εγκώμια της και έγινε η περιφορά του επιταφίου της στον αύλειο χώρο του ναού.

Προπορευόταν οι ιερόπαιδες, ακολουθούσαν οι μυροφόρες δηλαδή μικρά κορίτσια ντυμένα με λευκές φορεσιές, ο ιερός επιτάφιος της Παναγίας, ο ιερός κλήρος και ο λαός, ενώ οι ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Νικήτα Φλάρη, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου έψαλλαν τον ύμνο «απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε».

Τον πανηγυρικό λόγο για την Κοίμηση της Θεοτόκου κήρυξε ο π. Γεώργιος Δράγας καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και συνάμα προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του βαπτιστή Βοστώνης.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης, ενώ συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Ανθιμος Κωνσταντόπουλος φοιτητής της Θεολογικής Σχολής, ο π. Νικόλαος Πελεκούδας προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Λόουελ, ο π. Στίβεν Λόρενς προϊστάμενος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης, ο π. ο π. Αναστάσιος Κουλουράς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λόουελ, ο προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος ναού της Κοιμήσεως του Ντράκετ π. Εμμανουήλ Κλάψης και ο π. Κωνσταντίνος Μανέτας, επισκέπτης από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού το εκκλησίασμα μετέβη στον χώρο του φεστιβάλ, το οποίο έγινε το τριήμερο από Παρασκευή 13 μέχρι και χτες Κυριακή και το οποίο σύμφωνα με τον κ. Φλάρη «σημείωσε μεγάλη επιτυχία».

Προσκυνητές και επισκέπτες είχαν έλθει από τις τρεις Ελληνορθόδοξες κοινότητες του Λόουελ και συγκεκριμένα της Αγίας Τριάδος, της Μεταμόρφωσης και του Αγίου Γεωργίου, καθώς επίσης και από την γειτονική κοινότητα του Αγίου Φιλίππου της πόλης Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ.

Εμφανίσεις: 45753
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!