Ο Χαλκηδόνος Αθανάσιος στην Ιερά Μονή Σπηλιάς Αγράφων

ImageΜε λαμπρότητα πανηγύρισε την Κοίμηση της Θεοτόκου η Ιερά Μονή Σπηλιάς, στην Αργιθέα των Αγράφων.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τελετή του προεορτίου Εσπερινού μετά της (τελευταίας) Παρακλήσεως, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στον οποίο χοροστάτησε ο πρώτος τη τάξει Αρχιερεύς του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. κ. Αθανάσιος, συγχοροστατούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αυλώνος κ. κ. Χριστοδούλου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. κ. Κυρίλλου, του και Κυριάρχου Μητροπολίτου μας.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Γέρων Χαλκηδόνος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατηρήσεως της παραδόσεώς μας και μετέφερε στους πολυπληθείς προσκυνητές την Σεπτή Πατριαρχική ευλογία, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Στην επακολουθήσασα σύντομη προσλαλιά του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος διερμηνεύοντας τα αισθήματα υιϊκής αφοσιώσεως προς τον Οικουμενικό Θρόνο, ολοκλήρου του φιλοχρίστου ποιμνίου του, παρεκάλεσε τον Άγιον Χαλκηδόνος να μεταφέρει τα σέβη όλων προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην.

Το εσπέρας της επομένης, 14 Αυγούστου, τελέστηκε ο Μέγας  πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ/του Γέροντος Χαλκηδόνος κ. κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, συγχοροστατούντος αυτώ του Σεβ/του Μητροπολίτου Αυλώνος κ. κ. Χριστοδούλου.

Στο κήρυγμά του ο Σεπτός Ιεράρχης αναφέρθηκε στην τιμή που αποδίδει η εκκλησία στην Υπεραγία Θεοτόκο καθώς και στις διάφορες ονομασίες που ο πιστός λαός έδωσε σε Αυτήν.

Συγκινητική μάλιστα ήταν η αναφορά του στις θαυματουργές εικόνες της Πόλεως. Στον Μέγα Εσπερινό παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ανατολικής Αργιθέας καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Η εορταστική αυτή πανδαισία προς τιμήν τής Μητέρας του θεού, κορυφώθηκε με την τέλεση της Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας υπό των ως άνω δυο Αγίων Αρχιερέων, χθες το πρωί, με τη συμμέτοχή χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών απ’ όλη την Ελλάδα. Τον Θείον Λόγο εκήρυξε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Αυλώνος αναφερθείς στην Υπεραγία Θεοτόκο ως πηγής της χαράς, τόσον για την περιοχή, όσο και για τον κόσμο ολόκληρο.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η καθιερωμένη πανηγυρική τράπεζα κατά την οποία ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. κ. Αθανάσιος ευχήθηκε στον Γέροντα της Μονής, Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην πατέρα Νεκτάριο, και στην συνοδεία του πλούσια την θεομητορική ενίσχυση στο έργο που επιτελούν.

Τέλος, οι εκδηλώσεις για την πανήγυρη της Μονής αναμένεται να λάβουν πέρας με την τέλεση του Μνημοσύνου των μακαρίων και αοιδίμων κτιτόρων της Ιεράς Μονής σήμερα το απόγευμα.

Εμφανίσεις: 51260
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!