Εργασίες συντήρησης στη Ρωσική Eκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής Χανίων

ImageΈνα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Χανίων, κληρονομιά από την Ρωσική αυτοκρατορία ο Ιερός ναός της Αγιας Μαγδαληνής αλλάζει όψη μετά και από τις εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης που γίνονται με ευθύνη της 28ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Η αρχή έγινε με την αποκατάσταση του μεταλλικού τρούλου βάρους 2,5 τόνων.Πριν από περίπου 5 μήνες έγινε η αποκαθήλωση του τρούλου και σήμερα το πρωί συνεργεία της 28ης εφορίας αρχαιοτήτων προχώρησαν στην επανατοποθέτησή του.

Ο τρούλος, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της 28ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια της εφορίας αρχαιοτήτων στο Ρέθυμνο.

« Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση αποκατάστασης του ναού της Αγίας Μαγδαληνής με την επανατοποθέτηση του μεταλλικού μέρους του τρούλου αφού πρώτα συντηρήθηκε. Tο επίσης σε κακή κατάσταση λίθινο κομμάτι του τρούλου, το οποίο αποσυναρμολογήθηκε, πήγε στο Ρέθυμνο στα εργαστήρια της 28ης εφορίας.» 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της 28ης εφορίας αρχαιοτήτων το έργο της συντήρησης αποκατάστασης ήταν δύσκολο και αυτό που απομένει είναι κάποιες στερεωτικές εργασίες καθώς το μνημείο έχει αρκετά ετοιμόρροπα τμήματα. 

« Είναι Ρωσικός ο ναός είναι ο τυπικός της Ρωσικής εκκλησίας. Αυτοί είναι συνήθως ψευδοτρούλοι δεν έχουν δηλαδή σχέση με το κτήριο απλώς είναι διακοσμητικοί. Το κάτω μέρος του τρούλου είναι λίθινο γλυπτό ένα σχέδιο το οποίο συναντάμε στις Ρωσικές εκκλησιές».

Σύμφωνα με τον κ Ανδριανάκη ο εσωτερικός σκελετός του τρούλου που ήταν από σίδερα αλλά σε κατάσταση διάβρωσης θα συντηρηθεί και θα τοποθετηθεί σε κάποιο εξωτερικό σημείο της εκκλησίας

Παράλληλα στο ναό συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης και σύντομα θα τοποθετηθούν πλακίδια που θα παραγγελθούν από την Ισπανία.


Εμφανίσεις: 29660
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!