Κυριακή της Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

01-13

Την Α’ Κυριακήν των Νηστειών, 16 Φεβρουαρίου/ 1ην Μαρτίου 2015, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου συμφώνως προς την τυπικήν αυτού διάταξιν και την προσκυνηματικήν τάξιν η εορτή της αναστηλώσεως των αγίων εικόνων και του θριάμβου της Ορθοδοξίας.

Α’ Η Παραμονή.

Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου ανεγνώσθη η Θ’ Ωιδή εις τον μοναστηριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εν συνεχεία δε εγένετο επίσημοςκάθοδος εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Ενταύθα, εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν εγένετο προϋπάντησις και θυμίαμα, προσκύνησις δε εν συνεχεία εις τον Πανάγιον Τάφον και είσοδος εις το Καθολικόν.

Ενταύθα ο προεξάρχων της πανηγύρεως Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ενδυθείς μανδύαν, ηυλόγησε και ήρξατο η ακολουθία του Εσπερινού μετ’ Ανοιξανταρίων, εν ω εκρούοντο τα σήμαντρα και οι Αρχιερείς και οι Συνοδικοί προσεκύνουν εις τον Φρικτόν Γολγοθάν και οι διάκονοι μετά του Παραδραγουμάνου και του Τελετάρχου ετέλουν το θυμίαμα ανά τα προσκυνήματα.

Ο Εσπερινός εσυνεχίσθη μετά του «Φως Ιλαρόν» και της Αρτοκλασίας και απελύθη, εν ω οι Συριάνοι ετέλεσαν το δικαίωμα αυτών της προσκυνήσεως εις τον Φρικτόν Γολγοθάν άνευ σταυρού, στέμματος Αρχιερέως και ραβδούχου.

Του Εσπερινού απολυθέντος, οι Αγιοταφίται ανήλθον εις τα κελλία αυτών εν τη Αδελφότητι.

Β’ Η κυριώνυμος ημέρα της εορτής.

Την 7.00 π.μ. της Κυριακής, των κωδώνων κρουομένων, έλαβε χώραν η επίσημος κάθοδος της Πατριαρχικής Αγιοταφιτικής Συνοδείας εις τον Ναόν της Αναστάσεως.

Μετά την προσκύνησιν εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν και τον Άγιον Τάφον, εγένετο η είσοδος εις το Καθολικόν. Ενταύθα ο προεξάρχων της πανηγύρεως, Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ενδυθείς μανδύαν, ηυλόγησε και ήλθον οι ιερείς και« έλαβον καιρόν», ίνα ενδυθώσι, εν ω εκρούοντο τα σήμαντρα και εψάλλετο το «άνωθεν οι Προφήται».

Λαβών καιρόν ο Μακαριώτατος εισήλθεν εις το Ιερόν, ησπάσθη τους αγίους Αρχιερείς και ενδυθείς ως και εκείνοι εξήλθεν εις το Καθολικόν, οπότε και ήρξατο η θεία Λειτουργία δια του «Ευλογημένη».

Η θεία Λειτουργία ετελέσθη, συλλειτουργούντων τω Μακαριωτάτω των Αγιοταφιτών Αρχιερέων Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Αβήλων κ. Δωροθέου, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και Λύδδης κ. Δημητρίου και Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και του Αρχιδιακόνου π. Ευλογίου και λοιπών Ιεροδιακόνων, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη και αθρόου εκκλησιάσματος εντοπίων και προσκυνητών εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας.

Μετά την Απόλυσιν της θείας Λειτουργίας ηκολούθησεν η λιτανεία εν κρατήσει ανά χείρας των αγίων εικόνων, τρις πέριξ του Παναγίου Τάφου, εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν, ανά τα προσκυνήματα, το «Μη μου άπτου» έως και του χώρου προ του Κουβουκλίου του Αγίου Τάφου.

Ενταύθα ανεγνώσθη το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας, περιλαμβάνον τα αναθέματα κατά των αρνητών των Αγίων Εικόνων και τα «αιωνία η μνήμη» υπέρ των αναστηλωσάντων και προσκυνούντων ταύτας.

Η ακολουθία αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πατριαρχείου.
Της λιτανείας ληξάσης, η Πατριαρχική Αγιοταφιτική Συνοδεία ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία. Ενταύθα ο Μακαριώτατος προσεφώνησε δια της κάτωθι

προσφωνήσεως αυτού ελληνιστί ως έπεται:

«Ο απερίγραπτος Λόγος του Πατρός, εκ σου Θεοτόκε περιεγράφη σαρκούμενος και την ρυπωθείσαν εικόνα εις το αρχαίον αναμορφώσας τω θείω κάλλει συγκατέμειξεν. Αλλ’ ομολογούντες την σωτηρίαν, έργω και λόγω ταύτην ανιστορούμεν», αναφωνεί ο θεόπνευστος της Εκκλησίας μελωδός.
Εκλαμπρότατε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος, Σεβαστοί Άγιοι Πατέρες, αγαπητοί αδελφοί,ευλαβείς Χριστιανοί και προσκυνηταί,

Η θεαρχική και ζωοποιός δύναμις του Αγίου Πνεύματος συνήγαγε πάντας ημάς εν τω τόπω του αγιάσματος της σταυρικής θυσίας και της νικηφόρου Αναστάσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ένθα ευχαριστιακώς και πανηγυρικώς εωρτάσαμεν τον θρίαμβον της Ορθοδόξου ημών πίστεως επί τη προσκυνήσει και αναστηλώσει των αγίων και Ιερών Εικόνων.

Η σημερινή Κυριακή, η καλουμένη της Ορθοδοξίας, αποτελεί και την απαρχήν των επομένων Κυριακών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο λόγος δια τον οποίον, εθεσπίσθη υπό των αγίων και θεοφόρων Πατέρων η εορτή αύτη είναι η προστασία και περιφρούρησις της ακραιφνούς ημών πίστεως, εις το μυστήριον της θείας ενσάρκου Οικονομίας, δηλονότι της εκ Παρθένου Μαρίας γεννήσεως, του σταυρικού πάθους και της εκ νεκρών τριημέρου αναστάσεως του Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού.

Είναι η ανιστόρησις έργω τε και λόγω της σωτηριώδους ομολογίας της πίστεως ημών της υπό των Αγίων Γραφών παραδοθείσης ημίν και υπό των πνευματοφόρων πατέρων ερμηνευθείσης εν ταις αγίαις Οικουμενικαίς Συνόδοις.

Περιγράφομεν, δηλαδή εξεικονίζομεν, τον απερίγραπτον Λόγον του Θεού Πατρός, τον Ιησούν Χριστόν, ίνα ον σεβόμεθα, τούτου και την εικόνα διακρατούντες μη πλανώμεθα. Ενδυσάσθωσαν αισχύνην, αναφωνεί ο μελωδός, ούτω μη πιστεύοντες.

Ημίν γαρ δόξα του Σαρκωθέντος η μορφή, ευσεβώς προσκυνουμένη, ου θεοποιουμένη. Ταύτην κατασπαζόμενοι και ημείς οι πιστοί βοήσωμεν.

Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των εγκρίτων της Εκκλησίας Αγίων Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την αγίαν Γην και την Οικουμένην εστήριξεν.

Έτη πολλά και ευλογημένον το στάδιον της αγίας νηστείας».

Kαί ηκολούθησεν ο αδελφικός ασπασμός και η διανομή εικόνων του Παναγίου Τάφου εις τους προσκυνητάς.

01-2

01-3

01-5

01-7

01-8

01-9

01-11

01-12

01-14-copy

01-15

2-1

2-2

2-3

2-4

Εμφανίσεις: 37285
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!