Κορωνείας Παντελεήμων: ''Η αγιότητα είναι δώρο Θεού

img 5991

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου με μεγάλη προσέλευση πιστών έλαβε χώρα ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Β' Κυριακής Νηστειών.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος απο τον Πρωτοπρ. Ματθαίο Χάλαρη, προϊστάμενο και τους πατέρες Γεώργιο και Ευάγγελο, ενώ τους ύμνους απέδωσε με υποδειγματικό τρόπο πολυμελής βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Φώτη Κετσεντζή.

Στο κήρυγμά του, αφού επιγραμματικά είπε ορισμένα βιογραφικά του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αναφέρθηκε στην λεγόμενη "ήσυχαστική έριδα."

Οι Μοναχοί του Αγίου Όρους υποστήριζαν ότι με την εντατική - καρδιακή - προσευχή ελάμβαναν πείρα ενός θείου φωτός. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και ο Άγιος Γρηγόριος ανάλαβε την υπεράσπιση των Μοναχών. 

Υποστήριξε ότι, όπως ο ήλιος εκπέμπει τις ακτίνες του, που μας φωτίζουν και μας θερμαίνουν, έτσι και ο Θεός εκπέμπει τις "άκτιστες" ενέργειές Του στους ανθρώπους.

Μια συνέπεια των ενεργειών αυτών είναι και το "άκτιστο φως" των Μοναχών. Την ουσία του Θεού δεν μπορούμε ούτε να την κατανοήσουμε, ούτε να την περιγράψουμε, ούτε να μετάσχουμε σ' αυτήν.

Όμως μπορούμε να μετέχουμε στις "άκτιστες ενέργειες" του Θεού. (βλ. Μητροπολίτου Κορωνείας Ψήγματα σελ.25 κ.εξ.).

Άλλωστε σ'αυτες στηρίζονται και τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Γιατί, τι άλλο είναι η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που μας παρέχεται με τα Ιερά Μυστήρια, παρά οι άκτιστες ενέργειες του Θεού,που οικειοποιούμεθα με την ενσωμάτωσή μας στο Σώμα του Χριστού,την Εκκλησία;

Συμπερασματικά συνάγεται, κατέληξε ο Σέβ. Κορωνείας, ότι η αγιότητα, που είναι ο σκοπός της ζωής μας, δεν είναι αποτέλεσμα απλώς δικών μας προσπαθειών, για ηθική πρόοδο.

Είναι δώρο της Χάριτος του Θεού, δηλ. μετοχής μας στις "άκτιστες ενέργειες" του Θεού, που σαν θρυαλλίδα μεταδίδουν την φλόγα του Αγίου Πνεύματος στα κάρβουνα των προσπαθειών μας και λάμπαδιάζει η φωτιά της αγιότητας.

0koron

0koron1

0koron2

0koron3

00or

00or1

Εμφανίσεις: 21459
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!