Ομαδική αποχή των κοινοτήτων Νέας Αγγλίας από την Κληρικολαϊκή

ImageΟμαδική σχεδόν ήταν η αποχή των κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας από την 40ή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ατλάντας, στην οποία φαίνεται να συμμετείχαν μόνο 18 από τις 63 κοινότητες. Δεν απείχαν απλώς κάποιες μικρές κοινότητες, αλλά ακόμα και οι θεωρούμενες ως οι μεγαλύτερες της Νέας Αγγλίας, όπως λόγου χάρη του Λιν, του Πίποντι, του Χέβερχιλ, ακόμα και του Καθεδρικού Ναού.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, ο οποίος την επόμενη κιόλας μέρα, Παρασκευή 9 Ιουλίου, με έντονο γράμμα του στους ιερείς και τα κοινοτικά συμβούλια ανάμεσα στα άλλα έγραψε, πως «η απουσία πολλών ιερέων και κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης από την 40ή Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ήταν πολύ απογοητευτική».

Εν τω μεταξύ, στις 23 Ιουνίου 2010, ο Πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης υπογράφων ως π. Τεντ, έγραψε επιστολή στους ιερείς εκ μέρους του κ. Μεθόδιου προτρέποντάς τους να συμμετάσχουν στην Κληρικολαϊκή, και σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν να εξηγήσουν τους λόγους. «Ο Σεβασμιότατος επιθυμεί να γνωρίζει εάν προγραμματίζετε να παρευρεθείτε στην Κληρικολαϊκή και εάν όχι, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε μαζί μας να εξηγήσετε γιατί δεν μπορείτε να συμμετάσχετε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλοί ιερείς αγνόησαν παντελώς την επιστολή του π. Τεντ, ενώ στην Ατλάντα συζητήθηκε ευρέως ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς σε ιδιωτικές συζητήσεις η κραυγαλέα αποχή της Νέας Αγγλίας με τα ανάλογα σχόλια.

Επίσης, σχολιαζόταν και το γεγονός ότι η Μητρόπολη Βοστώνης το Σάββατο 24 Ιουλίου, θα προβεί στον Αγιασμό των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη της Κατασκήνωσης, κατά την παράδοση και το τελετουργικό των Θεοφανείων.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» επικοινώνησε με αρκετές κοινότητες της Νέας Αγγλίας που δεν συμμετείχαν στην Κληρικολαϊκή και οι οποίες είπαν τα εξής:

Ο αρχιμανδρίτης Μακάριος Νιάκαρος, από το Χέρβεχιλ, μας είπε: «Δεν πήγαμε, δεν πήγαμε, είχαμε άλλα καθήκοντα, βαπτίσεις», ενώ στην ερώτηση αν ήταν οικονομικός ο λόγος, διευκρίνισε πως «όχι, όχι, είχα βάπτιση στις 4 Ιουλίου».

Ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, από το Ντράκετ, είπε ότι «συνέβη ένα αναπάντεχο κατεπείγον οικογενειακό περιστατικό κι έπρεπε να φύγω εσπευσμένα για την Ελλάδα».

Ο π. Ιωάννης Γκοβόστης, από το Ιπσουιτς, είπε πως «αυτή την στιγμή έχω το φεστιβάλ δεν θέλω να πω τίποτε».

Ο π. Παναγιώτης Ρίζος, από το Γούμπερν, στην ερώτηση γιατί δεν πήγε η κοινότητα στην Κληρικολαϊκή είπε: «Καλό ερώτημα, είναι μάλλον σύμπτωμα των διαφόρων κοινοτήτων ότι κάπως υπάρχει η αίσθηση πως ό,τι πουν τα έχουν προετοιμάσει» και συμπλήρωσε «υπάρχει και η αίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα των παροικιών μας». Ο π. Ρίζος είπε ότι «οι παροικίες μας χρειάζονται πνευματική αφύπνιση» και τόνισε «προσωπικώς λυπήθηκα που αναφέρθηκε από τον κ. Τζαχάρη ότι νομίζει η εισαγωγή περισσότερων αγγλικών θα σώσει την Εκκλησία μας. Αυτό που χρειάζεται η Εκκλησία μας είναι μετάνοια, συναίσθηση της παρακαταθήκης μας και αφοσίωση στο Χριστό. Εκτός αυτού νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά αγγλικά όπως είναι τα πράγματα τώρα». Ο π. Ρίζος, ο οποίος είναι αμερικανογεννημένος και πήγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα είπε ότι ο λόγος που δεν πήγε στην Κληρικολαϊκή «δεν ήταν οικονομικός».

Ο π. Νικόλαος Πελεκούδας, από την Αγία Τριάδα του Λόουλ, μας ενημέρωσε ότι δεν έχει πάει ποτέ μέχρι τώρα σε Κληρικολαϊκή και συμπλήρωσε: «Επειδή μας είπε ο δεσπότης να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάμε, το ανέφερα το συμβούλιο και μου είπαν ότι αυτή τη στιγμή έχομε σοβαρά οικονομικά προβλήματα κι αν είναι δυνατόν να μην ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα για την Κληρικολαϊκή διότι μας είπαν ότι κοστίζει μεταξύ 3 και 4 χιλιάδες δολάρια το άτομο».

Ο πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, Δημήτρης Φωτόπουλος, είπε πως «δεν είχαμε κανένα επείγον θέμα για να κουβεντιάσουμε και είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις άλλες εκδηλώσεις που δεν προλαβαίναμε να πάμε. Καθυστέρησε και η γενική μας συνέλευση, την κάναμε στις 27 Ιουνίου κι όπως ξέρετε οι αντιπρόσωποι για την Κληρικολαϊκή ψηφίζονται στην γενική συνέλευση, αλλά ήταν πολύ αργά πλέον».

Ο π. Νικόλαος Καστανάς από το Αρλιγκτον σημείωσε πως «δεν πήγαμε για οικονομικούς λόγους διότι έχομε μεγάλες υποθήκες».

Ο π. Χριστόφορος Φουστούκος από το Πίποντι είπε πως «τα οικονομικά είναι δύσκολα φέτος, η Αρχιεπισκοπή ανέβασε την συνεισφορά και δεν μπορούσα να ξοδέψω 3 χιλιάδες δολάρια να πάω στην Κληρικολαϊκή τη στιγμή που ο τρούλος χρειάζεται επιδιόρθωση».

Ο π. Χαραλάμπος Προβιδάκης από το Φίτσμπουργκ είπε, «η εκκλησία δεν είχε χρήματα να με στείλει στην Κληρικολαϊκή» και συμπλήρωσε «θα ευχόμουν να ήταν λιγότερα τα έξοδα».

Η επιστολή Μεθοδίου:

«Ιουλίου 9, 2010

Προς τον ιερό κλήρο και μέλη των ενοριακών συμβουλίων της Μητρόπολης Βοστώνης.

Αγαπητοί αδελφοί,

Η απουσία πολλών ιερέων και κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης από την 40ή Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ήταν πολύ απογοητευτική.

Η Κληρικολαϊκή θα σας παρείχε την ευκαιρία να γνωρίσετε καινούργια και δημιουργικά προγράμματα αποστολής που έχουν δημιουργηθεί από την Αρχιεπισκοπή, τα οποία θα σας βοηθούσαν να αναλάβετε μία επιτυχημένη ιεραποστολική προσπάθεια να συνάγετε τους αδελφούς μας εις τον Οίκον (του Θεού). Δυστυχώς πολλές κοινότητες αποφάσισαν να μην αξιοποιήσουν τις πολλές ευκαιρίες που ήταν διαθέσιμες στην Συνέλευση για να καλυτερεύσουν τις διακονίες τους.

Προτρέπεστε στις συνεδριάσεις του κοινοτικού σας συμβουλίου να ρωτήσετε τους εαυτούς σας εάν η κοινότητά σας είναι επιτυχημένη στην ιεραποστολική της αποστολή. Εχει απευθύνει πρόσκληση σ’ εκείνους (τους ανθρώπους) στις πόλεις και κωμοπόλεις να `έλθουν και να δουν΄; Επιπροσθέτως, τι βιώνουν οι αδελφοί όταν παρευρίσκονται στις κοινότητές μας; Βλέπουν τον Χριστό; Αισθάνονται καλοδεχούμενοι; Η λειτουργική εμπειρία αναπτερώνει; Είναι το κήρυγμα εμπνευσμένο; Είναι τα ενοριακά προγράμματα εμποτισμένα από το Αγιο Πνεύμα;

Ελπίζοντας ότι αυτές και άλλες ερωτήσεις θα μας οδηγήσουν να ρίξουμε μία ρεαλιστική ματιά στις κοινότητές μας και το μέλλον τους.

Ευχόμενος όπως διέλθετε ένα ευλογημένο καλοκαίρι, μεταμορφωμένο από τον Κύριο δια πρεσβειών της Παναγίας Μητέρας Του, Διατελώ,

Με Αρχιερατική ανησυχία

Ο Βοστώνης Μεθόδιος».

Η επιστολή του π. Τεντ

«23 Ιουνίου, Προς τον ιερό κλήρο της Μητρόπολης Βοστώνης

Αγαπητέ αδελφέ,

Προσεύχομαι να είσαι καλά. Ο Σεβασμιότατος μου ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί σου σήμερα για να βεβαιώσω εάν θα συμμετάσχεις στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Ατλάντα σε δύο εβδομάδες. Λάβαμε έναν κατάλογο από ενορίες οι οποίες έχουν γράψει τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπο μέχρι στιγμής. Μέχρι σήμερα μόνο 18 ενορίες από την Μητρόπολη Βοστώνης έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ενθαρρύνει κάθε ενορία της Μητρόπολής μας να προγραμματίσει να συμμετάσχει στη Συνέλευση με τουλάχιστον την εγγραφή του ιερέα και ευελπιστούντες με έναν ή δύο λαϊκούς ηγέτες.

Παρακαλείσθε να μου επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας και εκείνη της ενορίας σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα απαντώντας σ’ αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμά μου.

Ο Σεβασμιότατος επιθυμεί να γνωρίζει εάν προγραμματίζετε να παρευρεθείτε στη Κληρικολαϊκή και εάν όχι, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε μαζί μας εξηγώντας γιατί δεν μπορείτε να συμμετάσχετε.

Εάν χρειάζεστε κάποια επιστολή για το κοινοτικό σας συμβούλιο η οποία να τους υπενθυμίζει τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς για την ανάληψη των εξόδων του ιερέα για την Κληρικολαϊκή, σε παρακαλώ να με ενημερώσεις και μετά χαράς θα σας στείλουμε ένα γράμμα.

Σας διαβιβάζω την πατρική αγάπη και τις ευλογίες της Αυτού Σεβασμιότητος, διατελώ,

Με αδελφική αγάπη

π. Τεντ.

Εάν δεν έχετε εγγραφεί ακόμα, σας παρακαλώ να το κάνετε το συντομότερο. Σας συναποστέλλω δελτίο εγγραφής προς διευκόλυνσή σας».

Φώτο: Ι.Α.Αμερικής - Πανάγος

Εμφανίσεις: 32703
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!